Щом стане по хладно и започне да вали ми става едно свежо, хубавооо...
Ставам супер дейна, постоянно съм в движение и непрекъснато измислям разни задачки за себе си и всички покрай мен.
Обичам мириса на запалената шума, багрите на есента- от свежо зелено, през жълто, оранжево, червено, кафяво, та чак до черната разорана земя, контрастираща с къдравите облаци в навъсеното небе!
И като казах разорана земя, да ви кажа, колко бяхме радостни при пътуванията си, да видим, че земята отново се обработва.
А то това лято пък беше едно плодороднооо...
Безкрайни морета от слънчогледи, жито, пшеница, царевица и тютюн, много зеленчуци, грозде и всякакви плодове, а за цветя да не говорим!
А пък, като казах цветя, да ви кажа, че след някоя и друга година, мога да открия ботаническа градина. Емчо ми е сложил една сгъваема права лопата в "каляската":) и като пътуваме де що видя и ми хареса, откопавам корени, мъкна ги в къщи, а те тръгват и растат, все едно цял живот в моята градина са били.
Добре, че ми е добро момчето, та ме търпи с моите лудости и прищевки, ама пусти късмет мой, целунала съм правилната жаба:)))
И така, да си дойда на темата за водопадите. В близост до Деветаки, се намира Крушуна. Можете да разгледате двете забележителности в един ден. За водопадите обаче, може да си оставите цял ден, защото е много пленително и романтично място особено, ако отидете през седмицата, когато не е лудница и си организирате пикник.
Този мъник ни посрещна на входа и беше много любопитен и гальовен.
А сега, да се върна в реалността и да ви покажа какво правих вчера.
Любимата ми апетитка за зимата. Рецептата имам от моята мила майчица ( мамо не минава ден в който с Емчо да не запалим свещичка за теб и да не те споменем*).
Извинете за отклонението.
И така хвърчащото листче на което съм я записала, вече се е посмачкало, мастилото се е размило и когато онзи ден сестра ми се обади и ме помоли да и продиктувам рецептата, реших, че е време да си я постна в блогчето и да я споделя с любителите на пикантната храна.
Апетитка
1 кг. чушлета рибки
2 кг. зелени чушки
1 купичка белен чесън
2 връзки копър
2 връзки магданоз
600 мл. оцет
600 мл. олио
1 и 1/2 с.л. сол
1/2 с.л. захар
Загрейте фурната на 220C. Почистете рибките от капачетата и дръжките. Зелените чушки изтърбушете. Запечете рибките до златисто, като ги разбърквате от време на време.
Извадете ги и сложете да се задушат в плик. Изпечете и зелените чушки във фурната и ги сложете при малките.
През това време си обелете една купичка чесън.
Нарежете на ситно копъра и магданоза. Обелете само големите чушки.
Смелете всички чушки в блендер( майка ми смилаше всичко през месомелачка) сега сме по- улеснени. Настържете чесъна на ситно.
В тенджера смесете смлените чушки, чесъна, копъра, магданоза, солта, захарта и залейте с оцета. Разбъркайте хубаво.
Кипнете олиото и залейте сместа с него.
Отново разбъркайте хубаво. Оставете сместа 3 часа, като от време на време я разбърквайте, за да поеме олиото.
Затворете в бурканчета. Не се вари.
Насладете се!
Така се насладих на разказа ,на снимките и на мамината апетитка ,че ми стана едно хубаво и леко на душата.
ОтговорИзтриванеОбожавам да съм при теб и да чета и разглеждам накипрените ти снимки.Колкото за растенията които откопаваш и се хващат в градината ти ,ми то на добър човек всичко му върви де що бодне!
Силно те прегръщам мило мое момиче !
Маме, обичам те, да си знаеш!Има ме, няма ме, то чувствата не се менят*)
ИзтриванеМного красиви места имаме в Б-я , а ти чудесно си ги снимала ,Кате ! Разкошни снимки !
ОтговорИзтриванеДа ви е сладка апетитката на зима на теб и Емчо ! Поздрави и прегръдка !
О, да Ийв ! България е рай, за онези, които могат да видят красотата и!Целувки*)
ИзтриванеКате, отново се наслаждавам на прекрасните ти снимки и интересния разказ! Котето хипнотизира с тези жълто-зеленикави очи!
ОтговорИзтриванеЗаписвам си мамината рецепта, защото нямам такава за чушки-рибки.
Желая ти прекрасна неделна вечер!
