понеделник, 12 октомври 2015 г.
Спаначена крем супа с картофи и мента
Отдавна не бях правила нещо със спанак. Онзи ден на пазара имаше много хубав, пресен и реших да си купя.
Измих го, почистих го, сложих го в плик, в хладилника.
Днес, прибирайки се от работа, се чудех, какво да направя баница или супа и понеже от време на време "изтрещявам" и като слизам към София си купувам нещо от Макдоналдс, а днешния ден беше точно такъв, идеята за супичката надделя.
Е да си кажа честно, никак не съжалявам, то идеята за баницата ще я осъществя съвсем скоро, защото милото много я обича.
Правила съм спаначена супа с фиде , която обожавам, с картофи не съм и за това днес я пробвах. Фантастична е хораааааааа....
Продукти
800 гр. спанак
1 глава кромид лук
1 кубче пикантина или корени за супа
4-5 средни картофа
сол, черен пипер и суха мента
За застройката
200 гр. кисело мляко
1 жълтък
2 с.л. царевично нишесте
малко вода
Приготвяне
Измивам и почиствам спанака от дръжките и листата от средната жилка.
В малко олио за кратко задушавам лука и пикантината, добавям спанака и като се свие, доливам студена вода около 1. 5 л. Кипвам супата и ври, около 15 мин. слагам обелените картофи нарязани на едро. Посолявам и подправям с черен пипер. Варя до готовност на картофите. Пасирам, и застройвам с един жълтък, разбит в половин кофичка кисело мляко, разредено с малко вода и нишестето. Застройвам супата, докато кипи и я оставям да ври олкол 5 мин. Подправя с малко стрита мента.
При поднасянето добавям кисело мляко. Фантастична е с крутони или хлебни пръчици.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Интересно ми е добавката на мента как се съчетава с другите продукти. Определено ще опитам! Научих и нещо ново - нишесте в застройката. Не напразно казват, че човек се учи докато е жив!
ОтговорИзтриванеХубав седмица!
Тили, сгъстяването с нишесте го правя откакто свекито ми носи натурално от Бурса.
ИзтриванеА за ментата- количеството за тази супа трябва да е 1 равна кафена лъжичка, да не се прекалява.
Аз много държа на правилната употреба на подправките, защото както са "черешката на тортата", така могат да развалят едно иначе перфектно приготвено ястие! А и важно е да харесваш и самата подправка- иначе няма как да ти хареса.
Поздрави Тили и един прекрасен ден!
Обожавам! Като направиш баницата да ми пратиш и на мен, че и нея много обичам. С две думи - всичко спаначено!
ОтговорИзтриванеИ аз видях пресен спанак на пазара в неделя, но не купих, защото имах други идейки.
Тези дни ще проверя и дано има още. Чак започнах да съжалявам, че не съм взела.
В това студено време само супичките спасяват!
Поздрави и усмихнат ден, мила!
Габи, аз го обожавам това време! Не веднъж съм казвала, че съм, като полято цвете:)))
ИзтриванеИ аз обожавам супички и често ще виждаш такива през есента и зимата!
Прегръщам те скъпа!
Обожавам супи ... особено такива кремести с крутони Кате :)
ОтговорИзтриванеКаквото и да кажа за твоята, ще е малко ... фантастична ще да е хораааа :) е точно и на място! И мента бих и сложила :)
И какво представяне ... фантастично!
Поздрав с прегръдка ;)
Обожавам всякакви зелени ястия, а твоята супичка изглежда нежна и деликатна, а и обещава един интересен нов привкус. Записвам си я за проба, Кате.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели, мила!
Прегръдки и хубава седмица!
Къф Макдоналдс, кви пет лева?:)Гледай какво имаш пред теб- красота! Прегръдка, Кате!
ОтговорИзтриванеРазкошна ароматна супичка! Обожавам крем супи, но никога не съм ги застройвала с яйце и нишесте. Определено ще опитам!
ОтговорИзтриване