понеделник, 21 юли 2014 г.

Ламингтън- турски вариант с кафе


Здравейте приятели и честит понеделник! Както се казва нова седмица- нов късмет!
Днес ви представям   един възхитителен десерт, който не приготвям често, но го обожавам. Когато го приготвя, изпращам на сестра ми, татко и брат му на Емчо.
Обичам го  с крем ванилия, сладко от кайсии и ягоди.
Този вариант, много ми допадна, защото сладкиша се топи в турско кафе с канела и кардамон. Добива невероятен аромат, без да убива дъха на кокоса и ягодите.
Скоро една приятелка ми предложи  невероятен ориенталски чай, който ме изуми с аромата, лютивината и съставките си. Когато вдъхнах от него, реших, че съставките са много силни и няма да успея да го изпия, нооо... се оказа едно малко вълшебство! Обаче, за това друг път.
Сега да се върна на сладкиша. Наистина един от най- вкусните, които съм пробвала.


Продукти

За блата

125 гр. меко масло
1 ч.ч. захар
3 яйца
1  3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. мляко
1 ванилия
ягодово сладко на намазване на блата

За заливката

3 1/2 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.ч. какао натурално
1 с.л. меко масло
1/ 2 ч.ч. кафе с щипка канела и кардамон, горещо
кокосови стърготини за овалване


Приготвяне

Загрейте фурната на 180C. В тава с размери 20- 30 сложете пекарска хартия.
С миксер разбийте маслото,захарта и ванилията до пухкава бяла смес. Добавете яйцата едно по една, като разбивате след всяко.
Добавете към тази смес половината от брашното, разбъркайте внимателно с шпатула, добавете половината от млякото и отново разбъркайте внимателно. Повторете с останалото брашно и мляко. Изсипете сместа в тавата, разстелете внимателно и печете до златисто и проба до суха клечка. извадете, махнете хартията и охладете на решетка.
Нарежете блата на ивици с ширина 2 см. и след това, веднъж по дължина. Така, ще получите правоъгълни ивици. Разрежете и на две и след това ги слепете със сладко.
Смесете съставките за заливката, като прецедите кафето. Топете ивиците сладкиш в нея и ги оставете на решетка да се отцедят. Готовите сладки, оваляйте в кокосовото брашно и оставете за една нощ в хладилника да се отпуснат и смеят ароматите.
Успешна седмица!

3 коментара: