понеделник, 2 декември 2013 г.

Две ястия с кисело зале


Зимата, ааах, този прекрасен сезон изпълнен с аромати, топлина и уют- обожавам го!
Не веднъж съм казвала, че през него се активирам и за мен, това е семейния сезон.
Времето забавя своя ход ( поне за мен), децата по честичко се събират у дома, повечето ни празници са съсредоточени сега, което ни събира по- често за хаване, пийване и сладки приказки.
В Банкя усещането за зима е невероятно- връща ме към детските ми спомени за миризмата на пушек, смесен със зимна мъгла, прибягването до пазара, за нещо забравено и уханието на различни домашни манджички, което се носи от къщите със светещи прозорци, кои украсени, кои не, но всичките носещи уют и усещане за топлина.
Ето и в къщи- запалена камина и спящо ( в долния ляв ъгъл:) детенце, което изкара листовките днес и се прибра уморено от напрежение и еуфория.


Днес пиша две рецепти, които нямах намерение да поствам, но го правя заради Анджи, че много и харесаха.

Кисело зеле с праз, телешко и ориз


500 гр. телешко месо
1 малка кисела зелка
1 к. ч. ориз
2 стръка праз
4 с.л. свинска мас- който не иска мас да замени с олио
2 с.л. червен пипер
1 с.л. захар
1 ч.ч. зелев сок
1 суха печена люта чушка

Нарежете телешкото на хапки, праза на парчета около 2-3 см. Стопете маста, сложете месото и праза, поръсете с черния  пипер и захарта и запечатайте месото, като го пържите до извиране на течността, която пуска месото. Залейте с една чаша вода и задушете. Повторете до почти пълна готовност на месото.
Добавете нарязаното зеле, ориза, залейте със сока и долейте още една ч.ч. вода.Поръсете с червения пипер, стрийте чушката и задушавайте до омекване на зелето.


Вратни пържоли с луканка в зелев лист


Продукти- бройката по ваше желание

Вратни пържоли, начукани и овкусени с черен пипер и сол
Листа от кисела зелка
Тънко нарязани парчета луканка или бекон
1 к.ч. зелев сок
1 к.ч. червено вино
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
2 топчета бахар, един дафинов лист
олио

Разстелете зелевия лист, сложете пържолата, отгоре луканката и завийте, като сарма.
Подредете в кален съд, залейте с виното и сока и долейте с вода да покрие сармите. Сложете бахара и дафиновия лист. Завийте с фолио и печете на 220C до извиране на течността.
Залейте отново с една чаша вода, направете запръжка от олиото, брашното и пипера и залейте сармите.


Насладете се на зимния уют на дома си!




7 коментара:

  1. Приятен уют, топлина и ароматни ястия лъха от публикацията ти, Кате (и не само тази)!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Топло и уютно по домашному! Ястията звучат много вкусно и в тон със зимата!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво на детенце, заслужило си е вкусната вечеря и сладкия сън пред камината:)! Много уютно, Кате!
    Прегръдка! Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  4. Прииска ми се да съм във вас ,такъв уют и топлина излъчват снимките ти Катенце.
    Браво на детенце ще прилича на мама луда по пътищата.:)))))
    Гозбите ти са невероятни, особено сърмичките ммммммм..
    Силни прегръдки и поздрави на Емчо!

    ОтговорИзтриване
  5. Ах, Катенце, уютът тук винаги ме е впечатлявал! Как красиво пресъздаваш атмосферата, колко настроение ни носиш с публикациите си, колко нежност има в снимките ти и колко майчина любов! Рецептите са много интересни, а снимките великолепни! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Кейт, особено втората нямаше как да я пропуснеш, моля те, не зная ти дали ще дойдеш, но да взема аз да дойда....:)

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусна храна,запалена камина и приятна атмосфера!!!Какво повече да желае човек?!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване