сряда, 21 октомври 2015 г.

Родопска лютеница


Имам много хубави спомени от детството и много от тях са специални, защото ме връщат назад във времето, когато баба имаше такава печка и заедно с майка и татко приготвяхме най- различна зимнина с голям ентусиазъм и любов. Обичах тефтерите на майка ми и баба ми, в които беше пълно с изрезки от вестници и списания и написани на ръка рецепти. Разлиствах готварските книги с надеждата, че един ден и аз ще мога да правя всичко това.
Е, останаха ми спомените, за моето прекрасно детство, мама  и баба вече ги няма, печката също, но аз съм твърдо решена ( ако бог е рекъл да доживея старост и да имам внуци) да продължа традицията и да добавя нещо от себе си.
Лютеницата, която ви представям е дело на моята свекърва, която всяка година я прави различна. Като я питам, какво е сложила, всеки път ми отговаря така:
– Колкото чушки съм имала, малко моркови, няколко патладжана, щипка от това, щипка от онова, на око от третото, пък имах и еди какво си....
Вай, женооооо, ама на мен ми треа рецепта с количества, как да го напиша за хората, които никога не са правили, а харесват съставките?
И ето, че тази година, тя е измерила и записала всичко, за тази фантастична родопска лютеничка.


Продукти

15 кг. чушки
5 кг. моркови
3 кг. патладжани
1 малка тиква около 2 кг.
3 големи бъркана пиперково пюре
2 големи буркана доматено пюре
2 големи буркана доматен сос
1 глава чесън
1 пак. черен пипер
250 гр. червен пипер
100 гр. захар
1 бутилка олио
сол на вкус



Приготвяне

Чушките се изпичат, без дръжките и семките, задушават се в тенджера и се обелват.
Морковите и тиквата се обелват, нарязват се и се варят до пълна готовност.
Патладжаните се изпичат цели, задушават се и им се изважда вътрешността.
Всичко се смила, през месомелачка. Счуквате си обеления чесън.
Олиото се загрява леко. Всичко се изсипва вътре ( включително соса, който са пуснали чушките), подправя се и се разбърква много хубаво.
Довежда се до кипене и се вари на слаб огън 1 час. Сипва се в буркани и се стерилизира за 15 мин.


Айде, да ви е сладко!




6 коментара:

  1. Запреглъщах пред монитора, Кате! Толковааа вкусна изглежда!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно! Да Ви е сладко ... и аз ще опитам да я направя! Рецептата със зелените чушки и лютите чушлета се оказа много вкусна! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е вкусна, но става голямо количество. Ние я правим за две семейства! Прегръдки Розичка*)

      Изтриване
  3. Катенце, да ви е жива и здрава и все така вкусно да ви зазимяв!. :) Прекрасна лютеничка! А споделена с любимите хора - е, няма как да е по-хубаво. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей ... Катенце :) Да те излапа човек като лютеничка на филийка бе чедо ;)
    Благодаря за удоволствието което ми достави докато те четях и разглеждах феноминалните ти снимки!
    Направо спомените забушуваха като вихрушка в главата ми ;)
    Лютеницата и аз я правя като свекърва ти ... от каквото има, без никакви мерилки да ти кажа, ама тиква не бих се сетила да сложа ;)
    Имам планирано една с ябълки, и сега добавям и тази с тиква ... ще я пробвам да знаеш!
    Прегръщам те чаровнице :)

    ОтговорИзтриване