събота, 19 ноември 2011 г.

Шкембе чорба и царевичен хляб


Здравейте приятели!Реших да го ударя на майтап и да предавам на живо  от мястото на събитието: Мечката:)))местност  малко преди Самоков.Тук сме за малка почивка и да съчетаем работата с удоволствието!


Времето е чудесно!Вечер е много студено,температурата вчера през нощта падна до -12,поне така показваше системата!
Сутринта,беше хладно,но след това изгря едно слънцеее и не само светеше,а и топлеше!


Напоследък сезоните се преливат и може да се видят невероятно красиви неща,като тази ябълка например.Все едно е накичена с топки!А това всъщност са необрани ,блестящи от скреж ябълки и наистина приличат на коледни играчки:)



Беше слънчева есенна приказка,със слънчице,което прозираше между клоните на дърветата!


А сега ето и рецептите:

Шкембе чорба


Продукти

300 гр,телешко шкембе
2 литра вода
200 мл.прясно мляко
50 мл.олио
2,5 с.л.брашно
1,5 с.л. червен пипер
сол.черен пипер
оцет,чесън,препечен лют пипер

Приготвяне

Нарежете шкембето,сварете го,прецедете бульона.Запържете за кратко шкембето,поръсете го с брашното,разбъркайте,добавете  червения пипер и отново разбъркайте.Посолете и сипете бульона на тънка струйка,като разбърквате непрекъснато.Оставете да къкри на слаб огън около 15 мин.Свалете от огъня и сложете млякото.Подправете с черния пипер.
Направете си оцет със счукан чесън и сол.Поднесете отделно препечения и стрит лют пипер.
Адаптирано от Ева Тонева с малки изменения от моя страна.

Царевичен хляб


Продукти и приготвяне

115 гр.брашно
180 мл.вода
1 пак. суха мая 7 гр.
1 к.л. захар
 Всичко се смесва,разбърква се хубаво ,завива се с кърпа и се оставя да втаса на топло 40 мин.


Сложете 1 ч.л. сол,1,5 с.л. зехтин,115гр.царевично брашно,разбъркайте.
Добавете 115 гр.брашно,омесете.Извадете от купата и месете до получаването на гладко и еластично тесто.Сложете 1 с.л. зехтин в купата и оваляйте хубаво тестото в него.Завийте с кърпа и оставете да втаса за два часа.


С ръце оформете втасалото тесто на правоъгълник и го завийте като руло,като оставите ръба отдолу.Поставете го в тава с пекарска хартия,поръсена с двата вида брашно.Завийте го и оставете да втаса отново за един час.
Загрейте фурната на 220C.Тази,в която пекох,беше без вентилатор.


Направете разрез по средата,по дължина на хлебчето.Сложете тенджерка с топла вода,малко под средната степн на фурната,а малко над нея почти на най-горна решетка,поставете тавичката с хлебчето.Печете 30-40 мин.Охладете на решетка и...ДА ВИ Е СЛАДКО!


Прегръщам ви и се надявам да сте се позабавлявали и да сте разпуснали стози пост:)






30 коментара:

  1. :) Катее :) с шкембето не можеш да ме изкушиш, но с хлебчето е друга работа :)
    Дървото с ябълките е страхотно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кейт, и мен не можеш да съблазниш с шкембето, обаче хляба ми е от любимото царевично брашно, така че има какво да пробвам още, а с тази камина ме впечатли истински, а идеята да предаваш от мястото на събитието е страхотно!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Чуден репортаж от Мечката!:-)) Шкембето е малкото от нещата, които нито хапвам, нито готвя и домашните го хапват само, когато сме на ресторант. В хлебчето ми останаха очите, много ми хареса!
    Ябълковото дърво е невероятно красиво.
    Хубава вечер и приятно изкарване!

