четвъртък, 13 декември 2012 г.

Пиле с ориз, хляб без месене и негърче:)


Днешния пост е посветен  на дъщеря ми, която, както не веднъж съм споменавала е много злояда.
Яде малко,само определени неща и то ако съм ги сготвила аз.
Затова и днес публикувам рецепта за пиле с ориз и хляб, който тя много обича, за да не ми звъни и да да диктувам по телефона.
Не знам дали знаете приказката, за майката и дъщерята, дето последната се обадила да пита, как да си направи пилешка супа. Майката диктува:
-Нарежи зеленчуците и ги сложи да кипнат. Направи ли го?
-Да.
-Сега сложи пилето да се вари заедно с тях.
-Мамо, ма то ме кълве!
И за да не изпадаме в комични ситуации мило дете,ето и рецептата за пиле с ориз, която според мен е ориз с пиле:) за 4 порции.

Сварено пиешко месо, обезкостено и без кожа, накъсано на парчета
1 глава лук ситно нарязана
черен пипер, куркума, джоджен или чубрица, обичаш го и с двете, но само едно от двете
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
олио


Загрей фурната на 220C. В таичка, сложи половин ч.ч. олио, лука, ориза, месото поръси с черен пипер и чубрица или джоджен и сложи във фурната да се запържи за кратко, като го разбъркваш от време на време. Извади от фурната, добави водата, куркумата и пикантината, разбъркай и върни обратно във фурната.
Готви до пълното извиране на течността.
Елементарно мами:)
А сега да ви покажа и любимия ми хляб, който научих от нашата чудесна готвачка- музикант Йоли. Йоли, благодаря ти за невероятната рецепта, която съм правила много пъти, под различни форми. В конкретния случай, удвоих дозата и направих в кръгла висока тавичка с размер 24см. и намазах с жълтък.


Невероятно вкусен и мекичък хляб!


Продукти

1 пакетче суха
600 мл хладка вода 
4 с.л.олио или зехтин
2 ч.л.захар
1 ч.л.сол
800 гр. брашно
1 жълтък за намазване

Приготвяне

Разтворете маята във водата. Прибавете мазнината, солта и захарта. Започнете да сипвате брашно като бъркате непрекъснато с лъжица. Трябва да получите много гъсто лепкаво тесто. Трябва да усетите, че вече ви е трудно да го разбърквате с лъжицата. Аз бъркам с дървена лъжица. Намажете  тавичка с масло .Сипете тестото вътре.



Оставете тестото на топло да втаса. След 30 - 40 минути е готово за печене. Трябва да утрои обема си.
Загрейте предварително фурната на 200*. Изпечете хлебчето за 20 мин. или докато стане леко и при почукване върху кората издава кух звук. 



И така стигнахме до сладкиша, който всъщност не е любим на Анджи, а е моя спомен от детството, когато за нова година майките ни се изявяваха, като страхотни сладкарки. Нали по магазините нямаше кой знае какво, а в сладкарниците само маслени пастички и торти- поне имаше истинско масло;).


Продукти

1 яйце
1 ч.ч. захар
2 с.л. какао
1 ч.ч. к. мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио

за заливката

125 гр. масло
1ч.ч. пудра захар
1 с.л. какао
200 мл. топла вода
кокосови стърготини за овалване


Сложете содата в киселото мляко и разбъркайте.
Разбийте яйцето със захарта на крем и добавете млякото, брашното и какото и олиото.
изсипете в тавичка и печете в предварително загрята на 180C фурна около 20-30 мин или до суха клечка.
В тенджерка, разтопете маслото и добавете пудрата захар и какаото.Сипете водата и кипнете.
Нарежете охладения сладкиш на квадратчета и залейте с топлата заливка.
Оставете за 20 мин. да попие хубаво, взимайте квадратчетата и ги овалвайте в кососа.


Да ви е сладко приятели!
Пожелавам ви чудесен снежен ден!


