събота, 2 август 2014 г.

Доматена тарта с босилеково олио и бадемово пиперена кора


 
Зад това гръмко име стои една много вкусна и лесна за приготвяне тарта с маслено тесто.
Най- после и в моята градина узряха доматите. Вързали са много, но тъкмо стане топло и зачервеят и айде отново захладнее и завали.



Имам всякакви цветове, големини и форми. Розови, червени, жълти, биволско сърце, рома, чери, че свекито даже чак от Бурса ми донесе разсад. И така, радостна от първите доматки, реших да направя тази тарта. Идеална за лек обяд или вечеря, достатъчна за четири порции, защото е много засищаща.

Продукти                                                                                               За пълнежа и соса
                                                                                                               2 домата
150 гр. брашно                                                                                      2 пак. крема сирене
25 гр. бадемово брашно                                                                       6 листчета босилек
115 гр. меко масло                                                                                2 скилидки чесън
сол, черен пипер                                                                                   1 стрък босилек с дръжката
студена вода                                                                                          зехтин,

Приготвяне

Смесете брашната с маслото, поръсете с черен пипер и сол и омесете тесто. Добавете малко вода, колкото да се слепи хубаво тестото. Направете го на топка, увийте във фолио и оставете в хладилника за половин час. Счукайте хубаво босилековите листа в хаванче и ги смесете със сиренето. Отделно счукайте босилека с дръжката и чесъна с малко сол. Залейте с малко захтин.
Извадете тестото и го разточете на тънък блат между пекарска хартия. Сложете го в тавичка и го набодете с вилица. Оставете го за още 15 мин. в хладилника.


Изпечете в предварително загрята на 190C фурна, средна решетка, около 15 мин. до златисто.
Извадете, охладете, напълнете със сиренето, подредете нарязаните домати и полейте с босилековото олио. Аз в последния момент добавих и счукани маслини без костилка.
Сипете си чаша студено бяло вино и... да ви е сладко!




11 коментара:

  1. Мммм... няма нищо по-вкусно от градински домат :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, че е вкусно, приказни снимки, толкова ми стана едно такова уютно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. And, speaking of the "Super Bowl," is there anybody left who still proves "idealistically"
    disingenuous enough to deny the virtually universal assertion that, as Arthur Kirkland (Al Pacino) put it,
    in And Justice for All, "Both sides want to win, regardless of the truth, and regardless of justice. Django Unchained Blu-ray Combo Pack with exclusive digipak packaging and bonus content featuring "Around the Globe with Django Unchained: Conversations with the
    Filmmakers and Cast". That's three hundred and seventy-five dollars a year.

    my blog :: Delight International Movers

    ОтговорИзтриване
  4. You made some really good points there. I checked on the net to learn more about the issue and found most individuals will
    go along with your views on this site.

    Feel free to visit my weblog ... extra time

    ОтговорИзтриване
  5. I am regular visitor, how are you everybody? This post posted at
    this web page is truly pleasant.

    My webpage - PhD admission consultants in Delhi ()

    ОтговорИзтриване
  6. Just want to say your article is as surprising. The clearness on your publish is
    simply nice and i can assume you are an expert on this subject.
    Well together with your permission allow me to seize your RSS feed to keep
    updated with coming near near post. Thanks 1,000,000 and please
    continue the gratifying work.

    Here is my webpage ... home improvement

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, остана ли парченце... :)
    Преркасна тарта!

    ОтговорИзтриване
  8. Направо и усетих вкуса на тази тарта - божествен. И завиждам благородно за градинката с доматки - тази година читав домат не съм яла в София.:((

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна тарта, Кате :)
    С доматчетата и ние сме така - различни сортове отглеждаме, от вкусни по-вкусни.
    Тази година за първи път отгледахме и прекрасни Пъструшки, Изумруд, черни домати и мексикански домат. Препоръчвам ти Пъструшката, ако някой наоколо има да си вземеш семенца или разсад :)

    ОтговорИзтриване