петък, 31 октомври 2014 г.

Тиквени хлебчета с канелено масло


Не празнувам Хелоуин. Може би, един ден, кoгато имам внуци и те се запалят по този празник ще поддам и ще им играя по свирката, приготвяйки най- различни щуротийки, ще се гримираме и ще обличаме костюми. Но засега не.
Чиста случайност е, че днешната рецепта, съвпада с празника, а и още по- голяма случайност е решението ми за снимката с тиквите, защото нямах време и хич не съм го мислила, просто се сетих, че ще станат идеално за случая.
Аз лично свързвам аромата на тиква, канела и мед със зимата и предстоящите празници, с богатата украса на дома и ароматните свещи.
Обичам семейните празници, снега, ботушите и якетата, червените носове и бузи, както и топлината и уюта на дома, в предстоящия сезон.
Дали има някой, който не обича това? ( а може би все пак има някой Гринч:)


Ще се изненадате, колко лесни са за приготвяне , колко са вкусни- пухкави с леко дъвчащ вкус, те са голяма наслада за небцето.


 Продукти за хлебчетата

250 мл. хладко мляко
120 гр. захар
50 гр. разтопено масло
120 гр. пюре от тиква
1 яйце
1 пак суха мая
500 гр. брашно + малко за доомесване
16 четвъртинки от орех за дръжки

За маслото

120 гр. меко масло
1/4 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.ч. мед 1 ч.л. канела

Приготвяне

Омесете тесто от изброените продукти. Става меко и много елстично. Оставете го да втаса.
Премесете втасалото тесто и го разделете на 16 топки. Притиснете леко топките с дланта си и направете разрези от средата към края, като не започвате от самия център.


Подредете ги в тава върху пекарска хартия и ги оставете да втасат отново. загрейте фурната на 180C. С дръжката на дървена лъжица, направете дупка в средата на всяко хлебче, намажете ги с мляко  и печете около 15- 20 мин, на  средна решетка. Извадете, охладете върху решетка, сложете по средата орехчетата.
Сложете в купа продуктите за маслото, разбийте ги и охладете леко.


Дръжте маслото в хладилника и преди сервиране вадете да се отпусне малко.




Хубав уикенд!

неделя, 26 октомври 2014 г.

Walking in a Winter Wonderland


В днешния прекрасен ден, побързах да изляза на разходка и да поснимам красивата снежна Банкя, преди да се е стопил снега, а и не се знае, дали пак ще има такъв.
Направо е невероятно, как само преди пет дни, това място изглеждаше така.
Днес, в еуфория от красотата на зимната приказка, излизайки на разходка, реших да застана пред обектива, а не само зад него. Моите снимки за дело на милото, който, много се зарадва, защото аз не обичам да се снимам. Това е един от редките пъти, когато ще ме видите пред обектива.
Направихме си страхотна разходка и като се прибрахме, опасенията ми, че снега ще е до тук се оправдаха- изгря едно слънчице и стопи почти всичко.
Насладете се на нашата красива подранила зимна риказка!


















































И в тон със зимното настроение и неделният ден, ето и рецептата за моите любими мекички, които предполагам всички обичате. Аз обичам точно тези пропорции за тесто, защото не стават мазни, а и вместо да ги дърпам, ги разточвам и по този начин, се получават големи балони.


Продукти

400 гр. брашно
250 мл. хладка вода
1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
олио за пържене

Омесете тесто и го оставете да втаса. С намазнени, с олио ръце, късайте от тестото, правете топчета, колкото малко яйце, разточете върху намазнена повърхност и пържете за кратко в сгорещена мазнина от двете страни. Изпържете си колкото искате, а останалото тесто сложете в пликче и оставете в хладилника за по- късно ползване.
Аз ги слагам в чиния и завивам с кърпа, за да омекнат.
Поръсете с пудра захар или хапнете с любимото ви сладко, мед или сиренце и чаша топло мляко.
Да ви е сладко, топло и уютно!