Ето, че дойде време на пазара да има хубаво, брюкселско зеле.
Много го обичам варено на пара, под формата на гарнитура, смесено с други зеленчуци или пак на пара, под формата на салата.
Сега ще ви предложа киш с него, а по- късно и салата от останалото ми зеле.
Продукти за 4 порции
За тестото
125 гр. брашно
60 гр. студено масло
40 мл. студена вода
щипка сол
1 ч.л. ситно нарязан магданоз
За плънката
250 гр. брюкселско зеле
1 средно голям картоф
1 морков
100 гр. бекон
олио
За заливката
2 чйца
200 мл. сметана
60 гр. кашкавал
черен пипер
Приготвяне
Първо замесете тесто от изброените продукти и го оставете в хладилника за около час.
Почистете брюкселското зеле, като първо отрежете малка част от основата и махнете най- горните листа, след това го цепнете на кръст за да да се свари по лесно и равномерно.
Почистете и нарежете морковите на кръгчета ,а картофите , като за мусака, но малко по едри.
Сварете всички зеленчуци заедно на пара.
Нарежете бекона на кубчета и го запържете за кратко в дълбок тиган.
Готовите зеленчуци, прехвърлете при бекона и ги обърнете един, два пъти.
Включете фурната на 200C без вентилатор.
Извадете тестото от хладилника и го разделете на две части.
Вземете някаква тавичка или керамичен съд за печене с диаметър 23 см.
Разточете едната топка тесто на тънка кора и поставете в съда, като повдигнете краищата му.
Изсипете сместа от бекон и зеленчуци.
Разбийте двете яйца за заливката, добавете сметаната и ситно настъргания кашкавал и подправете с пипера. Залейте плънката.
Разточете останалото тесто и нарежете лентички от него, около 2 см. . Наредете ги отгоре на малко разстояние една от друга.
Печете на средна решетка олколо 40 мин.
Ах, че красив пай! Като теб :*
ОтговорИзтриване