вторник, 10 януари 2012 г.
Сарми с бекон, трънска погача и една закъсняла благодарност
Започвам поста си, с една закъсняла благодарност към Мъхчето!
Една зимна сутрин, преди коледа, докато все още се излежавах под пухкавите, топли завивки,с чаша ароматно кафе , някой звънна на вратата.
Заслизах по стълбите, с разчорлена коса, по пижама, с боси крака, мърморейки си под носа...
Отворих вратата, лъхна ме студения въздух и за миг си помислих дали да не оставя досадника да звъни на студа пред портата : (
Любопитството от това, кой наруши сутрешното ми удоволствие надделя и какво беше учудването ми,като отворих вратата и пред мен стоеше жена с протегната ръка:
-Има колет за вас!Подпишете се!
Грабнах пакетчето, изтичах по стълбите и като малко дете, седнах на пода в хола и започнах да разопаковам колета.
Много се зарадвах, като видях това красиво свещниче и една нежна картичка с пожелание към мен и моето семейство.
Веднага му намерих място в спалнята.
Мъхче, благодаря ти за чудесната изненада и хубавите пожелания.
Харесвам твоето местенце, снимките ти и стила ти на писане.
Целувам те * )
Сега ви представям рецептите за сармичките и рецептата на моята майка за трънска погача.
Продукти за сармите 12 бр.
Листа кисело зеле
1 ч.ч. ориз
1 глава кромид лук
Микс от целина, зелена, червена чушка, морков
лентички бекон
сол,черен пипер,чубрица
олио
За заливка на сармите
олио,брашно, червен пипер
Приготвяне
Нарежете всички зеленчуци на ситно.Задушете ги с малко олио. добавете ориза, посолете, поръсете с черен пипер и сложете ориза.Разбъркайте и запържете за кратко.Долейте 3ч.ч. вода и подправете с чубрицата.Варете до пълното поемане на водата от ориза.
Вземете зелев лист, и в единия му край сложете 2 с.л. от ориза, отгоре сложете лентичка бекон и завийте сармичката.
На дъното на тенджерка сложете чиния, с дъното нагоре.Редете сармите върху нея и сложете още една отгоре, като капак, да ги затисне.
Залейте с вода, сложете ги да кипнат и ги варете 25 мин.
Направете запръжка от олиото, 2 сл. брашно, 1 с.л. червен пипер и залейте готовите сарми.
За погачата
1 кг. брашно
2 яйца
1 с.л. олио
500мл. хладко прясно мляко
2 пак. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
50 гр. масло
Омесете тесто от изброените продукти, без маслото и отделете единия от жълтъците за намазване.
Оставете тестото да втаса.
Омесете го повторно и го разделете на 6 топки.
Разточвайте топките на кръг една след друга и ги налагайте една върху друга, като ги мажете с разтопеното масло.
С помощта на чиния изрежете кръг от наложените кори.
Разрежете ги на 8 триъгълника. Навийте всеки един от триъгълниците от широката , към тясната страна и разрежете на две. Поставяйте парчетата в тава с тясната страна към центъра на тавата. От изрезките навийте три рулца и ги сложете по средата.
Оставете погачата да втаса още веднъж намажете я с разбития жълтък и печете на 180C средна решетка около 40 мин. или до готовност
Охладете на решетка.
При силното ми желание да направя тази погача за Мъхчето, сгреших тавичката и не мога да ви покажа красотата на погачата. Стана изключително вкусна, но нямаше вида, който исках.
Извинете ме за лошите снимки, но нямах достатъчно светлина.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Въпреки лошите снимки (ама така казваш ти ! )сармичките изглеждат страшно вкусни ,Кате! А погачата знам ,че е била чудесна :) ,майстор си !
ОтговорИзтриванеЧао ,Катюшка ...хубава вечер и целувки :*!
Кате,обичам сърмички с погачка...Днес и аз правих кисело зеле с ориз и пиле обаче.Така по нашия Пловдивски край правим през зимните дни...
ОтговорИзтриванеДа нямаш трънска жилка?
И свещника е много сладък-честито!
Пак огладнях, Кате:)
ОтговорИзтриванеВсичко е супер! Да ти е честит и подаръкът!
Кате, чудесен подарък!
ОтговорИзтриванеСърмичките ти са страшно изкусителни с бекона!
А погачата е чудесна, нищо че нямаш снимка!
Майка ми е от Трън, родом, но никога не съм ходила!
Диани и Зори са ми обещали да отидем, но аз още не съм се организирала!
Прегръдки и хубава вечер!
Hola desde VITGO ESPAÑA ...que 2 recetas fantasticas , me gustan mucho los rollos de col y ese pan es una preciosidad ..te invito a un trozo de mi tarta de manzana .besos MARIMI
ОтговорИзтриванеКате, голяма вкусотия е при теб! Страхотен подарък, много уют и топлина да ти носи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Кате, това менщ мога да го хапвам ежедневно и целодневно :)
ОтговорИзтриванеПоздравления и за Мъхчето и страхотния подарък :) със здраве да си го ползваш :)
Прегръдка от мен и хубава вечер!
Много се радвам когато чета такива постове ,за приятелство ,за уважение ,за един жест.
ОтговорИзтриванеНапълни ми душата Катенце.
Сърмичките и питата са прекрасни както винаги сътворено от талантливите ти ръчички.
Целувки.*)
Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеДани,нямам нищо общо с Трън, но съм ходила там.
Просто на маика рецептата е записана като трънска погача.
Тя я правеше двойно по-голяма за сватби и кръщенета!
Прегръдки за всички:)
Не бих отказала, нито от сърмичките, нито от погачата, Кате! Вкусно, ароматно и както винаги много уютно! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКате, много ми харесва тази нежна визия на блога! А сармите са чудни, подаръка - много свеж и красив, погачата - перфектна! Пожелавам ти през цялата година такива прекрасни изненади!!!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеКате как ми се приядоха сърмички в комбинация с топла питка ... ммм фантазия! Благородно ти завиждам за дара от Мъхчето, аз пък незнам защо не си го получих и в пощата не ме намериха сред върнатите колети, но пък пак съм благодарна за страхотния жест :)
ОтговорИзтриванеМного целувки и хубава сряда :)
Кате, страшно красива е станала питката! И сармичките са много апетитни!
ОтговорИзтриванеМного красив подарък си получила! Да ти е честит!
Спокойна вечер :)
Кате,от опит знам колко много радосто носят такива трогателни,неочаквани подаръци,защото стоплят най-вече с жеста на внимание,който олицетворяват и те караш да усещаш на 100%,че доброто е живо и безценно!
ОтговорИзтриванеПогачата и сърмичките чак тук ми ухаят,чудесни са!
Лека нощ и хубаво утре,мила!
QUE DELICIA DE SUGESTÃO TEM MESMO UM ASPECTO DELICIOSO.
ОтговорИзтриванеO PÃO ESSE ESTA FANTÁSTICO.
UM EXCELENTE 2012 PARA SI E SUA FAMILIA.
BJS
Честито подаръче Кате,сърмичките са много изкусителни а погачата е разкошна
ОтговорИзтриванеспокойни сънища и хубав ден
прегръдки
Kod vas je sad zimsko doba - pravo vrijeme za sarmu koju obozavam. Divne fotografije!
ОтговорИзтриванеМного хубава изненада ти е поднесла Мъхчето.
ОтговорИзтриванеКолко малко ни трябва да се почустваме щастливи.
Сърмичките и погачата ме накарах да почувствам топлината на дома.Много ми хареса идеята за лентичката бекон.
Невероятна атмосфера има в публикацията!
Хубав ден ти желая!
Кате, чудни идейки! Съпругът ми обожава сърми, обича и бекон, така че следва да направя твоята рецепта, разбира се! И понеже напоследък доста често започнах и да меся, само още малко да ми почине ръката от последните питки и сладки и задължително ще пробвам и тази питка! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеХахах, развесели ме :)) Но не е честно - на теб ти ги носят на крака колетчетата, а мен ме карат да ходя по пощата :))) Подаръкът е много хубав, знам аз :))И рецептите също ми харесват, особено сърмичките са разкошни!!!
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубав и усмихнат ден, Кате :)
Отново е много вкусно и красиво при теб, Кате! Снимките са чудесни, много ме развесели тази с усмихнатото втасало тесто :))
ОтговорИзтриванеИ свещника е много красив, страхотна изненада, браво на Мъхчето!
Здравей, Кате!
ОтговорИзтриванеПърво - За много години! Пожелавам на теб и семейството ти, много здраве, щастие, любов, късмет, пари, сбъднати мечти и всичко, каквото си пожелаете вие, нека се сбъдне!:)
Много ми харесва обновения стайлинг на блога. Много нежен и красив, като притежателят си:)
А сега за сармите - обожавам ги! Днес закусих със сарми (срам, срам). Фаворит са ми зелевите, определено, а и твоята рецепта с бекончето е интересна.
Честито ти колетче изненада!:) Много мило от страна на Мъхчето:)
И за питката да кажа, нищо че снимките не са толкова ясни, то се вижда, че е хубава!:)
Спорен ден и много усмивки!:)
Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеЗа много години Даре!
Липсваш ни!
В предната публикация показах твоя сач, който от твоето показване до днес е приготвян поне три пъти!
Прегръщам те и чакам вкусните ти и красиви предложения!
Мерси, Кате!:)
ИзтриванеВидях аз, видях:) Като се появя не пропускам:)))
Кате, толкова много хубави неща има при теб, че незнам откъде да започна.
ОтговорИзтриванеКато за начало Добре си дошла, че нещо изчезна и така се усещаше липсата ти. Новия облик на блога е страхотен, много е свеж и внася страхотно настроение. А да знаеш колко ти завиждам / съвсем благородно разбира се/ за изненадата, която си имала. Знам колко е хубаво да те зарадвт, когато най - малко очакваш.
За питката и сърмичките се облизах сто пъти, пак си сътворила чудеса. Разкошни са! За да не ставам досадна ти пожелавам усмихнат и топъл ден!
Благодаря ти за чудесното предложение! Желая ти усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванещо така бе, човек;-) Сега ще се червя тук:-))
Обаче питката, сармичките.... направо неустоима гледка;-)
Прегръдки , Кате!!!
Ех, Кате как само обичам сърмички, а твоите обещават да са мноооооооооого вкусни, като прибавим и прекрасната питка в добавка, оххххххххх огладнях...................
ОтговорИзтриванеЧудесна си, Кате, чудя ти се как успяваш всеки ден да готвиш нещо различно и винаги да е толкова примамливо вкусно.
Прегръдки!!!
Катенце, сърмичките ти с бекон....направо
ОтговорИзтриванеме омагьосаха- толкова вкусни изглеждат... Никога не съм правила сърмички в комбинация с бекон и ...намирам идеята ти за фасцинираща!
За първи път виждам - така оплетена погача- чудна е!
Отдавна не бях попадала на твоите публикации и ....ми липсваше много! С тази твоя публикация много ме зарадва! Желая ти една вълшебно хубава вечер и те прегръщам сърдечно!