четвъртък, 30 август 2012 г.

Сладко от грозде


Да ви призная, нямах намерение да публикувам рецептата за това сладко, но две три момичета и няколко приятелки ме попитаха, как съм го направила.
Не толкова ,че не знаят как се прави, а по- скоро чистенето на семките и люспите.
Ето и рецептата от която приготвих само едно бурканче.

1 кг. грозде ( толкова имах и се чудех какво да го правя)
500 гр. захар
фикс на др. Йоткер 2:1 ( в моя случай ползвах половината)


Приготвяне

Накъсах зърната грозде, поръсих ги със захарта, доведох ги до кипене и ги варих 20 минути.
Претрих през цедка гроздето и в получената течност изсипах половината от фикса, смесена с две с. л. захар. Варих 15 мин. изсипах в бурканче и го обърнах с капачката надолу да изстине.
Това е.
Получи се невероятно ароматно, със златист цвят сладко.
Не се притеснявайте, ако видите, че е много течно. като изстине се сгъстява.
За снимките го сервирах с карамелени бисквити и ароматен липов чай:)


Пожелавам ви чудесен край на седмицата и събирайте витамин D за зимата:)))








24 коментара:

  1. Пак страхотна публикация и сладкото и снимките ти.
    Така ме зареждаш с красоти ,че ми е едно хубаво на душата.
    Сладкото от грозде е невероятно на вкус правила съм от грозде без семките . Представям си и твоето колко е вкусно и ароматно.

    Благодаря ти ,благодаря ти за невероятно вкусната рецепта за хляб Бриош! Не остана изядоха го само две филийки скрих на дедко.:))))

    Силно те прегръщам !

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че публикува тази рецепта! Снимките са страхотни, с невероятно лятно настроение! Поздрави и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно изглежда това сладко.Мисля, че мога да усетя аромата му. Благодаря за идейката :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Друго си е черно на бяло да е рецептата.Благодаря, Кате-предстои ми правене.
    Прегръдки мила моя-хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно сладко Катеринка!Какъв кехлибарен цвят само!
    А за снимките, нямам думи:)в центъра на лятото.
    Искам да те попитам без този фиксатор за сладко мога ли да мина?
    Не съм виждала тук такова нещо.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Ще се прави, фен съм! Великолепни снимки! Прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох Катенце,какъвто съм любител на сладкото,ще ме караш посред нощ да вадя бурканче !!!
    Нямам от грозде ама то след тези снимки още ми е сладко в устата!!!
    прегръдки миличка и хубав петък !

    ОтговорИзтриване
  8. Slatko od grozdja ima divnu zlatnu boju...Vitamini za zimu!

    ОтговорИзтриване
  9. Маме, ти така ме запали по Момчил юнак, че скоро ще отскоча до там! Обичам те, нали си знаеш!
    Момичета, благодаря на всички ви за вниманието и милите коментари! Целувам ви*)
    Дани, може и без фикса, по старомодния начин с лимонтозу.
    Пожелавам на всички ви един чудесен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като се качвате се обади да те водя.:))))))

      Изтриване
  10. Прекрасно се е получило сладкото,Кате, макар да си призная, че аз го правя със семките, защоото така го обичаме:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за рецептата ,Кате :* ! Никога не съм правила сладко от грозде ,но много ми хареса как изглежда и като си представих какъв аромат има зная,че е чудесно :) !
    Ох ,като избараш :)) едни снимки чак ми премалява на сърцето :* !
    Много целувки ,Катюш :* !

    ОтговорИзтриване
  12. Кате,супер ти е сладкото!
    Аз също снощи направих първото си домашно сладко и с тези фиксове се оказа много лесна работа,а вкуса си е божествен!
    Добре че ти и другите дами ме провокирахте да опитам!
    Сърдечни прегръдки и хубави събота и неделя! :))

    ОтговорИзтриване
  13. Прилича ми по-скоро на конфитюр, нежен, в прекрасен цвят и много ароматен, като се знам колко обичам сладко от грозде...много, добро, Кате!

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, страхотни снимки от много красиво местенце показваш пак :)
    Сигурна съм, че сладкото е станало много вкусно.
    Изглежда великолепно!
    Прегръдки и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Радвам се, че сподели рецептата, че да се порадваме и на красивите места от снимките!:) Фикс още не съм се престрашила да пробвам, но щом го препоръчваш - ще го тествам! Страхотно ти се е получило, а снимките са приказка! Приятни почивни дни, Кате!

    ОтговорИзтриване
  16. Катенце, мила, тъкмо на време си дала рецептата, че и аз имам едно грозде където никой не го яде и сега ще се захвана да го правя. Чудесно местенце си ни показала! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Е,Кате, много ти благодаря за рецептата. Аз си представях сладко от цели зърна, по-точно не си го представях и за това бях толкова любопитна ...Много ми се иска да има някакъв начин зрънцата да остават цели, но и да са без семки.Нали, всъщност от всички видове консерви с плодове, с по-голямо количество захар, сладката са със запазени цели плодове, конфитюрите с парчета плодове, мармаладите са много гладки, като съдържат и плодовете, за разлика от желетата, които са бистри и се правят само от сока на плодовете.
    Много ми харесва мммм, желето :) , което си направила и непременно ще се възползвам от опита ти.
    ПОднасянето, за снимки- ей тоя момент, момент много го обичам и си похапвам вкусно, вкусно.При теб е перфектно!

    Благодаря ти и за другите споделени моменти и снимки!

    ОтговорИзтриване
  18. Me encanta el dulce de uvas también hago su miel una receta de verano muy buena,felicitaciones,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  19. Кате, аз съм от онези, които много благодарят за споделената рецепта, тъй като както казах гроздето е в изобилие тази година у дома. Утре ще направя няколко бурканчета;)
    Прегръдкиииии!

    ОтговорИзтриване
  20. Кате,преди малко приключих с двойна доза от сладкото и докато облизвах тенджерата :)) след като го бях сложила в бурканчета си мислех само за хляба "бриош" :))
    Прегръдки и спорна седмица

    ОтговорИзтриване
  21. А аз се запознах с едно райско кътче,което ми донесе супер настроение!

    ОтговорИзтриване
  22. Кате, този фикс за сладко на Йоткер какво е всъщност, желатин или пектин?

    ОтговорИзтриване
  23. Само сладко от грозде не съм правила, Кате. Но вие с Мартина упорито го показвате напоследък - много е апетитно!
    И :) много хубави снимки, с много слънце. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване