Както не веднъж съм казвала, много обичам да правя хляб. Има хора, които имат непоносимост към допира с тесто, което е много непонятно за мен. Да не говорим, че не разбирам и жените, които казват;
Ами ако не ми се получи?
Е, какво, ако не ти се получи? Няма да стане веднъж, дваж и все ще улучиш твоята рецепта, ще се запознаеш с фурната си, ще опознаеш продуктите.
Не мога да си представя, че ще ми се прияде нещо и няма да мога да си го направя.
Като пример ви давам този хляб, който е с много тънка и хрупкава коричка, мекичък отвътре и дори да престои три дни не става ронлив. Доста време се опитвах да го направя, но все ми се получаваше или с дебела коричка или доста твърда. Оставях го да втаса и го пъхвах в предварително загрята на 220C фурна, докато не пробвах, да втасва във фурната, след което постепенно да се загрява и да се пече на 180C. И...ето, получи се:)))
Продукти
900 гр. брашно
700 мл. хладка вода
1 пак. суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
още малко брашно за доомесване
Имайте предвид, че различните марки брашна, поемат различно количество вода. За това, по добре, водата, да ви е повече, брашно винаги можете да добавите. Но за да ви се получи хубав и мек хляб, ви трябва меко тесто.
Приготвяне
Ако имате тестобъркачка, слагате всички сухи съставки и пускате да се смесят ( ако ли не, просто слагте продуктите в една тава и разбърквате с ръка). Добавяте водата и омесвате тесто. Оставяте го да си почине 10 мин. Добавяте 1 ч.ч. брашно и доомесвате. Вадите тестото на набрашнена повърхност и доомесвате до меко тесто, което не лепне. Разделяте го на две, оформяте и слагате двете хлебчета в тава, върху пекарска хартия. поръсвате с брашно , завивате с кърпа и слагате в предварително загрята на 50C фурна, средна решетка. Когато хлебчетата удвоят обема си ( стават, колкото един нормален хляб), засилвате градусите до 180C. Речете до златиста коричка и суха клечка. Вадите и охлаждате върху решетка, завити с кърпа.
Продукти за лещата
250 гр. леща
1 червена чушка ситно нарязана
1 морков ситно нарязан
1 средна глава лук ситно нарязана
4 скилидки чесън ситно настъргани
1 ч.л. чили на прах
1 ч.л. къри
1 дафинов лист
2 л. зеленчуков бульон
1 малка консерва домати на кубчета
трапезна морска сол, черен пипер, червен пипер, пресен магданоз
Приготвяне
Почистената и измита леща, сложете в тенджера, Залейте с бульона. Сложете олиото, лука, чесъна и подправките. Варете до пълна готовност на лещата, извадете дафиновия лист, сипете доматите и варете до сгъстяване.
Сервирайте поръсена с чили, пармиджано, сметана, кисело мляко или крутони.