    ОтговорИзтриване
  4. :) здравей,Кате .......относно шкембето съм пълен пас :))))))))))))))))) ,а дървото с ябълките е прекрасно!!!!! и не само то .... истинската ,натурална красота винаги ни впечатлява :) хубав уикенд !

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, чудесен репортаж от мястото на събитието!!!
    За мен и шкембе, и хляб, ако може :))))
    Прегръдки, целувки и спокойна вечер!
    Снимките са уникални!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, че хубави снимки и топъл огън край камината, Кате! Рецептите са точно по вкуса ми и веднага грабвам една гореща чорба с парче хляб...
    Благодаря ти за глътката свеж планински въздух, който сподели!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Искам и аз.....и камина, и кафенце-може и без шкембе и хляб,не че не ги ям....
    Катеее,благородно ти завиждам,мила....такова коледно настроение ми донесе,че се замислям дали утре да не си украся дома.Като не съм в планината,поне в къщи да ми е по-различно и празнично...
    Прегръщам те за лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, ако, знаеш как ми се хапва едно горещо щекмбенце мммммммм! Прекрасно място сте посетили!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Катее, аз се нареждам и за шкембе, и за хлебче! И двете неща ги хапвам с голямо удоволствие! Чудесна идея за студените дни, ще накарам мъжът ми да приготви, че у нас той е майстор на шкембето! А снимките и разказа ти са приказни, лъхащи на уют и топлина! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, прекрасна разходка сте си направили.
    Ябълковото дърво, както и всичко останало е много красиво, а чорбичката и хлебчето са голямо изкушение в студеният ден.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Момичета,добро утро!Чудесно е да се събудиш в планината,камината ,камината да гори,да си пиеш кафенцето и да не бързаш за никъде!

    Благодаря ви и ви прегръщам:)

    ОтговорИзтриване
  12. Beautiful photos Kati.And tripe ..now would like to have some..haven't eaten it for ages;)

    ОтговорИзтриване
  13. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРИЯТНО!
    Прекрасни снимки!-ябълковото дърво е наистина впечатляващо!
    Шкембенцето е .....чудно!
    Хубава слънчева неделя!
    ПЕГРЪДКА!

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, страхото местенце си избрала за почивка. А когато се съчетава с работа е още по добре, защото хем си почиваш, а в същото време си вършиш работата :))) Аз със съгурност ще пропусна шкембето, защото изобщо не го понасям, но хлебчетооооо, ако можех да се пресегна и да грабна едно от отрязаните парчета незнам дали щях да оставя за вас :))) Но на мен не ми стана ясно бялото брашно 115 гр. ли е общо или използваш веднъш за кваса и после още 115гр. за омесване.
    Поздарви и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, на много хубаво местенце ме пренесе :)
    Мен и с шкембето ме изкушаваш, и с хлебчето.
    Аз няколко пъти съм опитвала да направя хляб с царевично брашно, но все става един такъв сбит. Ще пробвам така, както ти си написала.
    Поздрави и хубава почивка :)

    ОтговорИзтриване
  16. Чудничко е шкембенцето с малко лютичко за апетит.Синът ми като малък когато го попиташе някой какво обичаш да яде, той отговаряше - шкембе чорба :) И всеки се чудеше с какво го храня това дете!? А царевичният хляб ми изглежда превъзходно, при първа възможност ще опитам. Хубава виртуална разходка си направих с теб Кате :) В този район обичам да ходя за риба, на едни бунгала на спокойствие и тишина, но тази година така и не успях да отида
    Приятна и спокойна неделна вечер

    ОтговорИзтриване
  17. Кате,репортажа е страхотен,особено дървото с ябълките е като от някаква магия!Чудесен кадър се е получил!
    Шкембе няма да откажа,хлебче също-и двете превъзходни!

