четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Ръжено- пшеничен хляб с черен сусам


Всички знаете вече за любовта ми към месенето на хляб, както и знаете, че обичам да го правя с мая. Това ме връща назад във времето, когато баба ми го правеше. Цялата и топла и уютна кухня преливаше от аромати, когато започнеше да готви. Тя ползваше прясна мая, чиито аромат обожавам.


Пробвах да си направя квас. Получи ми се, но не бях особено впечатлена от резултата, за това и не публикувах нито кваса, нито хляба.
Тогава го направих от бяло брашно и чешмяна вода, но сега си купих био, пълнозърнесто брашно и изворна вода и днес ще поставя началото на втория ми опит за квас. Надявам се, този път да ми хареса.
Но, да се върна на сегашния, който направих с обикновената суха френска мая.
Стана превъзходен!


Продукти за два хляба

500 гр. пълнозърнесто ръжено- пшенично брашно
500 гр. бяло брашно+ още малко за доомесване
1 пак. суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
650 мл. хладка вода
1 с.л. прясно мляко
черен сусам за поръсване


Приготвяне

Включете фурната на 230C без вентилатор.
Сложете сухите съставки в купата на кухненския робот и ги смесете. Добавете водата и месете първоначално на ниска степен, а след това на по висока. около 4-5 мин.
Извадете и доомесете до гладко и меко тесто.
Разделете тестото на две. Отново омесете и оформете по ваше желание. Ако искате да има по- дебела коричка, цепнете го по средата. Намажете го с млякото и поръсете със сусама. Завийте го и оставете да втаса. Печете на средна решетка до суха клечка, като наблюдавайте хляба и щом се зачерви, завийте с фолио. извадете и охладете на решетка.


Най-хубав за консумация е на следващия ден!


5 коментара:

  1. Много ме изкушаваш с тези хлебчета, Кате! Чак тук се разнесе аромат на топъл и вкусен хляб :)
    С квас и аз правих, но ми дадоха кваса. Хлябът имаше съвсем различен и много приятен вкус за мен. Но... всеки ден да правя хляб с квас - не е за мен. Съжалявам, че не си изсуших квас (разбрах че може) и после да си активирам като реша да правя.
    Ще чакам да споделиш и твоите следващи впечатления за хляб с домашен квас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Даре!
      С удоволствие ще споделя опита си!
      Прегръщам те*)

      Изтриване
  2. Eu também adoro fazer pão e este com centeio é mesmo ao meu gosto
    Ficaram lindos

    ОтговорИзтриване
  3. Тук е вкусно както винаги, Кате! Въздишам по всичките ти хлябове, рецепти и снимки! Вляза ли тук и се забравям!
    Ще чакам отзивите ти за хляб с квас. Обожавам!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох,, хлябовете ти са фантазия, Кате, иде ми да си чупна крайщник...

    ОтговорИзтриване