Ето, че най сетне есента е в пълната си сила и прелест. Всяка година нямам търпение да я прегърна- нейно величество Есента! Започвам рано, рано да нося ботуши, шапки, якета...
Обичам изобилието от ябълки, круши, тикви и орехи. Харесвам всички цветове димитровчета и всяка година си купувам количества туфи в различни цветове, отделно от многогодишните, които цъфтят в градината.
Обичам уюта на къщата, когато запалим парното, навън да е студено, а вътре топличко, да мирише на топъл хляб и току що сготвена манджичка!
В днешия красив и слънчев ден, реших да приготвя този ароматен тиквен хляб и с него да отпразнуваме красивата, златна есен! В допълнение към него излязох на разходка по една от алеите на здравето в красивата ни Банкя.
Вървя по красивата пътека осеяна със златни листа, подритвам ги и се радвам на снопчетата слънчева светлина, която се процежда между клоните на дърветата. Само врабчета и врани са останали да студуват тук. От време на време, някоя катеричка, пресича пътя ми, спира, заглежда се съсредоточено в мен за кратко, след което бързо, бързо изчезва по дърветата.
От време на време, лекият ветрец откъсва по някое и друго листенце и танцува вихрен танц с него, докато не реши да го пусне на мократа земя, където ще остане, докато красивата зима не го покрие с пухкав бял сняг,
Есента е навсякъде! В клоните на дърветата, в чуруликането на врабчетата, в аромата на въздуха. Дали, дърветата усещат колко красиво ги е пременила и дали някога са били по- хубави?
Разходката ми е към края си. Тръгвам в обратна посока и сега цветовете са малко по-различни, защото е по- късно, леко затъмнено, което има своя особен чар.
Есента е вълшебство, което ме прави щастлива!
Като начало да кажа, че всяка есен в началото на сезона, взимам една тиква, обелвам, почиствам, сварявам и пасирам. Замразявам в пликчета по 200 гр. и ползвам, когато ми потрябва.
Ииии най- накрая и рецептата за това страхотно хлебче.
Продукти
за тестото
400 гр. брашно
100 гр. пюре от тиква
1 пак суха мая
100 гр. захар
1 жълтък
50 гр. разтопено масло
150 мл. прясно мляко
за плънката
70 гр. стафиди
70 мл. коняк
5-6 с.л. захар
за поръсване
микс от семена по ваш вкус
захар
Приготвяне
Омесете тесто от изброените продукти и го оставете да втаса. Кипнете коняка и накиснете стафидите за 15 мин. Прецедете ги. Разточете тестото на правоъгълна кора, върху набрашнена повърхост. Поръсете със стафидите и захарта. Навийте на руло и направете разрез по цялата дължина на рулото. Разделете на две и увийте, като се постараете, разреза да остане отгоре.
Сложете хлебчето в правоъгълна форма, върху пекарска хартия. Оставете да втаса. Загрейте фурната на 180C. Намажете втасалото хлебче с мляко, поръсете със семена и захар и печете 40- 45 мин, средна решетка. Готовото хлебче охладете на решетка.
Поднесете с чаша ароматен чай или кафе и ако обичате по сладичко, задължително полейте с мед!
Обожавам фотографиите ти, Кате, но есенните са ми фаворити. Златни кадри, така топли, така омайни... сякаш попадам в картина на Шишкин. :)
ОтговорИзтриванеИ сладкия тиквен хляб е разкошен!
Поздрави!
Много ми хареса и разходката и хлебчето ще си го направя защото много обичам тиква и ми изглежда супер съблазнително! Прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеТолкова харесвам есенните ти снимки, всяка година ги очаквам с нетърпение. Така вдъхновяват! Американските тикви са ми любими и на мен, ако говориш за онези с тънката кора и красивият наситен цвят, а и формата, като на Пепеляшка каретата:). Прекрасни снимки, пак да кажа:), а хлебчето е мечта! Прегръдки, Катенце!
ОтговорИзтриванеКатенце, много хубаво ухае при теб ... и Есента вече трайно се е настанила в Банкя :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за положителния заряд, който раздаваш с пълни шепи!
Тиквеното ти хлебче е разкош!
Абе страшна си направо, то снимки на есен ли да гледа човек, то хлебчето ли, то аранжирането му ли...
ОтговорИзтриванеЕмо е улучил 6 от тотото:))
Кате, прекрасна разходка с дъх на есен и канела! И аз обожавам тиква и я приготвям на супи, кексове, печена, задушена. Прекрасни слънчеви дни. Още малко, че ще се застудява :/
ОтговорИзтриванеКакво спокойствие и красота...прекрасно. Поздравления!
ОтговорИзтриванеМомичета, благодаря ви за отделеното време и внимание! Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеСлед тези красиви кадри, чак и аз ще започна да обичам есента (макар да не ми е любима). :) А пък за хлебчето какво да кажа?! Страхотно е, Кате! И такъв уют лъха от снимките..
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Кате, твоята е есен е омайваща... Красива е, уютна е, вкусна и ароматна е... Твоя е! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Ох, много ми е хубаво тук. Уютно и есенно, ароматно и носталгично! Благодаря!
ОтговорИзтриванеКате, разкошно е всичкооо! Не спирай да ни радваш със съвършените си снимки и рецепти всекидневно! Винаги ме карат да се усмихна, а и да почерпя идея! Ще си взема едно парче, за да се почерпя и аз за настъпването на есента! Любима ми е и на мен! Много!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!