Тили, много е вкусна да знаеш! Прегръщам те*)
ИзтриванеИзглежда много апетитно и лесно, ще я пробваме:)
ОтговорИзтриванеАко сте любители на пикантната храна ще ви хареса Траянка*)
ИзтриванеПрекрасно! Какви снимки, уау и аз така се чувствам есента, сякаш ми олеква на душата! Всичките аромати усетих, както ги описа! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеОооо, сродна душица*)Прегръщам те вълшебнице*)
ИзтриванеМного ме изкуши тази рецепта. Непременно ще се пробва! Само един въпрос- след като не се стерилизират бурканите, каква трайност има?
ОтговорИзтриванеХубав ден! Милена
Миленка, като сложа бурканите в мазето траят 2-3 месеца, защото ги изяждаме бързо:) По принцип майка ми правеше по голяма доза и издържаха цяла зима, а сестра ми пък се застрахова и ги вари 5 мин.
ИзтриванеАз лично предполагам, че не се разваля без варене, защото се залива с кипящо олио.
Поздрави*)
Кате,привет!
ОтговорИзтриванеОчаквах те мааалко по-рано през лятото,а то есента била твоята стихия!
СТрахотни снимки си направила на Крушунския и апетитката е.... точно....апетитна,много вкусно звучи рецептата!
Сърдечни поздрави и хубави есенни дни!
Ей, Лекси:) не си ме изоставила:)Прегръщам те силно и скоро ще се завърна в блог коментарите.
ИзтриванеМного ми хареса рецептата, Кате! Записвам си я и с най-голямо нетърпение ще си я приготвя, защото нещо подобно правеше едната ми баба някога, мнооого назад във времето! Толкова се надявам да е същото, че ми иде ей сега да припна към пазара, ама пусти дъжд!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки отново! То и мястото си е приказно, но през твоя обектив изглежда в пъти "по"! Страхотна си, знаеш , нали? :)
Прекрасен, цветен и дъхав октомври ти пожелавам!
Ирме, истинската рецепта е само с люти чушленца, ама аз я правя по- лека заради Емчо и Анджи.
ИзтриванеПрегръщам те*)
Кате,направих подобна апетитка,но без зелените печени чушки и за мен е лютичка.За мъжът ми е идеално,но със сигурност ще направя по твоята рецепта,за да си похапна и аз.Обичам да ми е лееекинко люто.Прегръдки и хубава вечер от мен!
ОтговорИзтриванеЦелувки Живе*)
ИзтриванеКате, така да потънах в думите ти, че се изгубих... Май не искам да се намеря. Много мило ми стана... А водопадите от години мечтая да зърна, все някога и това ще стане.
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко (апетитно) и хубава вечер ти желая! :)
Благодаря Гери! Прегръщам те*)
ИзтриванеТези кадри са достойни за National Geographic! Невероятна красота! Поздравления, Катя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Танче! Това е голям комплимент! Целувки*)
ИзтриванеГледам....,Катето коментира при Траянчетооооооооооооооо;))))Значи момичето се е завърнало....?!Радвам се,че си тук отново,Кате!
ОтговорИзтриванеТези прекрасни водопади сме ги посещавали миналата година и както се вижда и от твоите снимки и ти не си дишала като мен от възхита:)!Възхитително и омайно место!
А този хайвер от чушки ще го опитам тези дни,много ми хареса!
Ей Миленче, благодаря за хубавото посрещане!Целувки*)
ИзтриванеНе знам къде беше толкова време, Кате, но есенното ти завръщане ми напълни душата с красота и копнежи! Здравей!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Гуинет! Здравей и на теб и една голяяяма прегръдка*)
ИзтриванеЕ не е като да не съм била на тези водопади, но не е като да не искам пак да отида. ( Що имам чувството, че това вече го казвах тук?)
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки, Кате! И много се надявам да не ме мързи тези дни да опитам тази лютивка ( мързи е новата ми дефиниция за нямам време;)
Прегръдка!
Значи мене Марте мнооого ме е" мързяло" цяло лято, та още ме държи:))) Прегръдки*)
ИзтриванеНяма да крия, че ми липсваше твоето присъствие в блогосферата, Кате! Невероятни снимки, нова доза вдъхновение и интересни рецепти очаквам, за да зарадваш сетивата! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеКрасота! Не съм посещавала водопадите, но и натам ще се запътя.
ОтговорИзтриванеИнтересно предложение за апетитка и много сладурска снимка на коте, направо целунало обектива. Ха ха :)
Прекрасна разходка и много вкусна апетитка ! Благодаря!
ОтговорИзтриване