понеделник, 8 септември 2014 г.

Гевреци със сусам и малко снимки от Зоевата къща, Карлово


Много обичам гевреци. Обичам ги солени, сладки, със сусам и маково семе, с канела, шоколад и стафиди, абееее....харесвам ги под всякаква форма. Хубавото е, че могат да се замразят, веднага, след като се изпекат, докато още са топли, за да се запази текстурата им. По принцип от тази доза, която приготвям, у нас не остават за повече от два дни, а и аз се опитвам всеки път да приготвям различни тестени неща, така че не съм се опитвала да ги замразявам.
Ноооо, повярвайте ми не-ве-ро-ят-ни  са. Проато фантастични! И се приготвят лесно, стига да обичате да месите и печете.


Продукти за тестото

4 и 1/2 чаши брашно + още малко за доомесване
11 гр. суха мая
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
3 с.л. олио
1 и 1/2 чаша хладка вода
1/4 ч.ч. мед
1 яйце + един жълтък

За варенето

1/3 чаша мед
16 чаши вода

За овалване

сусам или макови семена

Забележка: ползвам една и съща чаша за измерването на всички продукти.

Приготвяне

Сложете всички продукти в купа и заместете тесто от тях. Извадете на набрашнена повърхност и месете около десет минути, като не добавяте много брашно. Трябва да ви се получи много меко и еластично тесто. Сложете го в kупа, завийте го и го оставете да втаса за 20 мин.
Извадете го и разделете на 16 равни части. С набрашнени ръце направете фитили с дължина около 20-25 см. Слепете двата края и ги втрийте с длани, за да не се разтворят при варенето.
Поставяйте готовите гевречета върху набрашнена с цедка  пекарска хартия. Завийте ги и оставете да втасат 30 мин. През това време кипнете водата с меда в голяма тенджера. Сложете сусама в плитка чиния. Пускайте втасалите гевречета ( аз пусках по 3) във водата и ги варете по 1 минута от всяка страна.


Вадете ги в чинията със сусама и ги обръщайте, за да се полепи и от двете страни.
Подредете готовите гевреци в тава, застлана с пекарска хартия и ги печете в предварително загрята на 220C фурна, средна решетка, около 10 мин от едната страна, след което ги обърнете и печете още 5 мин от другата. Охладете върху решетка.


Поднесете с любимите за вас продукти. Салам, маслини, зеленчуци, сладко, течен шоколад.
Фантастични са както топли, така и студени.


А сега, споделям с вас малко снимки от престоя ни в Зоевата къща в Карлово.
Искам да изкажа големите си благодарности, към собствениците и жената, която ни посрещна, за гостоприемството, вниманието и любезността. Един изумително красив комплекс, в който нямаше нещо, което да ни потрябва и да го няма. Въпреки, че живея в къща с двор в стар стил, винаги се впечатлявам и се радвам, когато видя нещо толкова красиво. Запазени врати, подове, тавани и долапи, съчетани с модерни и нови мебели, без да си противоречат.Имахме намерение да излезем на заведение вечерта, но както ми беше казал собственика на къщите, че като видим двора, няма да искаме да излезем , така и стана. Барбекюто и напълно  оборудваната кухня ни накараха да се почувстваме, като у дома си и да се съберем на вечеря под чардака, на миндерчето.
Ако някога решите да посетите Карлово или района, горещо препоръчвам да отседнете в Зоевата къща.Подходяща, както за една вечер, така и за почивка на голяма компания с деца.
Идеална, за изкарване на празници. Радостни сме, че бяхме ваши гости. Благодарим ви!

























Успешна нова седмица!

18 коментара:

  1. Голям дух има в тази къща,а ти Кате си успяла да го уловиш с обектива..........Относно гевреците сме на едно мнение :и соленените и сладките са прекрасни .Много ми хареса и фактът ,че ги париш в медена водичка...Много красота при теб както винаги!Лека и слънчева седмица:)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна комбинация ... гевреци и уютен дом ... и ме връхлетя едно такова мило чувство :)
    Калдъръми с обрасла тревичка, търкулнати глинени гърнета в градината, аромата на здравец и бор, мушкато и смокиня ... вълшебно е! Красиво!
    Искам вече да съм там :)
    Слънчева септемврийска седмица Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко е страхотно! Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Аууу само какви изкусителни гевречета....а снимките са прекрасни. Потапят те изцяло в атмосферата на къщата! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много е красиво в тази къща "отлежала" във времето... За гевречетата нямам думи, за да опиша колко вкусни изглеждат. Тази зима за първи път правих няколко пъти гевречета и са много вкусни. Обезателно ще пробвам твоя вариант тази зима.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Кате! Всичко изглежда прелестно, поздравления! Един въпрос - ти не слагаш ли мляко или вода в тестото на тези гевречета?

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно място ни показваш, Кате, за което ти благодаря :)
    Обожавам гевреци, а имам пропуск в рецептите си.
    Ще ги опитам непременно.
    И аз чакам да отговориш на Иглика :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички ви! Боже Дани, добре, че ми обърнахте внимание с Иги! Ама разбира се, че слагам! Веднага ще поправя пропуска! Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, честит празник! Прекрасно си го отбелязала с тази публикация. :) Все така да се чувствате уютно!

    ОтговорИзтриване
  10. Ауу, обичам гевреци, Кате - страхотни са!
    Прекрасни снимки, много красота, дух и настроение...
    Благодаря за удоволствието, ще погледна и другите ти предложения:),
    хубави, вдъхновени и усмихнати септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Карлово е великолепно, толкова е едно приказно, всяка тухла ти говори, но гевреците са страшни, при първа възможност ще ги направя! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Katerina,always greats stuff here,Gevrek yes please .And your pics Fantastic!

    ОтговорИзтриване
  13. Много, много обичам твоите снимки на места, на храна, на хора...Прекрасно усещане, приказни снимки и невероятен уют! Гевреците са великолепни. Поздрави, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Катерина :)
    Тези гевреци са прелестни, неустоими, разкошни....
    Снимките ти са пълни с чувство, както тези на приготвените рецепти така и другите от красивите кътчета които посещаваш, разглеждайки ги човек се докосва до местата и храната. Харесвам усета ти да улавяш моменти с камерата си, топлия и романтичен нюанс на цветовете, който си избрала за твой характерен също ми допада изключително :)
    С удоволствие ще надниквам тук, все по-често :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за прекрасния коментар! Радвам се, че доставям удуволствие не само на себе си с моите хобита!
    Прегръдки и отново благодарности за милото отношение!

    ОтговорИзтриване
  16. Остави я Зоевата къща ти... тия гевреци са уникални просто!
    Кате, не съм правила никога гевреци, ама все си мислех, че са само вода и брашно, и докато са топли ги хапвам с кеф, ама като изстине и може да убиеш някой с геврек.
    Много ми хареса тази публикация. Още с първата снимка започнах да преглъщам жадно. Прочетох всичко, изясни ми се всичко и ще ги направа обезателно.
    И да попитам - с тоя мед сладички ли стават много? Понеже може да се хапват и със солена и със сладка плънка - аз предпочитам солената, затова да попитам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, почти не се усеща меда. Леко сладнеят, а и на следващия ден са превъзходни!

      Изтриване