    Приятна почивка ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ви момичета!Аз ще поостана малко тук!
    Чудесно си почивам!Разходки,приятна компания,мъжете поработват,аз имам повече време за хобито си:)))
    Ели,115гр. за квас и още 115гр.за омесване.Това е бялото брашно и 115 царевично.
    Следващия път обаче,ще го оформя като питка!
    Прегръдки за всички:)))

    ОтговорИзтриване
  19. Снимката с ябълките ми напълни душата!
    Иначе аз шкембето няма да го коментирам :)), но хлебчето изглежда отлично! Бих хапнала едно парче топъл хляб с една от ония червенките ябълки и парче българско сиренце :))

    Хубав неделен следобед, Кате!

    ОтговорИзтриване
  20. Ще започна с Благодаря, Кате -
    очарова ме с много предложения, приготвени изкушаващо вкусно и апетитно, много красота, домашен уют и топлина.
    Всичко е много хубаво, но ще отделя специално внимание на царевичния хляб - страхотен е!
    Сърдечни поздрави, хубава неделя и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Hermosa receta y tentadora sus fotos son espectaculares,su hogar tiene calidez es ud muy hermosa,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотна разходка из Родопите, Кате!
    Чудесни есенни снимки!
    У дома много обичаме шкембе и почти всяка седмица го приготвям. Аз изхвърлям бульона и го приготвям само с прясно мляко. Така го обичаме!
    А хпебчето е невероятно!
    Поздрави и приятна разходка из планината!

    ОтговорИзтриване
  23. Кате, позабавлявах се и още как!
    Прекрасно стоиш на всяко място, във всяка обстановка!
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. В планината днес си беше топло, слънчево и много приятно. Говоря за Родопите!Катенце, не съм ходила на това място, което си снимала, но виждам, че е прекрасно!Много хубави снимки, хлябът ми харесва също! Лека вечер и спорна седмица:)))

    ОтговорИзтриване
  25. Ох, Кате, завидях ти:-) Ще поостанеш на "Мечката", докато ние се трудим на нивата:-) Но не ме слушай, почивай пълноценно, сгрявай душичката с шкембе и ароматни хлебчета и използвай хубавото все още време:-)
    Много приятна седмица ти пожелавам:-)

    ОтговорИзтриване
  26. Ей тук вече направо ме застреля в сърцето,аморееее:)....обичам ,не направо обожавам шкембе чорба :)това е първото нещо което хапвам като се прибера в България :)!
    Голяма си ми сладурана на снимката ,а поста е супер.Забавлявай се ,:*желая ти го от сърце!Чао аморе un abbraccio forte , forteç= !

    ОтговорИзтриване
  27. Много зареждаща публикация! Хареса ми релаксиращото настроение, с което е заредена. Шкембе не обичам, но пък май е крайно време да изненадам съпружеското тяло с домашно приготвено такова и най-вероятно ще се възползвам от твоята рецепта! Благодаря ти и за великолепието, с което ни радва природата през този сезон и което ти си ни поднесла по страшно приятен начин!

    ОтговорИзтриване
  28. Ахааааа, ето къде си била! Който чете отпред назад, тъй е ... докато се усети и разбере!
    Чудно място сте избрали за съчетаване на почивка и малко работа. Била съм в Самоков, но до Мечката не съм ходила.:)
    Чудесни са снимките, които показваш:)
    Аз не съм фен на шкембето, но както писах - на царевичен хляб съм голям фен.
    Чудни и изкушаващи ястие!:)

    ОтговорИзтриване
  29. Единственото,което бих хапнала от тук е царевичният хляб понеже изглежда идеално, докато супата, не тъй като това определено не е моето ястие,не че не е добре направено разбира се.Снимките са много красиви и уютни.Да си направиш у дома домашен хляб е огромна наслада, така приятно замирисва и винаги вкъщи още щом се извади от фурната започваме да го ядем,което не е правилно.Ще се радваме ако покажете и някой десерт подходящ за супата, все пак ще я направя за баща ми, който я обича.

    ОтговорИзтриване