неделя, 4 октомври 2015 г.

Усукан бриош с шоколад и орехи


След толкова много туршиии, които сложих, имах силното желание да си направя нещо сладичко. Много обичам бриош и за това направих този, който съчетава всичко, което обичам.
Не си падам по силно сладките неща, но не обичам и блудкавите. Този сладкиш идеално пасва на вкуса ми. От дозата, която посочвам, стават два сладкиша. Есиния изяждаме същия ден, а втория, сиропирам и го слагам в херметически затворена кутия. Така издържа една седмица и не изсъхва, а и отпуска ароматите и става невероятен.
Източник Lola en la cocina 


Продукти

530 гр. брашно
150 гр. меко масло
100 гр. захар
120 мл. вода
3 яйца
1 пак, суха мая
настърганата кора на половин лимон

За плънката

120 гр. масло
130 гр. черен шоколад
50 гр. пудра захар
50 гр. какао
50 гр. орехи

За сиропа

80 мл. вода
130 гр. захар


Приготвяне

Сложете в купата на миксера брашното, захарта, лимоновите кори и маята. разбъркайте  с куката Добавете яйцата и водата и разбъркайте за около 5 минути.
Започнете да добавяте маслото парче по парче, като изчаквате да се поема от тестото.
Готовото тесто завийте с фолио и оставете в хладилника за половин ден.
Извадете тестото и го оставете половин час на стайна температура.
През това време на съд на котлона разтопете маслото, добавете начупения шоколад и разбъркайте до разтапянето му. Добавете какаото и  пудрата захар. Разбъркайте до хомогенизиране.
Разделете тестото на две части. Разточете едното парче тесто на правоъгтлник с размери 40/ 30 см. Намажете го с половината от шоколадовата смес и поръсете с половината едро счукани орехи. Навийте го на руло, което разрежете на две еднакви части. Разрежете частите по дължина отгоре и ги усучете. Направете и втория бриош по същия начин.
Сложете в правоъгълна форма и оставете за половин час да втаса. Загрейте фурната на 210C без вентилатор. Печете покрити с фолио около 30 мин. Махнете фолиото и печете още 10- 15 мин. Извадете сладкишите и ги поставете върху решетка да се охладят. Набодете единия с дървен шиш , направете сиропа и го залейте.


Пожелавам ви успешна и хубава седмица!

4 коментара:

  1. Ох, Кате, поредната вкуснотия показваш :) Шоколад има ли - спечели ме отвсякъде! Любопитно ми стана за сиропирания бриош в кутия, та може и да опитам някой ден по този начин.

    ОтговорИзтриване
  2. Уф, думи няма. Що така в понеделни сутрин? Приказен, Кате! Дойде и нашия сезон, а?

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо, това е много по вкуса ми, а и снимките...прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  4. Позакъсняла съм да се насладя и на снимките и на рецептата....,добре че не съм пропуснала:)))!
    Прегръдки,Катерина:)!

    ОтговорИзтриване