събота, 20 септември 2014 г.

Хляб с микс от семена и сухо мляко


Дори да нямам време да сготвя нещо по звъртяно, винаги намирам време да направя хляб. Все си мисля, че трябваше да кръстя блога си пекарната на Катеррина, обаче, когато го създадох, все още не знаех, че ще залитна така по печивата.
Та така се получи и с този хляб. Направих една съсвсем обикновена супичка, която обаче заслужаваше невероятно меко и пухкаво хлебче.
По рецепта, трябваше да разделя тестото на две, за две хлебчета. На мен ми се видя малко и сложих цялото тесто в нормална форма за кекс. Че като взе да се надува онова ми ти тестоооо..., стана двойно над формата. Изпекох го  и така, както си мислех, че ще стане пълен провал, се получи точно обратното- стана един невероятно красив, пухкав и ароматен хляб.
Невероятен е препечен, за сандвичи.

Продукти

6 чаши брашно
2 с.л. мед
1 с.л. сол
11 гр. суха мая
2 с.л. олио
1/2 чаша сухо мляко
1/4 чаша сусам
1/2 чаша микс от семена
2 чаши топла вода

Приготвяне

Замесете тесто от изброените продукти, без семената. Добавете и тях и месете до пълното им поемане от тестото. Намаслете купа и оставете тестото да втаса. Вземете втасалото тесто и го разделете на две. Разточете го на правоъгълен лист с дебелина около 1 см. Навийте го на руло и оформете леко, като хлебче. Поставете го в правоъгълна форма за кекс и оставете да втаса. Печете в предварително загрята на 180C фурна, средна решетка, около 30-35 мин или до суха клечка. Оладете върху решетка.



7 коментара:

  1. Знае си хлябът кой му е майсторът :) Ти само с мисли и поглед си го изпекла Кате! Като гъбка е :)

    ОтговорИзтриване
  2. Това не е великолепие, то си е направо страхотия! Прекрасен хляб! Прегръщам те, много!

    ОтговорИзтриване
  3. Красота!!!Голям майстор си :).
    Поздрави и усмихната съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастичен е, Кате!
    Не съм правила хляб със сухо мляко
    и сега вече е момента :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Вчера се зачетох какво пише на опаковките на различни видове хляб, не мога да разбера от какъв зор слагат маргарин и някакви емулгатори, при все че срокът на годност на въпросните тестаци е 3 дни, та реших да бъркам в хлебопекарната по-често домашен хляб, тъй като всеки ден пращам на даскало чедото със сандвичи - все още нямат стол. Ще се пробва и твоят вариант, но ще си спестя семената, че съм убедена, че ще ме смъмри малчо :)
    Разкошен!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен е! Прекрасен е! Ще го пробвам задължително, че и аз последно време ден през ден хляб правя!
    Поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Мдааа, пекарната на Катерина :) Права си. Аз си знам, че има ли вкусна гозбица при теб, то винаги е придружена с вкусно хлебче и всеки път различно.
    Това на снимката сега изглежда убийствено вкусно.

    ОтговорИзтриване