неделя, 26 януари 2014 г.
Домашен ръчен хляб
" Никой не е по-голям от хляба"
В тази поговорка е скрита идеята за Спасителя Исус Христос, който казва за себе си, че той е истинския Хляб, който слиза от небето, за да даде Живот на света. Хлябът в светата църковна литургия е символ на Христовото тяло, а виното- на Неговата кръв. Приети от човека, като свето причастие, водят до обновяване на живота.
В почти всяка традиция в България присъстват хляб и сол.
В нашето семейство, ТОЙ е на голяма почит. За голяма наша радост, в къщи никой не залита по модерните без глутенови диети, така че почти всеки ден се радваме на топъл пресен хляб, без консерванти и пълнители, хляб от който не се пълнее и не мухлясва.
Продукти
1 кг. брашно
700 мл. хладка вода
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 пак. суха мая за 1 кг. брашно
От 900 гр. брашно, солта, захарта и маята- без да я разтваряте предварително, замесете тесто.
Извадете го на набрашнена повърхност и омесете, до меко, не лепнещо тесто.
Колкото по- меко е тестото и колкото по- малко го месите, толкова по- въздушен и шуплест става хляба.
Разделете го на четири, замесете леко и оформете, като хлебче. Оставете да втаса за половин час и печете в предварително загрята на 240C фурна без вентилатор, средна решетка, до зачервяване и суха клечка. Охладете върху решетка, завит с кърпа. съхранявайте в найлонови пликове.
Отче наш
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ако ми бяха казали че сме се наговорили и двете да публикуваме хляб почти в едно и също време,нямаше да повярвам:)
ОтговорИзтриванеНо ето факт е..... и иди сега кажи ,че няма някаква сила???
ПРЕКРАСЕН Е ТВОЯ ХЛЯБ, ИСТИНСКИ както само ти можеш да го правиш, защото имаш еййййй такова голямо сърце! (⁀‵⁀)
.`⋎´
ОБИЧАМ ТЕ!
Хубава седмица маме*)
ИзтриванеКате наистина е превъзходен! Хванала си му цаката, съгласна съм с всички твои бележки по технологията. Лека и успешна седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Жани! Прегръдки*)
ИзтриванеПрелест :)
ОтговорИзтриванеКате аз почти не използвам суха мая и искам да те попитам, правиш ли разлика от хляб замесен с прясна и този със суха мая? Като вкус и всичко останало?
Според теб кой е за предпочитане?
Благодаря предварително с пожелание за прекрасна нова седмица!
Благодаря Дани! Аз почти не работя със прясна мая, а сухата я слагам директно в брашното, винаги без да я разтварям предварително. Дори погачите ги правя с такава мая.
ИзтриванеРазликата, която съм усетила е само в аромата- прясната мирише по силно.
Правих и хляб с квас, но ме предупредиха, че бактериите, които кваса улавя , за да втаса, са опасни, заради замърсеността на въздуха и е по- хубаво да ползвам мая.
Това ми го каза доктор на науките, член на WHO, на когото вярвам на 100%.
Прегръщам те и ти пожелавам чудесна нова седмица!
Много благодаря за бързият отговор!
ИзтриванеХляб с квас не съм правила, но днес като отида да пазаря, обезателно ще си потърся суха мая :)
И хлябовете и погачите ти са разкошни!
Благодаря отново!
ИзтриванеКолко хубава поговорка! Прекрасен и апетитен е станал хляба!
ОтговорИзтриванеКате,при теб винаги мога да напълня очи,та чак да усетя аромата на хляб или питка!Винаги оформени и поднесени с майсторство и отношение!
ОтговорИзтриванеХлебчетата сякаш си ги пекла на пещ,великолепни са!
Прегръдка и хубава седмица!
Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеОще един прекрасен хляб, след този на Здравчето! Нищо не може да се сравни с вкусът и ароматът на прясно изпечения домашен хляб!
ОтговорИзтриванеИ аз ползвам суха мая, става ми по-бързо. Не виждам разлика във вкуса.
Спокойна вечер, Кате!
Тук съм отново Кате, за да споделя че хлябът който направих по твоята рецепта е страхотен!
ОтговорИзтриванеА на всеки който иска да го опита ... да не се колебае ... рецептата е перфектна!
Благодаря ти и те прегръщам :)