Това са страшно вкусни и меки хлебчета, които се приготвят с квас, но понеже аз не обичам, намерих рецепта, в която се ползва суха мая.
Станаха фантастични с мека и въздушна сърцевина и хрупкава коричка.
Не ми се отвориха достатъчно, но това е, защото не ги цепнах достатъчно дълбоко.
Това обаче по никакъв начин не се отрази на вкуса им.
Unpedazodepan.
Продукти за 4 бр. хлебчета по 200 гр.
500 гр. брашно
280 гр. хладка вода
4 гр. суха мая
10 гр. сол
Приготвяне
Вечерта, преди да направите хляба, замесете тесто от половината продукти. Получава се твърдо и стегнато тесто. поставете го в купа, завийте с фолио и оставете в хладилника за една нощ.
На следващия ден извадете тестото, нарежете го на парчета с големина на яйце и ги поставете в купа с в която сте изсипали останалото брашно, солта и маята. Добавете водата и замесете тесто. Извадете тестото на леко набрашнена повърхност, до омесете го и го разточете на кора 30/ 20 см. Прегънете го три пъти, обърнете го на 90 градуса и го навийте на руло.
Завийте го с кърпа и оставете да втаса 30 мин.
Втасалото тесто разделете на четири еднакви парчета. Парчетата разточете на правоъгълна кора с дебелина 2 см. Навийте ги и заострете леко краищата. Сложете ги в тава, върху пекарска хартия, поръсете с брашно, цепнете ги по средата, завийте и оставете да втасат 30 мин.
Загрейте фурната на 230Cбез вентилатор. Сложете хлебчетата на средна решетка и печете 15 мин. Отворете фурната за 30 секунди и намалете на 210C. Печете още 15 мин, като наблюдавайте и ако се наложи, сложете фолио, за да не изгорят.
Насладете се приятели!
Многооо вкусна публикация! Не мога да пропусна да не изразя възхищението си от снимките ти! За пореден път!
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила Кате!
Усмихнат и вълнуващ уикенд!
О, чудесни са, Кате. И хлебчетата и снимките! Удоволствие ми бе! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, момичета! Целувки*)
ОтговорИзтриванеОххххх, и сега да спя, а:(
ОтговорИзтриванеКатенце, изглежда невероятно това хлебче, а снимките ти са зашеметяващи! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЗашеметяващи хлебчета,Кате!Толкова ти се отдава това месене,Кате,перфектна всеки път!Хубава есен!
ОтговорИзтриванеСлънце си ти ... и богиня на всичко тестяно ... направо ти идва от сърцето това умение Кате!
ОтговорИзтриване