събота, 31 януари 2015 г.

Френски мадлени с ванилия и амарето


Това е един от тези дни, в които ми се стои в къщи и искам да се занимавам с любимите за мен неща. А така и така за утре сме се разбрали със сестра ми да обядваме семейно, та по този повод реших да направя нещо сладичко. Избрах рецептата, имах и необходимите продукти и тъкмо да започна....оооо, къде ли съм сложила формата за мадлени?
Че, като започна едно търсенеееее....леле майкоооо....
Три пъти прерових двата гардероба, кухните и шкафовете в трапезарията и механата- всичко това е специално отделено за моите чибки и чирибки, и разните му там приспособления за готвене и снимане. В процеса на търсене изникнаха други неща, които бях търсила преди и не ги намирах, което беше добре, защото за всяко намерено нещо, се радвах, като дете на Коледа, но за сметка на това, не намирах търсеното. Колкото повече търсех, толкова повече се изнервях и пъшках, а Марки подскачаше и ми носеше разни играчки, мислейки си, че искам да си играем. Милото, ме съжали и започна и той да търси, та малко се получи, като "дядо ряпа взе да вади".
Накрая, реших да извадя чекмеджето, в кухнята, където обикновено седеше тази силиконова формичка, с надеждата, че е паднала под него. И ооо....небеса ето я! Какво облекчение!
Мразя, като си наумя нещо, да не се получава. Но с постоянство и упоритост в повечето случаи успявам.
И така усилията ми бяха възнаградени. Направих прекрасни, фини, нежни и ароматни мадлени
Обичам ги солени, сладки, потопени в шоколад, пълнени с ванилов крем или сладко.
Сега реших да ги направя с една лъжица амарето, което им придава невероятен аромат.


Продукти

3 яйца
50 мл. мляко
180 гр. захар
250 гр. брашно
125 гр. масло
1 бакпулвер
2 ванилии
1 с.л. амарето


Приготвяне

Загрейте фурната на 200C.
Разбийте яйцата със захарта. Добавете млякото и разбийте отново. Сложете брашното, бакпулвера, ванилията и амаретото и разбийте до хомогенна смес. Добавете маслото и отново разбъркайте много хубаво.
Напръскайте формичките с малко олио, напълнете ги с тестото и печете на средна решетка около 8- 10 мин.


Извадете, оставете да се охладят и поръсете с пудра захар или натопете връхчетата в разтопен течен шоколад.


Ако ви се хапват с пълнеж, разрежете и намажете с любимото сладко или ванилов крем.



8 коментара:

  1. Къде са загуби, Кате...? Да идвам утре и аз на семейната сбирка...чудни мадленки...

    ОтговорИзтриване
  2. Много са красиви. Много хубави и стоплящи снимки!
    Липсваха ми публикациите ти, Кате!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. А аз пък формички нямам....(:
    Приказни са мадленките,Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, Кате! Чудесни са! И хич не се съмнявам, че упоритостта ти ще бъде възнаградена! Ето, сега и ние ще похапнем от тези вълщебства. прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Много красиви и стилни снимки, за мадлените няма какво да говорим....Разгледах и други твои снимки, имаш голям напредък, запленена съм!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни мадлени!Чудесни снмки и стайлинг!Поздрави и спокойна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, толкова вкусна и винтидж е тази публикация!
    Направи красиво и вкусно следобедния ми чай!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета за милите коментари и отделеното време! Прегръщам ви и ви целувам*)

    ОтговорИзтриване