петък, 31 октомври 2014 г.

Тиквени хлебчета с канелено масло


Не празнувам Хелоуин. Може би, един ден, кoгато имам внуци и те се запалят по този празник ще поддам и ще им играя по свирката, приготвяйки най- различни щуротийки, ще се гримираме и ще обличаме костюми. Но засега не.
Чиста случайност е, че днешната рецепта, съвпада с празника, а и още по- голяма случайност е решението ми за снимката с тиквите, защото нямах време и хич не съм го мислила, просто се сетих, че ще станат идеално за случая.
Аз лично свързвам аромата на тиква, канела и мед със зимата и предстоящите празници, с богатата украса на дома и ароматните свещи.
Обичам семейните празници, снега, ботушите и якетата, червените носове и бузи, както и топлината и уюта на дома, в предстоящия сезон.
Дали има някой, който не обича това? ( а може би все пак има някой Гринч:)


Ще се изненадате, колко лесни са за приготвяне , колко са вкусни- пухкави с леко дъвчащ вкус, те са голяма наслада за небцето.


 Продукти за хлебчетата

250 мл. хладко мляко
120 гр. захар
50 гр. разтопено масло
120 гр. пюре от тиква
1 яйце
1 пак суха мая
500 гр. брашно + малко за доомесване
16 четвъртинки от орех за дръжки

За маслото

120 гр. меко масло
1/4 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.ч. мед 1 ч.л. канела

Приготвяне

Омесете тесто от изброените продукти. Става меко и много елстично. Оставете го да втаса.
Премесете втасалото тесто и го разделете на 16 топки. Притиснете леко топките с дланта си и направете разрези от средата към края, като не започвате от самия център.


Подредете ги в тава върху пекарска хартия и ги оставете да втасат отново. загрейте фурната на 180C. С дръжката на дървена лъжица, направете дупка в средата на всяко хлебче, намажете ги с мляко  и печете около 15- 20 мин, на  средна решетка. Извадете, охладете върху решетка, сложете по средата орехчетата.
Сложете в купа продуктите за маслото, разбийте ги и охладете леко.


Дръжте маслото в хладилника и преди сервиране вадете да се отпусне малко.




Хубав уикенд!

12 коментара:

  1. Много са красиви, Катенце! А ти, като си добавила и пюренце от тиква, съвсем като истински тиквета са станали. Отдавна съм им хвърлила око и аз, ама то едно ли е;))) Ох, тези твои снимки, едни такива вълшебни... Разсмя ме в началото:))) ще измисляш и ти разни щуротии, какво ще правиш:))) сега ни гледай саира на нас:))) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, вълшебни са! Нека си почина малко от сладката вълна и ще ги пробвам. Никога не съм правила тиквени питки, а като гледам не са за изпускане. :)
    Приятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз ще се възхитя на цялостната презентация и най-вече на тези чаровни, тиквени питки! Знам колко са вкусни, но с в комбинация с канеленото масло със сигурност са още по-неустоими! Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, и аз не го празнувам, ама заради твоите хлебчета, бих. :) Прекрасни са!
    Уютна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Значи не съм единствената НЕ празнуваща този празник. Олекна ми :)
    Катенце, страхотни са тези тикви и ще ги направя със сигурност.
    Прекрасна неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, когато има малки деца в къщата (пожелавам ти го, защото това е най-голямата радост :)), човек прави чудеса от храброст, така че със сигурност ще се включиш някой ден във всевъзможно щуротии :)
    Уникални са ти хлебчетата и снимките!
    Прекрасна неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  7. И аз съм на същото положение с Хелоуин -а, Кате:)
    А с тези питки така ме зариби...одеве направих половин тиква на тиквеник, да знаех тук какво ме чака....

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни тиквички,Кате,представям си каква блажена хапка е да ги топнеш в канеленото масло,перфектно е,да идва зимата,няма да ни изплаши,нали?! :))
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Значи като чуя няколко втасвания и губя ентусиазъм. Не за друго, ами просто нямам половин свободен ден да ги чакам. Затова, Кате, предлагам ти да ги направиш, а аз да се нагостя от тях, щото много, много ми допадат;) Голяма прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  10. ! много интересни и сладурски ! :) ще се пробват !!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, тези хлебчета съм си ги заплюла, надявам се с тях да накарам малкия да опита тиква. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване