четвъртък, 5 март 2015 г.

Баница със сирене с точени кори


Имам голям мерак, да направя баница, като тази на моята баба. За сега, опитите ми са неуспешни по отношение на оригинала, но пък за сметка на това, винаги ми се получава много вкусна  и мекичка баница.  Тази определено стана много вкусна, но следващия път, ще се опитам да направя корите още по- тънки.
Да не говорим, че наистина тази баница е много по- вкусна от всички, които се правят с уж ръчно точените купешки кори. Не, не че съм против тях, ползвам ги и ми харесват, но удовлетворението от това ти сам да си направиш корите е невероятно.


Продукти

500 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
2 с.л. олио
350 мл. топла вода

За плънката

300 гр. сирене
100мл. олио

За заливане

200 мл. вода
щипка сол


Приготвяне

Омесете меко тесто от изброените продукти. Разделете го на 5 топки. Завийте ги с кърпа и ги оставете да си починат 30 мин.
Разточете всяка топка на тънка, прозрачна кора и я оставете на набрашнена повърхност.
Мажете всяка кора с олио, ръсете сирене и завийте кората рехаво. Сложете я в тавичка, намазана с олио и завийте, като охлюв. направете и останалите кори.  Залейте с останалото олио.
Печете в предварително загрята на 200C фурна около 20- 30 мин. Кипнете водата със солта, залейте баницата и печете още 15 мин.
Извадете завийте и оставете да се охлади преди да я поднесете.



4 коментара:

  1. Интересен вариан за приготвяне на баница. Правила съм по същата рецепта като не съм заливала с вода, рецептата беше от блога на кокона. Ще пробвам и твоя вариант с водата, защото изглежда много вкусна и сочна.
    Поздрави и усмихнат ден.

    ОтговорИзтриване
  2. Колко отдавна не съм правила домашно точени кори! Май е от мързел, като има готови на пазара!
    Даже и да са по-дебело разточени корите, вкусът на баницата, направена с тях е пак несравним с този на купешките.
    Поздравления за труда и прекрасния резултат, Катерина!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво, Кате! Аз само се каня:(
    Това със заливането с водата е новост за мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Със сигурност домашно точените са по-вкусни. Но аз ще наблегна на твоите- няма да разчиствам масата;) Прегръдка, Кате!

    ОтговорИзтриване