петък, 4 декември 2015 г.

Класическа торта " Наполеон"


Напоследък нямам много време, готвя, но няма кога да снимам приготвеното. За рецептите разчитам предимно на българските блогове, които обожавам. Един от тях е Ossigeno.
Харесва ми това, че не е прекалено напудрен. Изграден с много вкус и чувство за естетика, разнообразни рецепти и красиви снимки той заслужава голямо внимание.
Пробвала съм много рецепти на Инчето и мога да кажа, че до сега няма нито една рецепта, която да не е излязла сполучлива.
Така е и с днешната рецепта заимствана от нейния блог  торта "Наполеон".


За торта с диаметър 20 см.

Продукти за блатовете

1 яйце
1/4 ч.ч. хладка вода
2 ч.ч. брашно
щипка сол
120 гр. масло на стайна температура

За крема

2 яйца
13 с.л. с връх захар
3 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. с връх брашно
120 гр. масло
2 ванилии
1 кокосова есенция

Забелжка

1 ч.ч.= 240 мл.


Приготвяне

Към брашното прибавете маслото и оформете на трохи. Прибавете леко разбитото яйце, смесено с водата и солта. Омесете тесто. Полученото тесто разделете на 11 топки.
Загрейте фурната на 230C. Разточете топките на много тънка кора и изрежете с кръгове с помощта на чиния с диаметър около 20 см. и ги надупчете с вилица, за да се надуват по- малко . И аз като Ина, пекох по две кори, върху пекарска хартия в тавите на фурната. Печете до златисто и охлаждайте върху решетка. Останалото тесто от изрязването, разточете на тънка голяма кора и изпечете, като останалите. По късно, ще я натрошите и ще облепите тортата с нея.


Приготвяне на крема

В тенджера кипнете 2 ч.ч. мляко. През това време разбийте до побеляване яйцата със захарта.
Към получената смес прибавете брашното, разбъркайте, сипете и останалата чаша мляко. Разбъркайте до хомогенна смес. При непрекъснато бъркане изсипете получената смес , във врящото мляко и  бъркайте до сгъстяване на крема. Охладете го леко. като го разбърквате от време на време, добавете маслото, разбъркайте до пълното му разтапяне и овкусете с ванилията и кокосовата есенция.


Сглобете тортата, като върху всеки блат, мажете по 4 с.л. крем.
Завършете, като намажете цялата торта с крем и я налепите с начупения блат.
Оставете я ( в моя случай цяла нощ), за да може блатовете да поемат крема и ароматите.
Е, наистина си заслужава, повярвайте ми! Всички я оценихме!



6 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване