понеделник, 28 октомври 2013 г.

Пилешка яхния и нашата Родопска есен


Отново тръгваме към Родопите. Бързаме да излезем от София, следва скуката на магистралата, минаваме Асеновград и... ето, че планината ни поема, отваряме гърдите си и дишаме с пълна сила. Гледката е неизразимо пленителна през есента. Постоянните ми възклицания от пъстрия рисунък на природата, предизвиква усмивка на лицето на моето момче.
Стигаме Пампорово и ето я, най- красивата и голяма гора, тази на Родопи планина.
Пътя криволичи между мълчаливите скали и спушените борове. От време на време задминаваме някой камион натоварен с трупи и ни лъхва удивителаната миризма на пряано отрязано дърво и смола.


И отново гора, наблизо, надалеч, докъдето ти стига погледа, потъваме в океан от зеленина.
Тук- там, като някоя пъстра рибка между боровете изникват червени , жълти, оранжеви дървета.
Бързаме искаме по скоро да отидем на село. Минаваме Смолян и пред очите ни се открива една изумителна есенна гледка. Растителността тук е смесена и думите отстъпват пред дивното природно разточителство.


Спирам до тук, за да се върна следващия път и да ви разкажа за Пловдивци- родното село на моя Емчо и за невероятните хора, които живеят там.
А сега да си дойда на темата за пилешката яхнийка. Отдавна не бях готвила с толкова малко подправки и без червен пипер и останах изненадана от вкусното ястие,.което се получи.
Ето и рецептата.


1 ситно нарязана глава лук
1 стрък праз нарязан на ситно
2 ситно нарязани скилидки чесън
4-5 с.л. олио
1 бр. пилешки гърди нарязани на хапки
1/2 ч.ч. бяло вино
500 гр. обелени и нарязани на едро картофи
2 средни моркова нарязани на кръгчета
магданоз, черен пипер, сол
Пилешки бульон

Приготвяне

Запържете лука, праза и чесъна в олиото докато станат златисти. Добавете пилето и го запържете. Налейте виното и оставете на огъня докато се изпари. Добавете картофите и морковите, поръсете ги със сол и черен пипер. Залейте с бульона- толкова, че да покрие картофите. Захлупете и оставете на умерен огън, като разбърквате от време на време.
Ако се наложи, доливайте по малко бульон. Накрая, когато месото е сварено и зеленчуците омекнали, соса, който се е получил, трябва да е около два пръста. Поръсете с магданоза и сервирайте.




Ето и още малко есенни снимки.























13 коментара:

  1. Приказка за есента... :)
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви моменти си уловила. Яхнийката е чудна! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна родопска разходка, толкова ми допада планината, че все едно се пренесох там, поздравления за уловените мигове и вкусната яхнийка!

    ОтговорИзтриване
  4. Яхнийка мога да си направя,
    в Родопите бяхме миналата седмица, но ако сега има начин - веднага мога да се върна там, Кате, такъв заряд носи тази планина, а ти такива хубави снимки показваш - богатство!
    Поздрави и спорна седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, снимките са просто невероятни! Искам и аз да мога да правя такива.....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, невероятни снимки!
    Обожавам тези багри!
    Поздрави и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Милото ми момиче пак красоти е снимало и с яхнийка ни е нагостило!
    Какво е това твоето виждане за най красивото ,не знам дали има такова чудно човече другаде като тебе.
    Силно те прегръщам миличка и поздрави на Емчо специални от нас!

    ОтговорИзтриване
  8. Удивителни снимки! Прекрасни са Родопите! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Не успяхме това лято да отидем отново и сега гледайки тези снимки ми стана толкова мило... Катенце, невероятна си! Харесвам начина по който виждаш нещата, харесва ми емоцията, която долавям във всяка снимка! Яхнийката е супер, да ти кажа напоследък все с малко подправки готвя, но когато продуктите са хубави даже няма нужда от такива добавки. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Тук е добре човек да минава сутрин :)
    Хем има време да си напазари необходимите продукти за да си наготви вкусното ти предложение Кате, хем ще му е цветно и ведро на душата през целия ден от миговете уловени от камерата ти :)
    Бях в Родопите през септември, но сега ги виждам в есенна премяна ... красота!

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятни снимки!!! Връщах се и ги разглеждах отново и отново....истинска есенна приказка :). Благодаря ти! Хубава и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Обожавам Родопите. Обиколила съм почти всички селца и градове. Там сякаш времето е спряло. Дишаш с пълни гърди и се зареждаш с красота от природата.
    Яхнийката изглежда разкошно. И това кисело карфиолче ми е любимо.
    Черпя се виртуално :)

    ОтговорИзтриване