понеделник, 1 септември 2014 г.

Pizza arrotolata- Пица Стромболи и разходка до Буново


От доста време говоря, че ми се яде домашна пица. Исках нещо по различно, определено със салам и моцарела, ама същевременно да е нещо, което не съм пробвала досега. Мрънках, мрънках, порових се в нета и ето, че изскочи тази рецепта, която ми хареса и не съм пробвала.
След като я направих обаче, мога да кажа, че няма да ми е за първи и последен път, защото това е наистина много вкусна и ефектна пица. Аз я направих с любимите за мен продукти, но вие можете да ги замените с любимите за вас, както и да я направите във вегетариански вариант. Да ви призная честно, така хубаво миришеше, че не успях да я снимам както беше цяла, нито успях да изчакам да стане по сенчесто, че да и направя хубави снимки. Но пък за сметка на това, си изядохме пръстите, в компанията на хубава бира.


Продукти

За тестото

500 гр. брашно
1 пак. суха мая
4 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
300 мл. вода

За плънката

200 мл. доматено пюре
40 тънки филийки салам
300 гр. моцарела
60 гр. черни маслини- без костилка и накъсани
60 гр. каперси или кисели краставички- нарязани
1 с.л. зехтин
риган, босилек


Приготвяне

Омесете тесто и го оставете да втаса. Подгответе си продуктите за плънката. Разточете тестото на правоъгълен лист около 50x45 см. Разбъркайте доматения сос с една с.л. зехтин и стрит риган и намажете тестото. Подредете салама, моцарелата, маслините и краставичките, сложете пресни листа босилек или поръсете със сушен. Завийте на руло и оформете във полукръг, върху пекарска хартия.Отгоре намажете със зехтин. Печете окло 40- 45 мин в предварително загрята на 160C , с вентилатор, средна решетка.


А за начало на седмицата, ето и няколко кадъра от красивото Буново, където се намира и едно уникално съоръжение- железопътен мост, висок около 30 м. Най- високият железопътен мост на Балканите.
Освен, че е много красив, усещането да застанеш под него е невероятно. Да не говорим за това, че всеки един камък е дялан на ръка и моста има безупречно прави ъгли.
Заслужава си, човек пътувайки посока Копривщица да отдели малко време и да го види.












Пожелавам ви успешна нова седмица!

10 коментара:

  1. Както винаги много добро предложение и красиви снимки.
    Новият цвят на косата ти много ти отива, както и предният!
    Пицата ще приготвя при първият удобен момент! Много вкусно звучи! А Копривщица смятам да посетя скоро, дано ми се отдаде възможност!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Uma pizza tão original e com um aspecto delicioso, adorei.
    E gostei muito das fotos , estão lindas
    Boa semana
    bjs

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,отдавна ми се ходи в Копривщица,ако сте стигнали до там ще се радвам на снимки!
    Стромболи верно е много вкусно,отчупвам си парченце!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, така да ми светна в душата от чудните ти снимки... Страхотно пътуване сте си направили. :) А пицата е жестока, грабвам си парченце! Ама ей така, с целувка от слънцето.
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  5. Привет! :) Преди няколко дни (пре)открих блога ти, прегледах целия архив на един дъх. Толкова обич и усмивки струят от теб, благодаря, че споделяш с нас! :) И тази рецепта е много интересна и ще я пробвам следващия път като приготвям пица. А пък снимките.... уникални!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Стромболи е много вкусно нещо :)
    А снимките ти са чудесни, Кате и много
    зареждащи :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви момичета! много сте мили!Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Разходка и пица, няма как да не му се услади на човек. Снимките са страхотни и по-важното е, че научих и нещо ново. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате,колежка има къща там и минахме на път за хижа Чавдар и наистина е много красиво.Пицата ти е фантастична...

    ОтговорИзтриване
  10. С пицата станаха 4 :) Отбелязвам, да не пропусна.
    Много ми хареса, Кате! Все чудни идеи при теб, а аз както хич не обичам тесто...:) ха ха
    И чудни снимки пак си показала, все от красиви местенца :)

    ОтговорИзтриване