събота, 18 юли 2015 г.

Сръбски понички


Ако случайно сте пропуснали тази невероятна рецепта на Инчето, поправете грешката си веднага:) 
Бързи, лесни, невероятно вкусни и най- важното изобщо не са мазни, а по тази причинч не са и тежки.


Мекички, въздушни пухчета!


Продукти

350 гр. брашно + още малко за доомесване
20 гр. прясна мая
200 мл. топло прясно мляко
1 с.л. захар
1 средно яйце
щипка сол 2 с.л. олио

олио за пържене, пудра захар, сладко, течен шоколад или ванилов крем за пълнеж


В купа натрошете маята, сипете млякото и разбъркайте, добавете захарта, яйцето, олиото и солта. Постепенно, добавете брашното, като разбърквате. Получава се лепкаво тесто. Оставете го да втаса за около 20 мин. На леко набрашнена повърхност омесете втасалото тесто, без да добавяте много брашно. Разточете на кора с дебелина около 2 см. Изрежете кръгове с чашка около 6 см. диаметър. Получават се 25 понички. останалото тесто отново омесете, разточете ни изрежете и така до края. Поставете кръгчетата върху кърпа и завийте с още една и ги оставете да втасат около 20 мин. В дълбок съд загрейте олио на средна температура. Взимайте кръгчетата и ги пускайте с дъното нагоре. вадете ги върху домакинска хартия. Видео тук!



Поръсени само с пудра захар са невероятни.
Насладете се! Поздрави от мен!

5 коментара:

  1. Лоши сте и двете... Сега само пред очите ми ще стоят.
    Сетих се, че имам едни непубликувани понички и аз, ама моите са сплескани пред тези пухчета :*

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че се завърна, липсваше ни много! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Къде зачезна, Катенце? Ама пък така изкушаващо се завръщаш с Анджи:) и с тези понички...Хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат много апетитно! Ще взема да ги пробвам:)

    ОтговорИзтриване