неделя, 22 февруари 2015 г.

Домашен ръчен хляб и една малко по- различна леща


Както не веднъж съм казвала, много обичам да правя хляб. Има хора, които имат непоносимост към допира с тесто, което е много непонятно за мен. Да не говорим, че не разбирам и жените, които казват;
Ами ако не ми се получи?
Е, какво, ако не ти се получи? Няма да стане веднъж, дваж и все ще улучиш твоята рецепта, ще се запознаеш с фурната си, ще опознаеш продуктите.
Не мога да си представя, че ще ми се прияде нещо и няма да мога да си го направя.
Като пример ви давам този хляб, който е с много тънка и хрупкава коричка, мекичък отвътре и дори да престои три дни не става ронлив. Доста време се опитвах да го направя, но все ми се получаваше или с дебела коричка или доста твърда. Оставях го да втаса и го пъхвах в предварително загрята на 220C фурна, докато не пробвах, да втасва във фурната, след което постепенно да се загрява и да се пече на 180C. И...ето, получи се:)))



Продукти

900 гр. брашно
700 мл. хладка вода
1 пак. суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
още малко брашно за доомесване
Имайте предвид, че различните марки брашна, поемат различно количество вода. За това, по добре, водата, да ви е повече, брашно винаги можете да добавите. Но за да ви се получи хубав и мек хляб, ви трябва меко тесто.


Приготвяне

Ако имате тестобъркачка, слагате всички сухи съставки и пускате да се смесят ( ако ли не, просто слагте продуктите в една тава и разбърквате с ръка). Добавяте водата и омесвате тесто. Оставяте го да си почине 10 мин. Добавяте 1 ч.ч. брашно и доомесвате. Вадите тестото на набрашнена повърхност и доомесвате до меко тесто, което не лепне. Разделяте го на две, оформяте и слагате двете хлебчета в тава, върху пекарска хартия. поръсвате с брашно , завивате с кърпа и слагате в предварително загрята на 50C фурна, средна решетка. Когато хлебчетата удвоят обема си ( стават, колкото един нормален хляб), засилвате градусите до 180C. Речете до златиста коричка и суха клечка. Вадите и охлаждате върху решетка, завити с кърпа.


Продукти за лещата

250 гр. леща
1 червена чушка ситно нарязана
1 морков ситно нарязан
1 средна глава лук ситно нарязана
4 скилидки чесън ситно настъргани
1 ч.л. чили на прах
1 ч.л. къри
1 дафинов лист
2 л. зеленчуков бульон
1 малка консерва домати на кубчета
трапезна морска сол, черен пипер, червен пипер, пресен магданоз


Приготвяне

Почистената и измита леща, сложете в тенджера, Залейте с бульона. Сложете олиото, лука, чесъна и подправките. Варете до пълна готовност на лещата, извадете дафиновия лист, сипете доматите и варете до сгъстяване.
Сервирайте поръсена с чили, пармиджано, сметана, кисело мляко или крутони.





събота, 21 февруари 2015 г.

Фантастичен магичен сладкиш


Днес ви представям един фантастичен и лесен сладкиш, който определено ще се приготвя честичко в нашата кухня. Като начало, направих половин доза, а и формата ми беше малко по- голяма от необходимата, за това не ми стана висок, като този.
Това обаче, по никакъв начин не промени вкуса му. Отгоре пухкав кексов слой, по средата кремообразен пудинг и най- отдолу, завършва с малко по- плътен слой пудинг.
Лек и пухкав десерт, подходящ за чаша кафе или мляко, идеален за следобедна закуска или лека почерпка.


Продукти

4 яйца- разделени жълтъци от белтъци
1 с.л. вода
150гр. пудра захар
125 гр. масло- аз ползвах маргарин- разтопен и охладен
115гр. брашно
500 мл. прясно мляко - хладко
2 ванилии


Приготвяне

Загрейте фурната на 160C.
Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Добавете водата и маслото. Разбийте отново. Сложете брашното и разбъркайте хубаво. Постепенно добавете млякото, като разбърквате, до пълното му поемане. Сложете ванилията. Разбийте белтъците на сняг. Внимателно добавяйте белтъците, към жълтъчната смес, до получаването на хомогенна смес.
Намажете тавичка с размери 20 x20 с масло и застелете с пекарска хартия. Изсипете сместа и печете 40- 45 мин на средна решетка.
Охладете поне 2 часа, преди да го нарежете, а след още 2 в хладилника става неустоим. Поръсете с пудра захар преди сервиране.


Наистина невероятно вкусен и лесен сладкиш.


Хубав уикенд!


четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Свински хапки с вино


Айде сега, понеже покрай боледуването свалих някое и други килце, да си го навксам, да не би случайно да си разваля красивите женствени извивки:)
Шегувам се разбира се! Всяка жена никога не е достатъчно слаба и красива, но за сметка на това, винаги е много умна и компетентна по всички въпроси ( визуализирам себе си), да не се обиди някой!
И така, днешната рецепта поднесох по два начина,за всекиго според вкуса.
За нас запечатано с бутер тесто, за малкото оризовото чудовище с ориз, с грах.
Ето и рецептата за тази вкусотийка;

Продукти за 4 порции                                                        

800 гр. свинска плешка на хапки                                        
брашно
олио
1 глава кромид лук ситно нарязана                                                                  
2 скилидки чесън  ситно нарязан                                                              
1 морков ситно нарязан                                                                            
1 дафинов лист                                                                    
черен пипер                                                                        
1/2 к. л. млян кимион
1 с.л. червен пипер
100 мл. червено вино
1 с.л. доматено пюре
бутер тесто


Приготвяне

Загрейте малко олио. Оваляйте хапките в брашно и ги запържете, колкото да ги запечатате. Добавете лука и морковите и запържете за 2-3 мин. Добавете чесъна, подправете с кимиона, черния пипер, дафиновия лист и посолете. Залейте с виното, разбъркайте и оставете виното да се изпари. Долейте половин литър вода, червения пипер и разбъркайте. Похлупете и варете на тих огън, като разбърквате от време на време. Като поизври водата, още веднъж добавете половин литър вода и варете до сгъстяване. Сложете доматеното пюре, разбъркайте и гответе още 5 мин.
Ако решите да поднесете ястието запечатано с бутер тесто, сипете от ястието в гюведжета или някакъв друг огнеупорен съд, намажете по ръба с жълтък и сложете тестото, като капаче, като залепите краищата с жълтъка. Направете два разреза отгоре. Запечете в предварително загрята на 200C фурна до златисто.


Получава се невероятно хрупкава и фина коричка, която е идеално допълнение към ястието.


Ако решите да го поднесете с ориз, Сипете 4к.ч. вода, добавете 5 с.л. олио, подправете с черен пипер и 1/2 к.л. къри, сложете 1ч.л. вегета и кипнете. Добавете 1 к.ч. ориз и толкова замразен грах. Варете до пълното извиране на водата. Завийте първо с домакинска хартия, после с кърпа и отгоре с капак. Така ориза се рони и става, като пилаф.
Сервирайте, като гарнитура към ястието.



вторник, 17 февруари 2015 г.

Фантастична сочна лазаня


След прекаран доста тежък вирус и почти пълно обезводняване, след захранване с препечени филийки и варени картофи, дойде време и за вкусно похапване. След класическата рецепта за лазаня, реших да направя една малко по- различна и побългарена.
Разликата е в това, че ползвах пилешко месо, вместо кайма и български кашкавал, вместо пармиджано. Останах изключително доволна от резултата, макар и вкуса да е доста по различен от този на италианската оригинална версия. И за да е още по- побългарена, я приготвих в гювеч.
И така, ето и рецептата;

Продукти

За каймата

500 гр. смесено пилешко месо, сварено и нарязано на ситно
1 глава ситно нарязан лук
4 скилидки ситно накълцан чесън
1 морков, зелена, червена чушка, малко парче целина- почистени и ситно нарязани
олио
100 мл. червено вино
1 бурканче доматен сос
черен пипер, сух босилек

За бешамела

100 гр. масло
100 гр. брашно
1 литър айран
сол, черен пипер, индийско орехче

150 гр. кашкавал

кори за лазаня

Приготвяне

В малко олио запържете зеленчуците, добавете каймата, запържете отново и добавете виното. Доведете до кипене и оставете да изври. подправете с пипера, босилека и сипете доматения сос. Оставете да заври свалете от котлона.
Пригответе соса, като запържите брашното в олиото и добавите айрана. Подправете и варете до сгъстяване.
Настържете кашкавала.
Сложете от соса с месо на дъното на съда, в който ще печете лазанята. Подредете кори от горе. сипете половината бешамел, отгоре половината от месната смес, поръсете с кашкавала, отново кори, бешамел и месо. Печете час и половина на 160C.