събота, 11 октомври 2014 г.

Солен бриош с чесън, лук и кашкавал


Ето, че дойде колоритната есен. Всяка сутрин, като погледна навън, виждам, как дърветата се променят, Все едно, природата не спи, а по цяла нощ рисува с красивата си топла палитра.
Обичам есента! Студения, свеж въздух сутрин, изкъпаната земя, застлана с лъскавите, цветни есенни листа, мократа морава, есенните цветя, та дори и голите клони на дърветата обичам.
Обичам, да си направя чай с мед, да се наметна с одеялце и да седна на терасата. Котарака, да дойде и да се сгуши в краката ми,да мърка и да се гали, да слушам чуруликането на врабчетата, да гледам пушещите комини, да усещам аромата на есента.
И така да се върна на темата за днешното ароматно, памучно хлебче. Обичам бриош под всякаква форма.  За това и реших да си направя солен.

Продукти

За тестото

1 с.л. ситно нарязан пресен лук
1 скилидка смлян чесън
6 с.л. разтопено масло
1/4 ч.ч. прясно мляко- хладко
2 яйца, леко разбити
1 пак. суха мая
2 с.л. мед
1 с.л. сол
2 ч.ч. брашно

За плънката
2 с.л. масло
2-3 с.л. лук
30-40 гр. кашкавал


В тиган, на котлона разтопете маслото, добавете лука и чесъна, докато омекнат леко, дръпнете на старани и оставете да изстине.
В купа сложете всички останали съставки за тестото, Прецедете маслото от лука и чесъна и добавете и него. Омесете тесто, покрийте го с влажна кърпа и го оставете на стайна температура за два часа. Премесете го и го оставете за една нощ в хладилника.
На следващия ден разтопете маслото за плънката и запържете леко лука. Разточете тестото на правоъгълник. Намажете с плънката, настържете кашкавала отгоре и навийте на руло.


Разрежете рулото на 4 парчета, след което  направете разрез по дължина на парчето, почти до долу, но не напълно, толкова, колкото да се разтвори. Оплетете ги две по две и ги поставете в правоъгълна форма.


Покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса отново. Включете фурната на 180C. Намажете с прясно мляко бриоша и печете около 20- 25 мин. до суха клечка.
Поднесете с кисело мляко или със салата.




10 коментара:

  1. Много обичам всякакви видове хляб, а ти винаги ме изненадваш с нещо ново, различно и много примамливо. Това не е разкошно хлебче, то е приказно. Ще го направя задължително!
    Сърдечни поздрави с пожелание за една прекрасна съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. А аз обичам уюта, който излъчват снимките ти! Винаги сякаш се пренасям у вас и усещам приятната атмосфера... Благодаря ти за поредната доза вълшебство, Катенце! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате никога не съм правила бриош :(
    Задължително ли е да престои тестото една нощ в хладилник?
    Звучи ми примамливо и ми се ще да опитам :)
    Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, ами много хубаво си решила, чуден е! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Аз бих си го хапнала натюр. На такова пухче, с такава ароматна плънка нищо друго не му е необходимо. Насладата ми е гарантирана!
    Новият стайл на снимките ти всеки път ми внушават горска хижа през зимата, топлина и уют. Чудесни са, Кате!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,усетих аромата сякаш,страхотен бриош!Винаги успяваш да ме изкушиш с разкошно печиво! :) Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудни са ти тестените нещица, Кате! Направо ме изкушаваш...

    ОтговорИзтриване
  8. оооооооо .... изглежда разкошно .... !!!ще се пробва обезателно !!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Обожвам снимките ти, разпръсващи уют и топлина навсякъде. А майсторското ти месене обичам. И с кеф ще се насладя на този бриош, Катенце!Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Как хубаво си я описала есента, Кате - много, много я обичам...
    А соленият бриош е едно прекрасно допълнение -
    поздравления за рецептата, майсторското изпълнение и представяне!

    ОтговорИзтриване