петък, 17 октомври 2014 г.

Моят любим щрудел


Тази рецепта е за най- обикновен щрудел, но ми омръзна да търся всеки път рецептата написана от мама на едно листче, което постоянно местя из тефтера. Обичам точно тази рецепта, защото е идеална за моя вкус с точните пропорции от ябълки, орехи, бисквити и захар, без да е прекалено сладък или сух. Единственото нещо, което промених в рецептата е, че го правя с мусковадо, а не с бяла захар. През лятото го сервирам с топка ванилов сладолед, а през зимата с топъл ванилов крем, поръсен с канела. Когато го приготвям за ежедневно похапване го обичам поръсен с пудра захар.
А точно сега е момента за едно вкусно, сладко, ароматно щруделче, защото, който от където се прибере, ми носи ябълки, тикви, ябълки, тикви, ябълки, тикви....
Стълбите ми отново са целите в тикви! Красота!


Продукти

1 пакет фини кори
разтопено масло, за намазване на корите- количеството е по желание
1 кг. почистени и настъргани на едро ябълки
1/2 ч.ч. ситно смлени чаени бисквити с масло
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
1/2 ч.ч. кафява захар
2 ванилии
1 ч.л. канела
пудра захар за поръсване

Приготвяне

Направете плънката от изброените продукти. Вземете два листа кори, намажете с масло и поръсете от плънката. навийте на руло и поставете в правоъгълна тава, върху пекарска хартия. Подредете всички рула, полейте ги с малко масло и печете в предварително загрята на 200C фурна, средна решетка, до златист цвят. Извадете, завийте, оставете да се охлади, нарежете и поръсете с пудра захар.
Може и да няма кой знае какъв вид, но пък вкуса е невероятен!





7 коментара:

  1. Ох, размечтах се... Открадвам си едно парченце дъхава вкусотия! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Най-често правения щрудел! Видях, че вместо галета слагаш бисквитени трохи. Аз също употребявам, но от обикновени бисквити, с чаените ще е още по-вкусно!
    Впечатляващи снимки!
    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Като почнах да чета реших, че ще точиш и кори и взех да се запотявам, ама с готови кори ще стане и моят любим щрудел. Аз го обичам всякак- с топка, без сладолед, само с пудра... Прекрасен е ,Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, страхотен е щруделът....в която и да било комбинация......така ми се прииска и на мен точно сега, но ще се задоволя с тиквен десерт, ако има останало нещо. Направо ти завиждам за отрупаните с тикви стълби!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, така ми се прияде, и с това млекце..., добре че хапнах сладкиш с ябълки преди малко. Искам и аз тиквиииииииииииии и стълби....

    ОтговорИзтриване
  6. Ще повторя останалите коментари, но не мога да не призная, че е прекрасен щруделът ти, Кате - богат и категорично много, много вкусен! Най-любим ми е ябълковият. :)
    Хубава, усмихната неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Хм, за първи път чета за бисквити в сместа - интересно, Кате :)
    Не съм правила щрудел с ябълки и кори отдавна, а съм затрупана и аз с ябълки.

    ОтговорИзтриване