събота, 3 октомври 2015 г.

Сръбски айвар


Докато обикалях баирите, в къщи градината даваше последни усилия от себе си да ме изненада, като се прибера. Таман обрах последните патладжани и сестра ми звънна да ми каже, че е правила айвар и много им е харесал, а на мен, само това ми дай- рецепта и ми кажи, че е вкусна, че ако имам и продуктите, ела да видиш, запретвам ръкави и хич не му мисля- действам!
Та така и с този айвар. Ама вкусотия ви казвам.....
Та обрах аз патладжаните...


Купих чушки...


И резултата е налице!


Продукти

10 кг. червени чушки
3 кг. патладжани
500 мл. олио
50 гр. винен оцет
50 гр. захар
1 с.л. дижонска горчица
сол и черен пипер

Приготвяне

Чушките се изпичат с дръжките. Слагат се в тенджера, да се задушат. Патладжаните се обелват и се варят до омекване. Чушките се обелват и се блиндират или се смилат в месомелачна нашинка. Патладжаните също, но отделно.
Кипват се олиото, оцета и захарта. Добавят се патладжаните и се запържват за 10 мин., като се разбъркват от време на време.
Добавят се и чушките, посоляват се и се подправят с черния пипер и горчицата. Солта е на вкус- в моя случай 3 с.л. Довежда се до кипене и се вари на слаб огън 1 час, като се разбърква от време на време. Слага се в бурканчета и се кипва за 5 мин.
Забележка: Ако семките в чушките не ви понасят и искате по- фина лютеница, почистете чушките, преди да ги изпечете. Оригинала на рецептата е със семки.
Заедно със смлените чушки, се изсипва и сока, който са пуснали от задушаването.


Хубав уикенд и поздрави от мен!

5 коментара:

  1. Леле страхотен е! Другата седмица като се прибера ще го направя и аз!
    Чудесен е! Обожавам айвар!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лелеееее, Габи, ама големи сме миткала хахахахах.... Къде пак ходиш?
      Аз таман се прибрах и другата седмица ааааайде пак на път!
      Не мога да се нарадвам на дома си!
      Прегръщам те и те целувам*)

      Изтриване
    2. Кате,имам зарзават и ще си направя,ама кажи колко захар си сложила,миличка.
      И аз правих лютеница тези дни,но ми остана патладжан и понеже не ми се пече вече,ще си приготвя тази вкусотия.
      Благодаря за рецептата и хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Прекрасно"мазилце"!Не съм опитвала до сега тази вкусотийка и ти благодаря за рецептата!..........Блогадаря и са снимковата красота,Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, абе нещо ми зачезна, пък гледам - доста рецепти си пуснала...странно...
    Такъв айвар не съм опитвала, а при теб няма как да не изглежда вкусно.
    И къде скитосваш, прочетох нагоре, хайде разкажи ни, де:)

    ОтговорИзтриване