неделя, 24 юли 2011 г.

Фокача ала дженовезе-пълнозърнест вариант



 Продукти

                                                          
600гр.  пълнозърнесто брашно        
400мл. хладка вода
140мл. зехтин
1пак. суха мая
1ч.л. сол,2ч.л.захар,                         
 морска сол и сусам за поръсване                                                            

                                                                           
                                                                               


Приготвяне

Изсипете половината от брашното в дълбока купа.Разтворете солта и захарта във водата,сложете олиото.Добавете сместа към брашното и разбъркайте до поемането на течноста.Добавете маята и останалото брашно.Омесете тестото под формата на хлебче.Намазнете тава с олио.Сложете хлебчето по средата и го оставете да втаса 60-90мин.



След като втаса,го разстелете с пръсти върху цялата тава,като го повдигате и размазвате отдолу олиото с което сте намазали тавата.Отгоре леко го намажете със зехтин за да не изсъхне и  поръсете с морската сол.Оставете го да втаса пак за 30мин.


След втасването направете вдлъбнатини в тестото с пръстите си.Посипете навсякъде върху него останалия зехтин.Той ще се събере в дупките.Напръскайте с вода и печете 20 мин. в предварително загрята 200C фурна на средна решетка.


Извадете,охладете върху решетка,начупете и...да ви е сладко!














   

2 коментара:

  1. И аз, като теб, съм почитателка на италианската кухня.:-)))
    Фокачата ти е чудесна, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони,ако знаеш само колко е хрупкавааааааааааа...

    ОтговорИзтриване