А теб мило мое дете, обичам безкрайно и се надявам, че ще станеш достоен човек и прекрасна жена!


27 коментара:

  1. Катенце, тази история с кълвящото пиле много ме развесели! Уникални неща си приготвила отново! Обожавам моментите, в които като отида на гости на моята майчица и тя приготви с много любов всичко, което ми е любимо. Снимките са прекрасни, ставаш все по-добра! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ще стане Катенце, как няма да стане....отгледано с любов едно дете винаги става достоен Човек!
    Така ме развесели с това пиле дето кълве че още си стоя ухилена пред монитора:)и май цял ден ще е така!
    Сладурани сте вие двете...големи сладурани!
    Аааа.... за хлебчето щом е без месене и от Йоли - правя го на мига:)
    Пилето с ориз - любимо:)
    А да не ти казвам че негърчето е и моя сладкиш от детството ми, само мама със какаото и маслото го заливаше, че за кокосови стърготини на село през онези години кой ти бе чувал? Деликатес:)
    Прекрасни снимки, хвъркат искри на настроение и позитивизъм, прекрасна публикация!
    Прегръщам те, целувам те и теб и зеленооката ти сладурана!
    Да ти е жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  3. Катенце, усмихна ме с това за пилето:) Ами Анджи знае какво да яде, и така и трябва, хич не е злояда, а си подбира правилно храната!:) Големи сте сладуранки и двете! Кате, правих Негърче миналият месец и се провалих, не искаше да се изпече, пекох час, пекох два и нищо все тесто в средата. Къде сгреших не знам. Зичето ми даде рецептата, тя го е правила хиляди пъти. Ще пробвам пак, много го харесвам. Може нещо да не съм разбила добре:) Прекрасни снимчици си направила на всичко!:) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз обожавам маиното пиле с ориз, а твоето е невероятно! И хлябът, и сладкишът няма да откажа:) Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Вица не го знам и определено ме разсмя! :)
    Чудесни ястия си натворила,Кате!
    Ориз с пиле е любимо ястие и на моята дъщеря.
    Хляба без месене още не съм пробвала.
    Като гледам твоя какъв разкошен е станал,определено ще го направя скоро!
    Дори и десерт си приготвила,невероятна си Кате!
    Прегръщам те и ти желая усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Катенце, мила, и аз така като тебе бях решила да събирам любимите рецепти на моята дъщеря, но по онова, не толкова далечно минало, все още нямах блог. И по тая причина напълних един дебел тефтер, специално купен за тая цел, с рецепти на нейните любими ястия. Замина детето да учи в Германия и взе, че се омъжи там - един ден ми се обажда и казва "Мамо омъжих се! И ще ставаш баба!" :))) Е, какво да правя... поне тефтерът беше преполовен, та се засилих и го довърших. Даже и рецепти за бебета и малки деца и написах! :) И какво мислиш стана? - 1 година по-късно ми сервира, че стават вегетарианци, а и ще се хранят съвсем здравословно, което обезсмисли целият ми труд! Оказа се, че съм я отгледала, хранейки я доста нездравословно :))) Сега, горките ми внучета кой знае какво ядат, мръвка и шоколад не са видели, маслото рядко, а вече може и хич, млякото соево....?
    А твоето оризче, така приготвено, е любимото на синът ми! Много апетитно! Негърчето, мама ни ги правеше на цял сладкиш, надупчен с тръбичка от химикал и тогава залят. Отгоре обаче с орехи! А питката... царица си на питките, Кате! Ухае чак тук и сега отивам да меся и аз!!! :)
    Прекрасен да е твоят ден, мила! Прегръдки!

    P.S. Анджи ще стане такава, каквато ти искаш, Кате, може с малки отклонения, но все пак ще следва модела! Те са нашето подобрено продължение! Бъди сигурна - деца отгледани с любов и внимание, стават Човеци!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,много е вкусно отново при теб и програмата е пълна!Естествено първо се облизвам за десертчето,страхотно е,хлебчето и аз го харесвам,че е бързичко и търпи импровизации,ястието е много ароматно и цялото представяне е чудесно!
    Определено е от полза за дъщерите воденето на блог,моята като я прихване мерака ту при мен,ту при друг се щурака,но си намира какво да си сготви.
    Чакаме вече отчети от Анджи!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, тук отново е чъдно вкусно! С Анджи сигурно имаме 10 години разлика, но си го спомням този сладкиш! Обожавам го, а скоро не се бях сещала за него. Благодаря, че ми го припомни!
    Тайничко се надявам един ден и моя блог да е от полза на малкото човече, но до тогава кой знае колко неща ще се променят :)

    Поздрави! Прекрасен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, и аз бях много злояда и майка ми се чудеше какво да сготви :)
    Нейното пиле с ориз беше много вкусно!
    Както и това негърче със заливката!
    А хлебчето на Йоли не ми се получи, защото може би не бъркам достатъчно.
    Защото водата е много като количество, спрямо брашното!
    Но ще опитам пак, че твоят е много апетитен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Катеее това е и нашето любимо меню, моите претенциозни кифлички ядат пиле с ориз и то само както аз и баба го готвим ;))
    Страшно вкусно, красиво и уютно ми е при теб мило Кате!
    Гуш и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  11. На пилето с ориз и аз се смях, но то ми напомни нещо от кулинарните опити на майка ми - като млада и неопитна булка, попитала баща ми /той пък пишман готвач!:)/ как да сготви кокошка пълнена с ориз: сурова да я напълни с ориза или първо да я свари, и тогава да я напълни! :)))Сетете се какъв е отговора му ! :)))
    Катенце, менюто ти е чудесно! И аз по този начин готвя и трите рецепти. Хлебчето на Йоли съм го правила в много разновидности /на брашна и добавки / и винаги ми се получава.
    Снимките ти са изкушаващи!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате,както винаги невероятни снимки и страхотно меню!
    записвам си хлебчето,няма да го изтърва!
    А негърчето е супер,слагам го в спешни :))
    целувки и за двете Ви

    ОтговорИзтриване
  13. Много вкусно , мило и приятно!И аз ужким за дъщерите пиша по блога, ама те рядко четат, по ресторанти се хранят:(.А този ориз е такава класика, че не знам дали има българин, който да не го обича!Хлебчето изглежда толкова примамливо...не съм го опитвала още, макар че отдавна го следя по блоговете!Прекрасна мама си, не може дъщерята да не стане хубав човек!Поздрав и нека денят ти да е пълен с усмивки!

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, голямо удоволствие е да отворя страничката ти и да потъна в твоя свят!И толкова се смях с това пиле....!
    Всичко е много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  15. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  16. Катерина, при теб както винаги всичко е ефирно, нежно и вълшебно. Поздравление!
    Правила съм хляб без месене по рецептата на Йоли. Прекрасен е наистина.
    Копирах рецептата за негърчета и по празниците ще ги направя.
    Задължително ще се отчета при теб.
    Може ли да публикувам в моя блог по стъпки, естествено с посочен източник.
    Ще се радвам на положителен отговор.
    Весел и щур декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз нямам проблем, да се ползват рецепти и снимки от блога ми, дори и без да се посочва линк.
      Това е моето хоби, не е нещо с което си изкарвам парите.
      Рецептите не ги измислям аз, така, че нямам претенции да са мои.
      Претендирам единствено за снимките и за направеното от мен, че е мое.
      Така, че няма никакъв проблем!
      Пожелавам ти весели и светли празници!
      Прегръдка*)

      Изтриване
    2. Катерина, благодаря за отговора.
      За мен воденето на блога също е хоби - едно разтоварване, едно забавление, едно предизвикателство (аз не съм от опитните и обиграни готвачи).
      Идеята с посочване на източника на рецептата, поне за мен е необходимо, за да се види, че ястието е приготвяно нееднократно. Когато пристъпвах в кулинарията, това за мен беше знак за успешен финал.
      Ще пиша, след като приготвя негърчетата.
      До скоро!

      Изтриване
  17. Няма как да не стане Анджи достоен Човек когато е отгледана с толкова любов и внимание Катенце!
    Приветствам идеята ти за публикуване на нейни любими рецепти ,защото много ще и са нужни след време.
    Аз когато се омъжих не знаех и яйце да си изпържа и тогава казах на свекърва ми ,че нищо не знам и тя е човека който ще ми помогне за да се науча,а тя беше невероятна кулинарка!
    Така жената с много търпение ме научи на всичко което знам и съм благодарна цял живот за това!
    Оризчето ти е прекрасно ,питката ти е като по каталог ,а негърчето оххх.. какви спомени ми навя ако знаеш!?
    Благодаря ти за това ,че когато влезна в твоя свят, винаги с нещо ми докосваш сърцето!
    Много те обичам ! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  18. С много нежност се обръщаш към Анджи и съм сигурна ,че тя няма никога да сложи кълвящо пиле в тенджерата с чудесна майка като теб ,Катюш ! Да ти е живо и здраво хубавото дете !
    Пожелавам и много късмет !
    Ориз , хляб ,негърче -всичко ми харесва (хич не съм злояда :) и си вземам от всичко !
    Благодаря ти ,Кате ..страхотна си :* !
    С голяма ,топла прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  19. Пишем, пишем за щерките рецепти....все ще им дойде времето, в което ще започнат да приготвят и сами храната и ще развият усет за готвене, кръвта вода не става, така че сигурно злоядата Анджи ще започне да приготвя сама доста храни и знае ли се, може и да започне да похапва и други неща, когато мама не е наблизо! Апетитно пиленце, хлебчето е невероятно удачно в много разновидности, а тези негърчета в моя тефтер стоят със заглавие "Сладкиш от леля - много хубав, 50 броя", а ти ме подсещаш, че не съм го правила от десетилетия, от детските години...Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  20. Кате, ей точно такова пиле с куркума, правеше и мама, когато живеехме заедно. Много го обичам, но моите деца са все още традиционалисти, то и затова сме на отделни домакинства;) И негърчето ми е любимо от детството, абе изобщо запрати ме в миналото, а сега както е време за празници, тези спомени са ми още по-мили. Прегръдка! И дъщеря ти със сигурност ще стане достоен човек!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ви момичета!
    Нещо се увъртях в много работа и не мога да стигна до компютъра.
    Пожелавам ви хубав уикенд!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  22. И моите дъщери са същите - ядат само определени неща и в малки количества.
    Добре, че вече има интернет и можем да им оставяме виртуални кулинарни тетрадки.
    Чудесни снимки, Кате!
    И няма как дъщеря ти да не стане достоен човек с такава прекрасна майка :))

    ОтговорИзтриване
  23. Lucen muy ricos es una tentación mirar dulces espectaculares y preciosas fotos como siempre,Feliz Navidad adelantada paz y amor para toda tu familia,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  24. Todas las recetas son fantásticas y muy ricas,me dejas impresionada. Tu blog es un lugar fantástico al igual que tus recetas, siempre tus bellas fotos. Me da pena no entender bien lo que escribes porque los traductores a veces no son buenos pero, más o menos si comprendo bien lo que explicas. Tu hija es afortunada de tenerte y será una mujer maravillosa igual como tú.
    Besos y feliz domingo.

    ОтговорИзтриване
  25. Катерина, привет!
    Дойде редът на тази рецепта за реализиране в кулата.
    Но не си посочела нужното количество брашно за негърчето.
    Очаквам отговорът ти.
    Предварително благодаря.

    ОтговорИзтриване