Не празнувам Хелоуин. Може би, един ден, кoгато имам внуци и те се запалят по този празник ще поддам и ще им играя по свирката, приготвяйки най- различни щуротийки, ще се гримираме и ще обличаме костюми. Но засега не.
Чиста случайност е, че днешната рецепта, съвпада с празника, а и още по- голяма случайност е решението ми за снимката с тиквите, защото нямах време и хич не съм го мислила, просто се сетих, че ще станат идеално за случая.
Аз лично свързвам аромата на тиква, канела и мед със зимата и предстоящите празници, с богатата украса на дома и ароматните свещи.
Обичам семейните празници, снега, ботушите и якетата, червените носове и бузи, както и топлината и уюта на дома, в предстоящия сезон.
Дали има някой, който не обича това? ( а може би все пак има някой Гринч:)
Ще се изненадате, колко лесни са за приготвяне , колко са вкусни- пухкави с леко дъвчащ вкус, те са голяма наслада за небцето.
250 мл. хладко мляко
120 гр. захар
50 гр. разтопено масло
120 гр. пюре от тиква
1 яйце
1 пак суха мая
500 гр. брашно + малко за доомесване
16 четвъртинки от орех за дръжки
За маслото
120 гр. меко масло
1/4 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.ч. мед 1 ч.л. канела
Приготвяне
Омесете тесто от изброените продукти. Става меко и много елстично. Оставете го да втаса.
Премесете втасалото тесто и го разделете на 16 топки. Притиснете леко топките с дланта си и направете разрези от средата към края, като не започвате от самия център.
Подредете ги в тава върху пекарска хартия и ги оставете да втасат отново. загрейте фурната на 180C. С дръжката на дървена лъжица, направете дупка в средата на всяко хлебче, намажете ги с мляко и печете около 15- 20 мин, на средна решетка. Извадете, охладете върху решетка, сложете по средата орехчетата.
Сложете в купа продуктите за маслото, разбийте ги и охладете леко.
Дръжте маслото в хладилника и преди сервиране вадете да се отпусне малко.
Хубав уикенд!