понеделник, 11 август 2014 г.

Хрупкави пържени тиквички


Това е една от любимите ми храни в Гърция. Друго мога да не ям, мога да карам само на тиквен чипс. Когато ги приготвих за първи път в къщи, си играх да ги пържа една по една, след което се разрових из гръцките блогове и разбрах, че може да се пържат, като картофи, по много наведнъж и резултата е същия- вкусен хрупкав чипс.
Рядко пържа и затова си позволявам от време на време такива мазнотийки. Друг е въпроса, че не ги сервирам веднага, а ги отцеждам върху домакинска хартия два пъти.
Но, дори и да не ги отцеждам, не мога и не искам да се отказвам от тях! О–бо-жа-вам ги!
Още повече, че тиквичките в градината взеха да растат като полудели, след дъжда и по тези жеги.


Продукти

2 средно големи тиквички
олио или зехтин
брашно

Приготвяне

Нарежете тиквичките на тънки лентички с картофобелачка. Сложете ги в купа и ги залейте със студена вода. Посолете с една 1 с.л. сол. Разбъкайте и оставете в хладилника за половин или цял ден. Извадете, прецедете и премийте в гевгир. Взимайте от лентите, овалвайте в брашно и пускайте в сгорещено олио.



Обръщайте ги от време на време ( на мен ми е най- удобно да ги обръщам с метални щипки за спагети), ностава и с вилица. Пържете до златисто и извадете да се отцедят върху хартия. Поднесете с цедено кисело мляко с копър и чесън.
Наздраве на вас, а аз да отивам на работа!


13 коментара:

  1. Лека работа и успешна нова седмица,Кате!Чудеш чипс!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно предложение, Катенце! И аз не пържа често, ама понякога ми се прияжда :) А тиквичките в градината наистина растат страшно бързо! Маминка ми преди няколко седмици ми показа една много дребна тиквичка сутринта и ми каза: "Запомни я, довечера пак ще ти я покажа". Да не преувеличавам, ама сигурно беше тройно по-голяма. А колко са вкусни домашните...!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастични снимки, Кате!
    И божествени тиквички :)
    И аз ги обожавам!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех.. какви хубави летни снимки! Уникални! Не съм опитвала такъв чипс - пропуск... :)
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни снимки, Катенце!!!!!!!!!!!!! Пренесе ме в Гърция, така автентични са! А тиквичките и на мен са ми любими:) невероятни са и при теб! Кате, как наведнъж ги пържиш, защото аз в тигана слагам колкото събира, само, че ги подреждам една по една и една до друга, да не се опират, или ти ги пържиш в маслена баня, като във фритюрник? Ох, снимките, пак за тях да кажа - шедьоври са! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и аз слагам колкото побира, но ги хващам общо, и ги слагам в тигана. Не стават прави, както когато ги пържиш една по една, но аз не държа на това. И определено се опират една в друга. Рецептата я взех от някакъв гръцки блог, така че определено ги пържат общо, а не една по една. Прегръдки*)

      Изтриване
  6. Момичета, благодаря ви за чудесните коментари! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  7. П. С Кате, приложих един колаж по- горе в поста. Мисля, че се разбира. Пробвай, по- лесно е!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  8. Ооо, чак чувам как сладко си хрупаш тиквичките, Кате! А аз само ще оближа вежди.....Обичам ги, но на мен пържените хрупкави калмари са ми любовта от гръцката кухня, та веднъж пробвах да ги правя у дома - опръсках и съсипах цялата кухня и стана голям фал, оттогава не експерементирам с пържено. Май предпочитам да се отдавам на тези изкушения на място, в Гърция. Но, ако почерпиш едно такова пликче.....

    ОтговорИзтриване
  9. What i don't realize is in fact how you're not actually
    a lot more smartly-favored than you might be now.

    You are so intelligent. You realize thus significantly on the subject of this topic, made
    me personally believe it from numerous various angles.
    Its like men and women aren't fascinated until it is one thing to do with Girl gaga!
    Your personal stuffs great. All the time
    care for it up!

    Have a look at my page Pinterest repins

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, и аз така- в долната земя друго може да не поръчам ( макар, че ако трябва да съм честна-поръчвам и друго;)), но тиквички-винаги. И винаги съм искала да направя у дома, но толкова мразя да пържа, че още не съм се навила. А трябва. Прегърни се от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. А, този начин на пържене е нов за мен! Благодаря! Много ги обичам, дори и да не са на чипс, пък така - съвсем1

    ОтговорИзтриване