четвъртък, 17 юли 2014 г.

Ароматен сироп от вишни


Ето, че най- после успях да намеря време да драсна някоя и друга рецептичка, пък на всичкото отгоре е сезонна, ароматна и леееко позабравена.
Миналата година през лятото бяхме на гости на едни приятели и те ни сервираха коктейл направен от сироп от вишни и съмърсби. Много ми хареса и на тръгване, ми дадоха една бутилка от сиропа. Известно време след това, го бях забравила, докато един ден не реших да си направя сок от него, само че с вода. И познайте какво ми се случи- след първата глътка, точно като по филмите изведнъж се озовах в градината на баба- там в Сливница, под вишната в задния двор, с кошница в ръка, бера вишни и листа за ароматния сироп.
Връхлетяха ме спомени от онова прекрасно време- баба седи на малко дървено столче под асмата и плете нещо, кълбото прежда е в престилката и , а котарака дреме и  се напича свит в краката и. Боже какви времена... Казват, че се познава кога една жена е на средна възраст по това, че спомените и стават по мили от нечтите. Е, аз определено вече съм на средна възраст.
И така, веднага помолих Дани за рецептата, а сега и дойде и времето.


Продукти

150 бр  вишни, с костилките
100 бр листа от вишни
1,5 л. вода
1, 5 кг. захар
1 пак. лимонена киселина

Приготвяне

Кипнете вишните и листата и варете 15 мин. Прецедете, добавете захарта, разбъркайте хубаво, кипнете и добавете лимонтозуто. Варете 2-3 мин. Затворете в бутилки, докато е горещ.
Това е сироп за разреждане.
Коктейла, който ни поднесоха и е наистина летен, ароматен и много освежаващ, се прави, като в кана налеете около 3-4 пръста от сиропа, една бутилка somersby blackberry и долейте с вода по ваш вкус. Сложете няколко лиса мента и налейте в чаши с лед.
Весело лято








11 коментара:

  1. Прелест! Напомня ми на детството, когато на вилата ми смесваха капка вишновка в чашата газирана вода :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мдаааааааа, нистина беше прелест нашето детство!Поздрави...

      Изтриване
  2. Кате, радвам се, че отново те виждам тук! Ако знаеш колко често си мислех за теб, за изминалия бал на твоето съкровище... Надявам се да сте изживели незабравими моменти!
    А вишневият сок е нещо, което много, много обичам!
    Поздрави най-сърдечни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иот бала ще поствам, ама да ми остане малко време... Целувки миличка*)

      Изтриване
  3. Ей, прекрасна, ти се появи, много ми липсваше. Не, че и аз съм много редовна в писането и коментирането, но ти направо изчезна. Надявам се да няма толкова дълги забежки и да вписваш по-честичко. Пожелавам ви весело лято и много усмивки! Целувки!
    П.П. Не знам дали ще успея да направя сироп, но си взимам чашка от твоя освежаваш коктейл - имам нужда в момента точно от един такъв!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като поостарея още малко, ще имам време за всичко( пиша го и не си вярвам:) Прегръщам теб и малкия принц и ви целувам и прегръщам сиииилно*)

      Изтриване
  4. Представям си аромата му, Кате!
    И не чакай да остарееш,за да те четем!
    Усмихнато лято :*

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, припомни ми за вишновката, която правеше някога майка ми, а твоят ароматен сироп е едно малко вишнево чудо!
    "Като поостарея още малко, ще имам време за всичко( пиша го и не си вярвам:)" - Правилно! Не си вярвай! (то си зависи и от човека!). И аз си мислех така, пък сега, на "почтената" възраст, на която съм, все не ми стига времето, все си намирам нещо за правене :)))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Спри да изчезваш, моля те;) Аз тази година направих 15-тина бутилки от този разкош и съм мнооого доволна. Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  7. Супер, нямах представа, че трябва да се сложат и листа в сиропа! :)

    ОтговорИзтриване