петък, 9 октомври 2015 г.

Bollos Sevillanos


Това са страшно вкусни и меки хлебчета, които се приготвят с квас, но понеже аз не обичам, намерих рецепта, в която се ползва суха мая.
Станаха фантастични с мека и въздушна сърцевина и хрупкава коричка.
 Не ми се отвориха достатъчно, но това е, защото не ги цепнах достатъчно дълбоко.
Това обаче по никакъв начин не се отрази на вкуса им.
Unpedazodepan.


Продукти за 4 бр. хлебчета по 200 гр.

500 гр. брашно
280 гр. хладка вода
4 гр. суха мая
10 гр. сол



Приготвяне

Вечерта, преди да направите хляба, замесете тесто от половината продукти. Получава се твърдо и стегнато тесто. поставете го в купа, завийте с фолио и оставете в хладилника за една нощ.
На следващия ден извадете тестото, нарежете го на парчета с големина на яйце и ги поставете в купа с в която сте изсипали останалото брашно, солта и маята. Добавете водата и замесете тесто. Извадете тестото на леко набрашнена повърхност, до омесете го и го разточете на кора 30/ 20 см. Прегънете го три пъти, обърнете го на 90 градуса  и го навийте на руло.
Завийте го с кърпа и оставете да втаса 30 мин.
Втасалото тесто разделете на четири еднакви парчета. Парчетата разточете на правоъгълна кора с дебелина 2 см. Навийте ги и заострете леко краищата. Сложете ги в тава, върху пекарска хартия, поръсете с брашно, цепнете ги по средата, завийте и оставете да втасат 30 мин.


Загрейте фурната на 230Cбез вентилатор. Сложете хлебчетата на средна решетка и печете 15 мин. Отворете фурната за 30 секунди и намалете на 210C. Печете още 15 мин, като наблюдавайте и ако се наложи, сложете фолио, за да не изгорят.


Извадете ги и ги охладете върху решетка, без да ги завивате.


Насладете се приятели!


7 коментара:

  1. Многооо вкусна публикация! Не мога да пропусна да не изразя възхищението си от снимките ти! За пореден път!
    Поздрави, мила Кате!
    Усмихнат и вълнуващ уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. О, чудесни са, Кате. И хлебчетата и снимките! Удоволствие ми бе! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Катенце, изглежда невероятно това хлебче, а снимките ти са зашеметяващи! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Зашеметяващи хлебчета,Кате!Толкова ти се отдава това месене,Кате,перфектна всеки път!Хубава есен!

    ОтговорИзтриване
  5. Слънце си ти ... и богиня на всичко тестяно ... направо ти идва от сърцето това умение Кате!

    ОтговорИзтриване