Това е една от най- лесните и фантастични рецепти за хляб, които съм пробвала. Съкратих я, като не оставих тестото да престои една нощ в хладилника, но вкуса, пухкавостта и хрупкавата коричка изобщо не пострадаха от това. Определено, честичко ще ги приготвям.
Искам да ви се похваля и с друго- тази година за първи път отгледах чушковиден домат. Всяка година експериментирам с различни сортове. Пролетта бяхме на гости на едни приятели в Бегуновци и майка им таман разсаждаше доматите и ми даде няколко коренчета. На следващата снимка ще видите домата в чинийката.
Та да се върна на франзелките. Това не е класическата френска рецепта, но честно казано вкуса по никакъв начин не отстъпва на този на оригинала. Още повече, приготвени в къщи и разчупени топли- няма да успеете да им устоите за дълго време. Аз обядвах топла франзела с люти чушки с копър и чесън. Това ми беше напълно достатъчно!
Ето и рецептата, а оформянето тук.
Продукти
8 чаши брашно
3 чаши хладка вода
1 с.л. сол
1 пак. суха мая- 11 гр.
Ползвам една и съща чаша за измерването на брашното и водата.
Сложете брашното в купа, добавете солта и маята и сипете водата. Аз ползвах тетсобъркачка, но става и с миксер, с приставките за тест. Разбийте за около 3-4 минути.
Получава се много меко тесто. Изсипете го в намазнена с олио голяма купа и го оставете да втаса за около 2 часа, почти утроява размера си.
Намажете ръцете си с олио, изсипете на плота втасалото тесто и го разделете на 4 части.
С ръце оформете правоъгълник с големина колкото двете ви ръце, прехлупете го и с дланта прещипете краищата, като триете леко. Натиснете отгоре хебчето и го прехлупете отново, като отново запечатате краищата с дланта си. подредете в тава, застлана с хартия за печене.
Оставете да втасат, докато ви загрее фурната на 230C с вентилатор. Печете на средата около 25- 30 минути. Извадете и охладете върху решетка.
Много приятно беше да се разходя из Копривщица.
ОтговорИзтриванеА хлебчетата допълнени с малко масло и сирене и нищо друго не ми трябва.
Весел ден!
Чудесни франзелки си изпекла, Кате!
ОтговорИзтриванеСнимките от Копривщица са толкова топли и мили, да му се доще на човек да хукне на мига натам. :)
Абе Катееееееее, ама ти си била голяма хубавица бре! То защо ли се учудвам - Анджи на някой все се е метнала.
ОтговорИзтриванеЧудесни франзелки ,чудесни снимки и целувките ви винаги да са така сладки с милото ти.
Приказно, вашата компания ми е една от любимите, а твоите снимки са ми много на сърце! Франзелите ще бъдат пробвани и то на 100 про! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеКате, какви хубави снимки!? Напълни ми душата с вълнуващите детайли от разходката, която ни показваш. Хлебчето изглежда вкусно, но освен масълцето и стрито чесънче бих добавила.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета! Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванефранзелите изглеждат страхотно :)
ОтговорИзтриванеКопривщица е едно от любимите ми места :)
Много вкусно,много лятно,много цветно.....красота !
ОтговорИзтриванеПърво да кажа, че франзелите са страхотни! Мисля да ги опитам, децата ще се избият за тях;)
ОтговорИзтриванеВторо- гледам зеленчукопроизводството много добре ти се получава, та да видим дали няма да дадеш някое семенце или нещо друго. Може и на мен да ми потръгне.
трето- обичам Копривщица- през твоя обектив още повече. Прегръдки, Катенце!
Кате,както споделих и преди,ходи ми се отдавна в Копривщица,а сега след твоя разказ в снимки-още повече!Обичам такива местенца,където можеш да си откраднеш малко тишина и безвремие....страхотни снимки,чудесни франзели и забележителна реколта,поздравления!
ОтговорИзтриванеУдоволствие е да посетя блога ти Кате :)
ОтговорИзтриванеКатюшка, всичко ми харесва, всичко... Но позволи ми да ти кажа колко ви се радвам на двамата с Емчо. Винаги така да се обичате, винаги!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Да, приятно ми беше. Ново местенце разгледах - вие сте прекрасни :) Още една рецепта си отбелязвам - станаха 3. Телешката супа, гевреците и франзелките. :)
ОтговорИзтриване