неделя, 17 ноември 2013 г.

Мелопита ,или как един грандиозен провал се превърна в гвоздея на вечерта


Искам да ви разкажа , за вчерашните си неволи с този вълшебен десерт.
Снощи имах много специални гости, за които реших да приготвя този меден пай, който идва
от остров Сифнос.
Рецептата ми хареса много- страхотни продукти, бързо приготвяне, нестандартно за нашата кухня. Та, започнах аз да правя пая, разбърках всички продукти, обаче реших вместо да намажа с олио тавичката, да сложа пекарска хартия. Е това беше грешка- голяма грешка, която доведе до резултата на горната снимка.
Като го извадих и махнах хартията, той се разпадна. Ядосах се, но съвсем за кратко. Пробвах го и вкуса му ми хареса много. По принцип той се сервира нарязан като торта, поръсен с мед и канела, обаче аз се сетих да го превърна в ефектен индивидуален десерт в чашки.


Редих парченца от разпадналия се пай, поръсвах с канела и мед и така, докато напълних чашките. Е, честно казано, не очаквах да пожъна такъв невероятен успех с този десерт.
Всички много го харесаха, изяде се до последната трохичка, което беше голямо удовлетворение за мен.


Ето и самите продукти и рецептата за този пай.

600 гр. рикота
150 гр. или 100мл. мед
3 яйца
1 с.л. царевично брашно
1 ванилия
мед и канела за поръсване

Загрейте фурната на 180C с вентилатор.
Смесете всички продукти и ги разбийте до получаването на хомогенна смес. Намажете си тавичка с размери 20см. с олио или масло- не с пекарска хартия:)
Изсипете тестото и печете до златисто кафява корика или суха клечка.
Поднесете парчетата, нарязани като торта поръцени с канела и мед, или направете , като мен и начупете на парчета, които редете в чашки,като всеки ред поръсвате с канела и мед.
Адаптирано от тук.



Между другото- това са свещници, които си купих в Баумакс и ги ползвам за кремчета и индивидуални десерти. Ефектно е и на всички им харесва.
Хубав неделен ден!

4 коментара:

  1. Ами, това е, да превърнеш "дефекта" в ефект. Пък и нали всичко е свършило повече от добре, това е най-важното. :) Все така да импровизираш, Кате!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ами като ти гледам свещничетата, направо се разтапям като свещ- голями сладурковци!! А пайчетата-обезателно ще се "проваля" и аз някой ден съвсем скоро- тези съставки са много подходящи за този сезон;)
    Прегръдка, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,хич не се коси,идеално е станало :) .
    Пък и ометените купички го доказват категорично!
    Щом е с рикота със сигурност е било много сочно и вкусно!
    Аз съм имала не малко резили с външния вид,но пък вкуса не е страдал,както е и в твоя случай.
    Ей така една пита с праскови като ми залепна и като се начупи,а постъпковите снимки направени...да видиш как имаше повторение :) .
    Пожелавам успешна и вкусна нова седмица!

    ОтговорИзтриване