събота, 31 януари 2015 г.

Френски мадлени с ванилия и амарето


Това е един от тези дни, в които ми се стои в къщи и искам да се занимавам с любимите за мен неща. А така и така за утре сме се разбрали със сестра ми да обядваме семейно, та по този повод реших да направя нещо сладичко. Избрах рецептата, имах и необходимите продукти и тъкмо да започна....оооо, къде ли съм сложила формата за мадлени?
Че, като започна едно търсенеееее....леле майкоооо....
Три пъти прерових двата гардероба, кухните и шкафовете в трапезарията и механата- всичко това е специално отделено за моите чибки и чирибки, и разните му там приспособления за готвене и снимане. В процеса на търсене изникнаха други неща, които бях търсила преди и не ги намирах, което беше добре, защото за всяко намерено нещо, се радвах, като дете на Коледа, но за сметка на това, не намирах търсеното. Колкото повече търсех, толкова повече се изнервях и пъшках, а Марки подскачаше и ми носеше разни играчки, мислейки си, че искам да си играем. Милото, ме съжали и започна и той да търси, та малко се получи, като "дядо ряпа взе да вади".
Накрая, реших да извадя чекмеджето, в кухнята, където обикновено седеше тази силиконова формичка, с надеждата, че е паднала под него. И ооо....небеса ето я! Какво облекчение!
Мразя, като си наумя нещо, да не се получава. Но с постоянство и упоритост в повечето случаи успявам.
И така усилията ми бяха възнаградени. Направих прекрасни, фини, нежни и ароматни мадлени
Обичам ги солени, сладки, потопени в шоколад, пълнени с ванилов крем или сладко.
Сега реших да ги направя с една лъжица амарето, което им придава невероятен аромат.


Продукти

3 яйца
50 мл. мляко
180 гр. захар
250 гр. брашно
125 гр. масло
1 бакпулвер
2 ванилии
1 с.л. амарето


Приготвяне

Загрейте фурната на 200C.
Разбийте яйцата със захарта. Добавете млякото и разбийте отново. Сложете брашното, бакпулвера, ванилията и амаретото и разбийте до хомогенна смес. Добавете маслото и отново разбъркайте много хубаво.
Напръскайте формичките с малко олио, напълнете ги с тестото и печете на средна решетка около 8- 10 мин.


Извадете, оставете да се охладят и поръсете с пудра захар или натопете връхчетата в разтопен течен шоколад.


Ако ви се хапват с пълнеж, разрежете и намажете с любимото сладко или ванилов крем.



петък, 30 януари 2015 г.

Шведски кюфтенца


Това е една страхотна версия на шведските кюфтенца, които се предлагат в ИКЕА.
Домашно приготвени, задушени в сметанов сос, бих казала, че дори са по- добрата им версия
Отдавна ги приготвям в къщи, но все не смогвам да ги снимам, за да пусна рецептата. Приготвяла съм ги в тази версия със светъл сос, но съм ги правила и с тъмен сос. Разликата е само в това, че при тъмния сос препичам брашното на сух тиган и го пресявам, а при светлия, го слагам натурално. Естествено получава се разлика и във вкуса, но на мен са ми любими и по двата начина.
Хубавото на това ястие, е това, че можете да си приготвите по голямо количество кайма, да си направите кюфтенца и да ги замразите, след което, само правите соса, хвърляте ги вътре и ето ви манджичка за отрицателно време.
А соса, оооо,,,,този невероятен божествен, кремообразен и плътен сос е перфектното допълнение към тези сладки кюфтенца.

Продукти

500 гр. кайма
1 яйце
1 глава ситно нарязан лук
лимонов пипер
1/4 ч.л. кимион
1/4 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.ч. галета
1/2 ч.л. вегета
олио

За соса

1/4 ч.ч. масло
1/3 ч.ч. брашно
1 литър телешки бульон
300 гр. заквасена сметана ( ползвах на баба)
магданоз за поръсване


Приготвяне

Запържете лука до златисто в малко олио. Омесете каймата с изброените продукти и направете топчета, колкото голям орех. Запържете ги до златисто в малко олио. Аз ги пържа на две партиди, като ги разбърквам внимателно с дървена лъжица. Не трябва да са готови и от вътре, трябва само да се запържат отвън. Извадете ги в купа, върху домакинска хартия.
В дълбок тиган разтопете маслото и като кипне, добавете брашното. Разбъркайте, добавете бульона и кипнете. Варете 1-2 минути и добавете сметаната. Разбъркайте хубаво и сложете кюфтенцата. Доведете до кипене и варете около 10 мин. на слаб огън. Поръсете с черен пипер и магданоз. Поднесете топло.


Върви еднакво добре и с вино и с бира. Изборът е ваш!


Наздраве!