От както живея в Банкя, ми е по лесно да си набавям прясно издоено, прясно мляко , което от своя страна води до подквасване и правене на кисело мляко.
От скоро обаче, започнах да търся рецепти за всякакви продукти от мляко, направени в домашни условия, без мая и всякакви консерванти.
Така попаднах на сиренето Labneh . Много обичам цедено кисело мляко и крема сирене, а това е превъзходен начин да си направя сирене у дома, без да го подсирвам без да добавям сол и да правя големи количества.
Не изисква много внимание, а вкуса е невероятен, особено като престои една нощ в хладилника. Става идеално за мазане, като добавка към салати, може да се панира, а може да се използва и за приготвянето на десерти.
Количеството мляко както и вида му, подправките и големината на сиренцата са по ваше желание.
Аз лично го направих от биволско мляко, добавих кайен пипер, лимонова мащерка и риган.
Продукти
2 литра прясно мляко
1 литър зехтин
пипер, риган, лимонова мащерка
Подквасете прясното мляко и го изстудете. Изсипете го в стерилна марля и го цедете едно денонощие. На следващия ден, отворете и направете топчета, които оставете да престоят в тензуха още един ден, за да добият малко по-остър вкус.
Готовите сиренца оваляйте в подправки по ваш вкус, сложете ги в зехтин, в който сте сложили от същите билки.
Ако не ви се правят топчета можете да си направите крема сирене, като прецедите млякото два дни.
Играйте си, като добавяте различни любими продукти- чесън, лук, спанак, сушени домати, маслини....или оставете чисто и си направете някакъв десерт.
Поднесете прекрасна лека закуска от домашен хляб, намазан с лабне, полят с малко зехтин и плодове или зеленчуци по ваш избор.
Весело посрещане на Новата Година!
Обичам Labneh :)
ОтговорИзтриванеТвоето сиренце изглежда чудесно!
Весела Новогодишна нощ, Кате!
Разкошно сиренце, Кате, и великолепни снимки!
ОтговорИзтриванеС пожелание за весело посрещане на 2014 и много здраве :)
Прегръдки :)
Кате, голяма вкусотийка си приготвила, чудесна е! :)
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Нова година ти желая от сърце! :)
Kaте, снимките са жестоки :) и сиренцето си го бива :)
ОтговорИзтриванеНе ми е познато това сирене, но както си го приготвила не може да не е вкусно!
ОтговорИзтриванеСнимките са невероятни!
Весело посрещане на Новата 2014 година!
Прегръдки!
Разкошно сиренце мила ! Как хубаво си го направила като муцарелки.:)
ОтговорИзтриванеСилно ви прегръщам и пожелавам....
В ЧАШИТЕ ДА СИПЕМ РУЙНО ВИНО!
В ДУШИТЕ НИ ДНЕС МУЗИКА ЗВУЧИ!
ДА ВДИГНЕМ ТОСТ ЗА НОВАТА ГОДИНА,
С ИСКРЯЩИ ОТ ВЕСЕЛИЕ ОЧИ!
ТРАПЕЗИТЕ ДА СКЪРЦАТ, НАТЕЖАЛИ,
ОТРУПАНИ СЪС ПРАЗНИЧНИ БЛЮДА.
НАВЪН ДА ВИЯТ БЕЛОСНЕЖНИ ХАЛИ -
В ОЧИТЕ НИ ДА ИМА ТОПЛИНА!
ПОНЕ НА ТОЗИ ПРАЗНИК ДА СМЕ ВЕДРИ:
НАДЕЖДА ИМА В УТРЕШНИЯ ДЕН!
ЗА ВСЕКИ ПО ЗРЪНЦЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ.
ОТ БОГА ТЯ Е ДАР БЛАГОСЛОВЕН!
А СТАРАТА С УСМИВКА ДА ИЗПРАТИМ.
ДОБРО ЛИ, ЗЛО ЛИ - ВЕЧЕ Е ЗАД НАС.
ОЩЕ С ГОДИНА-ОПИТ СМЕ БОГАТИ.
ГОДИНА НОВА ЧАКА СВОЯ ЧАС!
ЗА НЕЯ С ПЪЛНИ ЧАШИ ДА СЕ ЧУКНЕМ,
С НАДЕЖДА, ЧЕ ЩЕ Е ЩАСТЛИВА ТЯ.
НАЗДРАВЕ! ПОЖЕЛАВАМ ВИ СПОЛУКА!
УСПЕШНИ ДНИ И ИСТИНСКИ ДЕЛА!
С пожелание за щастлива и късметлийска нова година!
ОтговорИзтриванеЗдраве и много любов за теб, Кате и цялато семейство!
Весела новогодишна нощ! Прегръдки!
Чудно е това сиренце, Катенце! Пожелавам ви весело посрещане на Новата година!!!
ОтговорИзтриванеКате, много вкусно, много! И толкова красива публикация! Уловила си цялата магия на това ароматно и вкусно сирене!
ОтговорИзтриванеЧестита нова година! Много красота, здраве, вдъхновение и късмет през новата година!
Честита Нова година, скъпа Кате!
ОтговорИзтриванеНека има здраве и късмет…
Нови вдъхновения....
И смисъл….
по много…
И за всички!
Наздраве да ни е !
За много години,Кате!
ОтговорИзтриванеПожелавам здраве и любов в семейството ти!
Прегръдки!