четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Ябълков чийзкейк


Днес ще ви представя чийзкейк, основан на обикновена рецепта без печене и изцяло импровизирана от мен.
Времето е студено, малък сечко отново ни донесе сняг и на мен ми се прииска отново да ми замирише на канела и ябълки.
И за да ви поднеса нещо интересно и лесно, реших да ви покажа тази рецепта, която се роди миналата година, от продуктите, които имах в наличност, а ми се хапваше нещо сладко.
От тогава съм я приготвяла няколко пъти и винаги с голям успех сред близки и приятели.
Правила съм я както с маскарпоне, така и с крема сирене и с изкиснато, обикновено, обезсолено краве сирене и всеки път е много вкусно.


Продукти

200 гр. чаени бисквити
100 гр. разтопено масло
250 гр. маскарпоне
200 мл.течна сметана
100 гр. захар
1 пак. желатин на Йоткер
2 ванилии
Ябълки- количеството е по ваше желание
2 с.л. захар
2 с.л. коняк
1/2 ч.ч. вода
орехи
канела
мед

Приготвяне

Смесете смлените на ситно бисквити, с маслото и оформете като блат. Оставете в хладилника да стегне.
Разбийте сиренето с половината от захарта. Отделно, разбийте сметаната с останалото количество захар и ванилиите на пухкав крем.
Разтворете желатина в 4-5 с.л. вода на водна баня.
Смесете двата крема, добавете желатина и разбъркайте до хомогенизиране.
Излейте върху блата, разпределете равномерно и оставете да стегне.
Обелете и нарежете на парченца ябълките.задушете ги със захарта,коняка и водата, до пълното изпаряване на течността. Оставете ги да изстинат и ги разстелете върху стегналия крем.
Поръсете с начупени орехи, поръсете с канела и преди сервиране полейте с мед.
Поднесете с чаша ароматен чай.


Мои приятели, ми донесоха от Англия нов вид английски чай и картичка с рецепта за приготвянето му.
Пригответе си и вие такъв:)