петък, 14 октомври 2011 г.
Хляба,преди всичко!
Сутринта видях в блога на Дианка,че е Света Петка Българска и че днес трябва да се омеси пита,на която да се поклониш три пъти!
За пита на нашата маса избрах невероятно вкусната,ароматна и красива чеснова питка на Ева Тонева!
Ако не сте я пробвали,пропуснали сте!Аз лично я приготвям за пети или шести път!
Ева,благодаря ти,че споделяш с нас чудесните си рецепти и невероятно красиви снимки!
Като основно ястие днес приготвих телешки скалопини с гъбен сос.
Продукти за скалопините
500 гр.телешко месо
5 филии хляб
50 гр.пармиджано
2 яйца
1 с.л. масло,зехтин
сол,черен пипер
За соса
зехтин
1 малка глава кромид лук
2 стръка пресен лук
200 гр. гъби
50 мл.червено вино
сол,черен пипер,копър
брашно
Приготвяне
Изрежете кората на хляба и го блиндирайте,за да приготвите хлебни трохи.Настържете сиренето в тях,поръсете с черен пипер и сол.Нарежете месото на тънки филенца,начукайте ги леко,овкусете ги със сол и черен пипер.Разбийте яйцата с малко сол и черен пипер.В тиган загрейте зехтина и маслото.Потопете скалопините в яйцата,след това в галетата и пържете за много кратко от двете страни.Извадете на кухненска хартия да се отцеди.
В малко зехтин,запържете за кратко лука,добавете гъбите,запържете.Налейте виното.Задушете до изпаряване на виното.Долейте 400мл.вода.Посолете и кипнете.Сгъстете соса с малко брашно.Сервирайте скалопините поляти със соса и поръсени с копър.
Наздраве!
За десерт съм приготвила едно въздушно и ефирно руло на целувчена основа.
Продукти
2 ябълки
2 с.л. захар
2-3 с.л. сладко от боровинки
4 белтъка
150 гр. захар
пудра захар,ванилия
Приготвяне
Обелете и настържете на ситно ренде 2 ябълки.В купичка,разбъркайте ябълките с 2 с.л. захар и една ванилия.Изсипете в цедка върху купичка и оставете в хладилника да се отцеди и изстуди.
Разбийте белтъците на сняг,добавете захарта и разбивайте до много плътна смес.
Изсипете и разстелете белтъчната смес в тавичка с размери 20x30см. застлана с пекарска хартия.Изпечете блата в предварително загрята на 170 C фурна за 20 мин.
Извадете и оставете заедно с хартията на дъска до пълното изстиване на блата.
Поръсете с пудра захар,сложете пекарска хартия върху блата,обърнете го и внимателно отлепете хартията от него.Намажете с изстудените ябълки и посипете сладкото.
С помоща на хартията завийте рулото,без да го стягате.
Режете и хапвайте!
Света Петка а закриля и пази семействата ви!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Катерина,
ОтговорИзтриванеменюто е направо зашеметяващо!
От хубави, по-хубави гозби си приготвила. Моите комплименти!
Пожелавам на теб и цялото семейство да сте здрави и честити!
Сърдечен поздрав и уютна вечер!
Да, да, хляба, направо на цялото меню се нахвърлям :)))
ОтговорИзтриванеЧестита есенна премяна, Кате!
Кате да ти е живо и здраво цялото прекрасно семейство и бъдете все така обичащи се и сплотени! Дори не мога да избера кое от всичките ти предложения ми харесва най-много! Просто ме зашемети :) Много хубава, уютна и усмихната петъчна вечер ти пожелавам мила! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеХората са го казали - Никой не е по-голям от хляба!!! А най-ценното в живота на човека остава семейството и най-вече децата!
ОтговорИзтриванеПожелавам уикенд пълен с обич и положителни емоции!!!
Честит празник Кате,
ОтговорИзтриванес пожелание за здраве и благоденствие, а Св.Петка Българска да закриля дома и цялото ти семейство.
Прекрасна трапеза -
вкусна и богата, приготвена с много любов и старание - наистина като за празник!
Моите поздравления,
хубава и усмихната вечер, Диана
Благодаря ви момичета!Уютна вечер и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеПрекрасно меню, Кате!
ОтговорИзтриванеПитката не съм я правила досега, но скоро ще поправя тази грешка. Винцето също ми хвана окото, любимите ми вина са чилийските :)
Хубава и спокойна вечер!
Кате, толкова цветна есенна премяна има блога ти :)
ОтговорИзтриванеА менюто ти е подбрано, приготвено и поднесено прекрасно!
Прегръдки и само здраве и късмет да има в дома ви!
Кате, аз хубаво правя торти но като съм ти на гости ще се удавя :)). Голяма майсторка си на телешкото. Искам да те питам за скалопините, коя част от месото ползваш? Питката ти е много апетитна. Аз също имам руло на целувчена основа и знам колко е вкусно твоето!
ОтговорИзтриванеХей, Кате, споменавала ли съм че искам да съм част от вашето семейство;-))))
ОтговорИзтриванеТолкова обич, уют, топлина и чудесни предложения на трапезата всеки ден!
Честит празник!
Кате, невероятна вълшебница си! Как успя да приготвиш всички тези изкушения?!
ОтговорИзтриванеИ питката и ястието и десерта са чудни!
Усмихнат уикенд!
Поздрави, Милена
Честит Празник, Кате!
ОтговорИзтриванеМного вкусна вечеря, приготвена с любов към близките! Колко топлина и уют има в твоя дом!
Поздрави и хубави почивни дни!
Момичета благодаря ви!
ОтговорИзтриванеМариянче,по принцип от телешко контра филе,но стават от почти всякакво крехко месо!
Мъхче,ако дойдеш с децата-осиновявам ви:)
Прегръщам ви и хубав уикенд!
Кате, отново ме оставяш без думи ... и аз ще искам да ме осиновиш :))) Невероятно красиво, вкусно и с много любов поднесено, а от къде я намираш тази енергия, незнам :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен уикенд и честит празник!
Евче,идвайте,като знам какви сте кулинарки и естети,чудничко ще си живеем,пък и мъжовете:) ще са много доволни:),Толкова вкусотийки на едно мястооо...
ОтговорИзтриванеПрегръдки и весело изкарване на уикенда!
Катерина,
ОтговорИзтриванеИзглежда не просто вкусно или готини, а изящно :). Поздравления за вкусотиите, които готвиш.Мога само да кажа , че аз никога няма да мог да направя такива неща :) .Последните две снимки много ми вдигнаха настроението :). Поздрави и спокоен уикенд
Кате,пак превъзходна трапеза представяш,щедро отрупана благодарение на уменията ти с великолепни предложения!Личи си,че е празник!
ОтговорИзтриванеТакава питка,като теглена баница,още не съм правила,а твоята ме впечатли много!Веднага си отчупвам хрупкаво крайче и го топвам в гъбеното сосче!Ястието с виното са супер предложение!
Бодвам си и от рулцето да си подсладя вучерта,прегръщам те и ти пожелавам здраве,мир,любов,късмет и берекет да има в дома ви!
Хубави събота и неделя да си изкарате,мила!
Кате, Кате, лично моме, каква трапеза си спретнала отново! В твоя блог ми е толкова уютно!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам блога ти Гуинет!(всеки път като пиша името ти правя асоциация с Гуинивър от "Екскалибур,мечът на крал Артур":)
ОтговорИзтриванеПожелавам ти чудесни почивни дни:)
Una cena muy completa,excelente relleno con pimientos y el "brazos de reina "así le llamamos en chile,es tentador con manzanas ,te copio ésta receta me encantó,abrazos grandes.
ОтговорИзтриванеFantatsic meal Katerina..for the eyes and for the tastebuds too.Love the bread:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Росита!Прегръдки и за теб:)
ОтговорИзтриванеДжоли,целувам те и ти пожелавам хубав уикенд!
Страхотни предложения, Катя! Обожавам всякакви тестени изделия и мото ми е: Хлябът преди всичко! :)))) Хареса ми и телешкото и лекия целувчен десерт, който явно се приготвя и много бързо и ще го изпробвам някой ден!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!:)
Чудесни вкуснотийки си направила, Кате! Света петка нека бъде и с теб и семейството ти!
ОтговорИзтриванеСтрахотно меню Кате, да са живи и здрави всички в семейството ти, питката съм я пропуснала, но веднага ще я разглрдам и задължително ще си копна рецептата за рулото. Изглежда вълшебно!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
КАТЕ, КАТЕ...нямаш спиране.:) Питата и основното са прекрасни, а десерта мммммммм...обожавам...
ОтговорИзтриванеХубава и прекрасна вечер миличка!
Кате, не знам откъде да започна :)) Май с това, че си истинска фурия в кухнята, а и не само - вече видяхме какъв прекрасен вкус имаш към красивото :)
ОтговорИзтриванеНе че някой ме кара да избирам от менюто ти, но ако трябва да направя избор, то определено ще избера всичко :)))
Хубав уикенд :)
Вкусно. Ароматно. Изкусително :)
ОтговорИзтриванеОгладнях :)
Прегръдки от мен, Кате :)
разкош
ОтговорИзтриванепостоянно ми остават белтъци а ти ми даваш страхотна идея за десерт
благодаря
целувки
Рулцето ,така описано от теб изглежда доста лесничко,но за мен е невъзможно да го навия топло без да се начупи,а студено -абсурд. Има ли някаква малка ,но важна подробност ?
ОтговорИзтриванеКате,много ми хареса традицията за поклона пред питата,не съм чувала никога.
Обичам да ти идвам на гости, то ти си го знаеш.:-) Прекрасно си ни посрещанала, както винаги. Толкова е хубаво отношението ти към хляба, никой не е по-голям от него, а този наистина заслужава поклон!:-)) Прекрасен е и той, а пък рулцето е ... един път.
ОтговорИзтриванеБраво, прекрасно е всичко, направено с любов и подредено с вкус.
Благодаря за удоволствието и продължавам да се разхождам из пропуснатите предложения, което винаги ми е изключително приятно!:-)
Прегръдки и чудесни почивни дни!