събота, 8 септември 2012 г.

Пълнени патладжани с бешамел и пармиджано


С тази рецепта гостувам на един чудесен блог, при една специална жена с красивото име Мария.
Трогната съм от поканата и затова реших да изненадам Мимето, като оформя поста в любими за нея цветове.
Представям ви рецепта за основно ястие, защото повече си падам по соленото.
За мое щастие, патладжаните в градината ми вече са големи, а и почти всички останали съставки са домашни, так че рецептата е с био продукти.
Не е нищо сложно, а и предполагам, че голяма част от вас са правили тази рецепта.
Ето и моя вариант:


Пълнени патладжани с бешамел и пармиджано

Продукти

2 средно големи патладжани
250 гр. кайма
1 глава лук и 2 скилидки чесън ситно нарязани
1 морков, 1 зелена и 1 червена чушки, целина ситно нарязани
1 голям домат настърган на ситното ренде
сол и черен пипер на вкус
зехтин



за соса

30 гр. масло
1 с.л. брашно
1 ч.ч. студено мляко
сол, индийско орехче
50 гр. пармиджано

Приготвяне

Разрежете патладжаните на половинки.
Нарежете меката част на решетка, полейте с малко зехтин и печете в предварително загрята на 180C фурна до омекване.


С лъжица внимателно издълбайте вътрешността на патладжаните и ги поставете в тавичка.


В дълбок тиган, запържете за кратко лука, чесъна и останалите зеленчуци, без домата.
Добавете патладжана и запържете и него за кратко.
Сложете каймата и я раздробете като за мусака.
Пържете около десет минути, като разбърквате често.
Посолете и подправете пипера.
Сипете настъргания домат и гответе до извиране на течността.
Напълнете издълбаните патладжани с получената смес.


Разтопете маслото, като кипне, сложете брашното, разбъркайте, сипете млякото и бъркайте до сгъстяване.
Подправете с индийското орехче и посолете.
Поръсете с със ситно настърганото сирене и с лъжица полейте пълнените зеленчуци.
Печете на 180C около 30 мин.
Поднесете с прясна салата.
Да ви е сладко!


Пожелавам ви красиво циганско лято!





24 коментара:

  1. Както вече казах при Мария, патладжаните изглеждат великолепно. Ще трябва да се пробват :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,благодаря ти мила за гостуването!
    Толкова красиво ми поднесе тази рецепта, идеше ми да съм там пред чинийката!!!
    прегръщам те и ти желая прекрасни почивни дни

    ОтговорИзтриване
  3. Катенце, чудесна си!
    И тук не изневеряваш на стила си
    да ни поднасяш вкусни рецепти :)
    И страхотни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, очарована съм мила!Колко стилно може да бъде поднесен просто един патладжан, че и био даже:)
    Вкусът му съм сигурна че е бил отражение на вида му!Невероятно, красиво блюдо!
    Поздравления за идейната патладжанена публикация, сигурна съм че домакинята на която си гостувала е била щастлива!
    Хубав и слънчев ден и от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате , каква наслада е само да те чета и гледам красивите ти снимки :* ! Сладур си ми голям :) !
    Рецептата е чудна , ще ги направя и така тези любими мои патладжани :) !
    Чао ,аморе и хубави събота и неделя :) ! Отивам при Мими :) !

    ОтговорИзтриване
  6. UMA MANEIRA DELICIOSA DE COMER BERINGELA ,FICARM COM MUITO BOM ASPECTO.
    BOM FIM DE SEMANA
    BJS

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна рецепта,Кате!Не съм я правила, но определено ми харесва! Хубав уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, страхотно предложение! Много мило, че си била гост при Мария. Фотосите ти са завладяващи и красиви! Прегръдни и прекрасен уикенд! :) :*

    ОтговорИзтриване
  9. Леле, Кате, каква красота си спретнала! Така, както гостуваш, дали да не взема да се присъединя, че малкия все ме обвинява, че това лято "само тикви" му готвя :)))
    Хубав WE, ти пожелавам! :*

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви момичета!
    Трогната съм от вниманието и милите коментари!
    Уважавам и харесвам всички ви и аз, като вас се радвам на всяко нещо сътворено от вас!
    Целувам ви и ви прегръщам*)

    ОтговорИзтриване
  12. Катеее,
    ти си мечтаната гостенка, винаги е цветно, усмихнато и вкусно с теб;)
    Патладжаните ми харесаха, най-вече заради простотата на приготвяне, защото за вкусът изобщо не се съмнявам;)
    Много хубави снимки си направила пак;)Къде е това местенце? Пак ли от лятната почивка?
    Поздрави и за Марийчето, която е чуденса домакиня!

    ОтговорИзтриване
  13. Ей, Мартичка, добре дошла, къде се изгуби:)
    И ти ме радваш винаги!
    Това е едно от любимите кафета в Ксанти!
    Прегръщам те*)

    ОтговорИзтриване
  14. О, невероятно гостуване, Кате! Рецептата със сигурност е вкусна, а ти си се постарала да я направиш и многоцветна. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, твоите снимки винаги ми създават страхотно настроение!
    Толкова са колоритни и светли!
    Патладжаните са страшно апетитни.
    И пак си ни завела на много красиво местенце!
    Поздрави и пожелания за хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, поизпуснала съм тово-онова при теб, но ще си наваксам задължително. Тази рецепта пък задължително ще изпробвам, напоследък все нещо към патладжани ме влече, вече успях да открия една страхотна рецепта, която получи голямо одобрение, така че и тази ще бъде предложена на семейната трапеза!

    ОтговорИзтриване
  17. Катенце, видях ги при Мимето, ама защо тук не съм ги видяла по-рано?! Отново ще кажа, че си невероятна с публикациите си, рецептите и снимките! Красиви снимки виждам от красиво местенце:)! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Кате, страхотни снимки, цветове, контраст,...А ястието, то е хубаво, обичам всичко с патладжани!
    Поздравявам те за чудесните снимки и емоции!

    ОтговорИзтриване
  19. Великолепно блюдо,представено по най-прекрасен начин!Както ти умееш,много цветно,много естествено,много истинско!Несъмнено вкусно ястие!
    Много целувки от мен за теб и Мимето! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Кате, и аз съм те пропуснала през почивните дни.В Ксанти съм била през зимата,но виждам че през лятото е още по-красиво.Ястието ти е прекрасно-лятно,приятно...
    Поздравления и за теб и за Мимчето-ПРЕГРЪЩАМ ВИ!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря момичета!
    Пожелавам ви чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  22. Plato magnífico con una presentación de lujo, de comienzo creí que las berenjenas eran de género de adorno son muy bellas en la planta,felicitaciones por esta receta una obra culinaria,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  23. Кате, да те поздравя за новото фото или за подобрените фотографски умения? :))
    Великолепни снимки и също тъй прекрасно изглеждащо ястие. Аранжировката е много стилна!

    Прегръдки, малка "драко" ;)))

    ОтговорИзтриване