вторник, 3 декември 2013 г.

Гъбена супа със сирене и солен царевичен кекс



В студените зимни дни, една купичка топла супа може да ти сгрее душата и да те отпусне след дълъг и натоварен ден.
Обожавам супите под каквато и да е форма, кремообразни, с месо, зеленчукови, бистри, със застройки- това е една от любимите ми категории в кулинарията.
Освен това, както вече сте забелязали (може би), почти всеки ден меся хляб. Онзи ден се смеехме с Емчо, че трябваше да кръстя блога си  " Пекарната на Катерина", толкова обичам да меся и пека, нооо... може би един ден ще си имам собствена малка пекарна :)
И така, приятели от Родопите ми изпратиха прясно смляно био царевично брашно, което изчака своята специална рецепта, а именно този кекс с билки и чедар.
Използвах половината, а другата част съм оставила за кулинарните способности на милото, да ми спретне един родопски пареник.

Продукти за супа с гъби и сирене

250 гр. гъби
1 малка глава кромид лук- ситно настъргана
сока от половин лимон
200 мл. течна сметана
150 гр. крема сирене
олио
мащерка, черен пипер, сол, копър, дафинов лист

Запържете лука в малко олио до омекване. Смелете гъбите в блендер или ги накълцайте ситно.
Добавете ги към лука, посолете, сложете мащерката и дафиновия листи сипете лимоновия сок.
пържете на умерен огън, докато гъбите започнат да отделят сок.
Залейте гъбите с 3 ч.ч. вода, извадете мащерката и дафиновия лист, кипнете и варете 20 - 30 мин.
Кипнете сметаната и добавете сиренето. Застройте супата със сместа и подправете с копър.
Поднесете с крутони или препечен хляб.


Солен царевичен кекс с билки и чедар

Продукти

300 гр. брашно
200 гр. царевично брашно
120 гр. настъргано сирене чедар
1 с.л. стрити любими билки ( лятото си направих мента, маточина и риган и ги ползвах тук)
4 яйца
500 мл. айран
1 с.л. сол
4 ч.л. бакпулвер
8 с.л. зехтин

Смесете всички съставки и ги изсипете в правоъгълна форма, намазана с олио и набрашнена или покрита с пекарска хартия. Печете около 45 мин. в предварително загрята на 180C с вентилатор фурна, средна решетка. Охладете на скара. Поднесете с айран.


Спокойна нощ!



6 коментара:

  1. Кате, прекрасно ухае отново при теб... А най-ценното е колко уютно се чувства човек тук. :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, време да отвориш пекарната;) Може да ме вземеш да почиракувам;) Велика си! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,заменям сладки за парче солен кекс.
    Не знам ти ,ама утре сутрин вместо за Младост ,ще отбия от Околовръстнтото и право в Банкя...
    Само да не се разминем по пътя мила моя....

    ОтговорИзтриване
  4. Красиво, вкусно, топло и много уютно, Кате! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Определено всеки път успяваш да въздействаш, Кате,
    наистина това е твоят сезон:
    всичко изглежда много вкусно и апетитно, а и толкова уютно и отпускащо...
    Отново чудесни рецепти и неповторима атмосфера-
    благодаря за удоволствието, прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Много силно ми въздействат "новите ти снимки", Кате! Такива едни опушени, притъмнени, навяващи ми топло чувство за спокойствие и домашен уют - все неща, които особено много ценя. И винаги придружени с апетитна рецепта., а тук дори две. Не мога да избера между тях, ще трябва да ги опитвам наведнъж :) Благодаря за хубавото настроение, мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване