петък, 20 март 2015 г.

Домашен карамелен бейлис


Преди доста време си купих една бутилка Tullamore dew  с идеята да си направя домашен бейлис. Разгледах доста рецепти и се спрях на тази, защото беше пробвана и одобрена от много хора. Единственото, което промених в рецептата е добавката на карамелен сос- всъщност използвах, този, който ви показах по- рано.


В резултат на това  получих нвероятно ароматен и вкусен бейлис.
Пристрастена съм към този ирландски крем, но само за ползване в рецепти или най- много, като добавка към кафето понякога. По принцип не си падам по подсладените питиета и като реша да пийна нещо, предпочитам една малка нашенска ракийка, но за сладкишите- виж това е друго нещо. Плътния ароматен бейлис, винаги допринася за обогатяването на вкуса на десертите.


Продукти

200 мл. сладкарска сметана
1 ч.л. нес кафе
1/2 ч.л. какао
180 мл. ирландско уиски
1 ванилия
100 мл. карамелен сос
400 мл. подсладено кондензирано мляко

Приготвяне

Смесете какаото, кафето и малко от сметаната и бъркайте до получаване на гладка каша., добавете карамеления сос и разбъркайте. Подправете с ванилията и долейте уискито и млякото. Разбъркайте хубаво. Налейте в бутилка и съхранявайте в хладилник.




четвъртък, 19 март 2015 г.

Мини хлебчета с розмарин и зехтин



Ако ви трябва рецепта за малко по различен и много лесен хляб, то това е рецептата. Този хляб е много, ама много  пухкав, ароматен, подходящ, както за основно ядене, така и за закуска в съчетание със сирена и местни продукти, или просто да си топите в лютеничка.
Аз правя четири индивидуални хлебчета , но могат да се приготвят два по големи, или шест малки в индивидуални чашки- получават се много красиво. Ако не обичате розмарин, заменете с подправката, която ви допада.


Продукти за тестото

2 и 1/2 ч,ч, брашно
1 пак суха мая
2 с.л. зехтин
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 к.л. стрит сушен розмарин
1 ч.ч. хладка вода

За намазване

1 с.л. зехтин
1/2 к.л. стрит съшен розмарин
фина морска сол за поръсване


Приготвяне

Омесете тесто от изброените продукти. Ако стане лепкаво, добавете малко брашно,
Оставете го да втаса до удвояване на обема.


Втасалото тесто омесете отново върху леко набрашнена повърхност и разделете на четири.
Оформете на топки и поставете в тава , покрита с пекарска хартия. Завийте и оставете да втаса до удвояване на обема.
Печете в предварително загрята на 200C с вентилатор, средна решетка за 10 мин. Извадете, намажете със зехтина, в който е разбъркан розмарина и поръсете със солта. Върнете във фурната и  печете още 15 мин. Охладете върху решетка и се насладете на невероятния аромат с който се изпълва целият ви дом!




Пиле със сметана гъби, горчица и копър


Това е една от любимите ни рецепти за пиле. Лесна, бърза и много вкусна. Има два начина на приготвяне- единият е да сварите пилешките бутчета предварително и да ползвате бульона, другият е да ги запържите. И по двата начина е хубаво, но аз предпочитам този с варенето, защото бульона обогатява вкуса на ястието. Също така, можете да го приготвите със или без кожата. При нас тя отива за Мърфи ( котаранчо) и Марк (френчи)- трябва и те да облажат малко.

Продукти

6 бр. горни пилешки бутчета
1 глава лук нарязана на ситно
10 големи печурки нарязани на кубчета
3/4 ч,ч, бяло вино
1 и 1/2 ч.ч. пилешки бульон
200 мл. течна сметана
2 с.л. класическа дижонска горчица+ 1 с.л. едро зърнеста
олио, сол, лимонов черен пипер
пресен копър за поръсване



Приготвяне

Сварете бутчетата в 1 литър подсолена вода. Извадете ги и махнете кожата- по желание. Прецедете бульона. В малко олио запържете лука до златисто. Добавете гъбите , посолете леко, поръсете с прясно смлян лимонов пипер и запържете още малко, за около 2- 3 мин.
Сипете виното и варете до пълното му извиране. Добавете горчицата и сметаната, разбъркайте и сипете бульона. Разбъркайте отново и варете до извиране на половината от соса. Сложете бутчетата и гответе още пет минути. Поръсете с копър.
Можете да поднесте върху някакъв вид паста, с картофено пюре или ориз.
Ако искате да е по- леко, поднесете с прясна салата от зелено листни зеленчуци и чаша леко бяло вино.





вторник, 17 март 2015 г.

Крем с шоколадов мус, кисело мляко и ягодово сладко


Любовта на мъжа минава през стомаха! Е и моето мъжище не прави изключение. Обича да си похапва и да завършва с нещо сладичко. Това е една много лесна, бърза и ефектна рецепта, която можете да променяте спрямо вкуса си. Заменете ягодовото сладко с вашето любимо, киселото мляко с маскарпоне, черния шоколад с млечен или бял- възможности, колкото искате.
Аз лично, много го харесвам в този вариант.


Продукти

За червения слой сладко от ягоди

За белия подсладено с пудра захар кисело мляко

За шоколадовия мус

100 гр. черен шоколад
2 с.л. еспресо
15 гр. масло
1 с.л. бейлис
3 с.л. пудра захар
2 яйца


Приготвяне

Започнете с шоколадовия мус. Разтопете шоколада с маслото и кафето. Добавете ликьора и разбъркайте добре. Махнете от огъня. Разделете жълтъците от белтъците. Добавете жълтъците, към шоколадовата смес, докато е още гореща, Разбъркайте хубаво. Разбийте белтъците на сняг и овкусете с пудрата захар. Добавяйте ги постепенно, към шоколадовата смес и разбърквайте внимателно, до пълното им поемане и хомогенизиране на сместа.
Подгответе си чашки. На дъното сложете сладко, след това кисело мляко и допълнете с шоколадов мус. Оставете в хладилника за около 3-4 часа. Поръсете с какао преди да поднесете.
Получават се 4 чаши от 180 мл.
А накрая, не остава ни-що!





четвъртък, 5 март 2015 г.

Баница със сирене с точени кори


Имам голям мерак, да направя баница, като тази на моята баба. За сега, опитите ми са неуспешни по отношение на оригинала, но пък за сметка на това, винаги ми се получава много вкусна  и мекичка баница.  Тази определено стана много вкусна, но следващия път, ще се опитам да направя корите още по- тънки.
Да не говорим, че наистина тази баница е много по- вкусна от всички, които се правят с уж ръчно точените купешки кори. Не, не че съм против тях, ползвам ги и ми харесват, но удовлетворението от това ти сам да си направиш корите е невероятно.


Продукти

500 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
2 с.л. олио
350 мл. топла вода

За плънката

300 гр. сирене
100мл. олио

За заливане

200 мл. вода
щипка сол


Приготвяне

Омесете меко тесто от изброените продукти. Разделете го на 5 топки. Завийте ги с кърпа и ги оставете да си починат 30 мин.
Разточете всяка топка на тънка, прозрачна кора и я оставете на набрашнена повърхност.
Мажете всяка кора с олио, ръсете сирене и завийте кората рехаво. Сложете я в тавичка, намазана с олио и завийте, като охлюв. направете и останалите кори.  Залейте с останалото олио.
Печете в предварително загрята на 200C фурна около 20- 30 мин. Кипнете водата със солта, залейте баницата и печете още 15 мин.
Извадете завийте и оставете да се охлади преди да я поднесете.



вторник, 3 март 2015 г.

Тирамису с карамелен сос


Е, ето го и балтона за копчето:)
Много прилича на тирамису, което обичам безкрайно много и е някаква негова вариация.
Разликата с оригинала е това, че не ползвах белтъка, а го замених със сметана, ползвах бадемов ликьор, а не амарето и добавих домашен карамелен сос.


Продукти за 4 порции

1 жълтък
50 гр. захар
125 гр. маскарпоне
100 мл. бита сладкарска сметана

12 бишкоти " Савоярди"

200 мл еспресо
25 гр. бадемов ликьор
2 с.л. захар

карамелен сос

1 блокче черен шоколад за гарниране


Приготвяне

Разбийте жълтъка със захарта на пухкав крем, добавете маскарпонето и отново разбийте до еднородна смес. Лъжица по лъжица, добавете и битата сметана, като разбърквате внимателно.
В купа смесете кафето с ликьора и захарта. Попете бишкота, разчупете я и я поставете на дъното на чашата. като натиснете леко, да се образува като блат. сложете от кремообразната смес, полейте с малко карамелен сос, отгоре отново бишкоти, крем, карамелен сос и така, докато напълните чашата. Завършете с крем и гарнирайте с настърган шоколад.
Чашите са по180мл.




понеделник, 2 март 2015 г.

Карамелен сос


Днес реших да направя  карамелен сос, а за соса, утре- десерт с негово участие. А за десерта, си купих хубави чашки и... то моето стана, като приказката купих си балтон за копчето:)
Соса е много лесен, издържа дълго време в хладилник, няма консерванти и оцветители, което го прави още по- ценен. Можете да го ползвате за най-различни десерти, палачинки сладолед и като допълнение към кафе и горещ шоколад.
Рецептата е много проста и бърза, всеки може да си я приготви. В рамките на няколко минути, ще успеете да получите фантастичен домашен карамелен сос.


Продукти

200 гр. захар
няколко капки лимонов сок
250 мл. вряща вода



Приготвяне

Сложете захарта и няколко капки лимонов сок, в тиган. Загрейте и като се образува карамел, добавете постепенно водата, като разбърквате. Кипнете и варете до гъстотата, която ви харесва.
Имайте предвид, че като сипвате водата, се отделя много пара. Бъдете внимателни!
От това количество продукти, се получава около 200 мл. сос.
Не сгъстявайте прекалено соса, защото, като истине, става по- гъст.
Ако ви се сгъсти , стоейки в хладилника, просто го разтопете на водна баня.