Днес ще ви представя една италианска рецепта по мой начин.правя я както по оригинална рецепа,така и в мой вариант.Количеството е за десетина души.Ако решите да ги приготвяте за семейството си намалете количествата на половина.
150гр. кайма
80гр. замразен грах
150гр. сирене(моцарела)
черен пипер,зехтин
40гр. доматено пюре
100мл. червено вино
3стръка пресен лук
25гр. масло
за ориза
500гр. ситен ориз
1ч.л.шафран
30гр. масло
100гр.кашкавал(грана падано)сол
за панировката
200гр.хлебни трохи(смлях хляб в блендера),може и галета
2 яйца
Приготвяне
Сварете ориза.В маслото запържете каймата и лука,като за мусака.Добавете пипера и виното.Варете до изпаряването му.Сложете доматеното пюре,разредено с малко (50мл.)вода.
Варете до сгъстяванена на соса.Накрая изсипете грахта и разбъркайте.
В готовия още топъл ориз,прибавете маслото,кашкавала,шафрана,яйцата и посолете.Разбърквайте след всяка една съставка.Оставете да изстине.
Напълнете купичка с вода.Потопете ръцете си,вземете от оризовата смес и я притиснете между дланите .Големината трябва да е колкото дланта ви.В нея сложете половин с.л. от сместа с каймата.Добавете отгоре 3 парченца сирене.Затворете пълнежа с оризовата смес и направете на топка.Оваляйте топките в яйцата след това в хлебните трохи.По оригиналната рецепта се пържат за кратко,но аз ги направих печени.Сложих ги на хартия за печене и ги полях с малко зехтин.180C долна решетка с вентилатор,30мин.
Топките, направих с половината от оризовата смес и каймата.
Другата половина от ориза разделих на две и с едната част покрих дъното на тефлонова тавичка с диаетър около 28см.Изсипах соса и поръсих със останалото сирене.Затворих отгоре с останалата част от ориза.180C долна решетка с вентилатор,30мин.
Можете да сервирате със салата или сос от кисело мляко с добавки.
ДА ВИ Е СЛАДКО:)
Досега съм правила само картофени крокети, тези изглеждат страхотно вкусно!:-))))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Благодаряяяяяяяяяяяя.....:)
ОтговорИзтриванеКатерина, много ми харесаха тези оризови крокети!Копирам си рецептата:).
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Преди години имах приятелка, която живееше в Италия, от нея знам тази рецепта, крекерите се получават страхотно. Аз ги пържех, но варианта с печене е по диетичен!
ОтговорИзтриванеНе се замисляйте да ги пробвате!