четвъртък, 31 юли 2014 г.

Класически шоколадово- сметанови къпкейкове


Станах рано! Гледам навън времето прекрасно!Излязох уж да нахраня Рафо и Мърфи, оттам айде да орежа прецъфтелите рози, аааайде и малко да оплевя градинката, че като съм почнала да взема да окося и тревата, па и да хвърля малко семенца, че току виж след обяд времето вземе, че ни "изненада" и завали, да измия двора, да си побърборя на доматките, да се порадвам на чушчиците, тиквичките и краставиците и... забравих, че имам телефон, клиенти, че утре съм на работа. Станало обедно време. Тока спря. И установих, колко съм вързана с него. Не мога да ползвам нета, не мога да пера и да готвя, миялната не мога да пусна, че като му седнах, та си направих и маникюр и педикюр. Когато ти спори работата- спори. Таман свърших с разкрасяването, ето че тока дойде и започнах къщната работа.
Позавъртях се поошушках туй- онуй и взе че заваля. А както знаете вече, хладно ли е и вали ли, аз съм като полято цвете. Обзема ме една енергия...и ето го резултата!


Фантастични, кадифени къпкейкс, меки, вкусни, ароматни , топят се в устата и прекрасно се допълват с чаша ароматно кафе. А може и мляко, както и чай, според вкуса на всекиго.
Черпя ви с тези бързи и лесни кексчета!


Продукти                                                                                      

За кексчетата                                                                                                         За глазурата

120 гр. маргарин                                                                                                   75 гр. черен шоколад
150 гр. захар                                                                                                          1 с.л. сметана
110 гр. брашно                                                                                                      30 гр. маргарин
1 к.л. бакпулвер                                                                                                    75 гр. пудра захар
2 с.л. какао
2 яйца
1/4 ч.ч. айран
1 ванилия

Приготвяне

Загрейте фурната на 175C.
Смесете всички съставки за кексчетата и разбийте с миксер до гладка смес. Разпределете сместа с лъжица в хартиени чашки и печете на средна решетка около 20 мин. Проверете с клечка. Извадете ги, оставете ги за 5 мин. след което ги охладете на скара.
Начупете шоколада, добавете маргарина и сметаната и сложете на слаб котлон. Бъркайте до пълното разтапяне на шоколада. Махнете от котлона и добавете пудрата захар. Разбъркайте хубаво. Намажете охладените кейкове.
Направете си чаша ароматно кафе и... вдигнете краката, вземете една хубава книга и се отпуснете! Насладете се на мига!





събота, 26 юли 2014 г.

Ванилово ягодова торта


Някои дни са предопределени за правене на торти. Не говоря за студено време или дъждовни дни, а такива, в които очакваме приятели, които обичаме и с голямо удоволствие искаме да направим най- доброто за тях. Тази торта, беше първото нещо което изникна в съзнанието ми още докато бях в леглото.
Нашите приятели, както и Емчо, обичат да си хапват сладко всеки ден, по всяко време. По това си пасваме идеално, защото много обичаме да си угаждаме на душицата и хич не си падаме по разните там здравословни и тем подобни щуротии и да се превъзнасяме, колко са вкусни, като имат отвратителен вкус или са безвкусни. Хапваме  си всичко в умерени количества и се движим повечко- това е нашата философия. Преди време имах залитания по разни диети и режими, но организма си иска своето. Важното е, че се чувствам прекрасно и не изглеждам никак зле за годините си (леле, колко съм скромна:)
Аз и Анджи не си падаме особено по сладкото и затова се радвам, че има за кого да направя цяла торта, защото иначе ще имам  няколко дни- за закуска, обяд и вечеря.

Продукти за блатовете

12 яйца
230 гр. пудра захар
130 гр. брашно
2 ванилии

За крема

600 гр. заквасена сметана- ползвах голяма и малка на Данон
8 с.л. пудра захар
200 мл. течна сладкарска сметана
2 ванилии
1 бурканче ягодово сладко, разредено с 2 с.л. водка и настърганата кора от един портокал


Приготвяне
Включете фурната на 180C с вентилатор. Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците със захарта и добавете брашното и ванилията. Разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг и постепенно ги смесете с жълтъчната смес. Разделете на три и изпечете три блата с диаметър 24 см. На средна решетка на фурната до златисто. Охладете ги върху решетка.
За крема разбийте течната сметана. Разбъркайте заквасената сметана с ванилията и захарта. Смесете двете сметани с разбъркване, не разбиване. Разбъркайте сладкото с водката и портокаловите корички и го затоплете леко в микровълновата да се втечни.
Сглобете тортата, като редите блат, сладко, сметана. Върху последния блат отново сладко и загладете със сметана. Капнете капки от сладкото най- отгоре след като загладите сметаната и разнесете с дървен шиш за  да я декорирате.


С невероятния баланс от нежността на ягодовото сладко, допълнено от портокаловите корички, сметаната и пандишпановите блатове, тази торта би могла да направи денят ви прекрасен. Сочна, ароматна и лека, тя е перфектна за чаша чай или кафе!


четвъртък, 24 юли 2014 г.

Скордалия и гръцки брускети


Днес ще ви представя разновидност на  една любима моя рецепта за гръцки сос скордалия. В различните региони на Гърция се приготвя по различен начин, но това е моят любим.
Приготвя се лесно, бързо и служи за добавка към всякакви ястия- супи, салати, паста, препечен хляб.... абе общо взето, към всичко, което търпи чесън и ядки.


Продукти

1/2 ч.ч. орехи
3 скилидки чесън ( стрити в хаванче)
1/2 филия стар хляб без кората ( накисната във вода и изстискана хубаво)
сол, черен пипер, зехтин, оцет

Приготвяне

Изпечете орехите на сух тиган за около 5 минути.Сложете ги в блендер, добавете филията хляб, чесъна, подправете със сол и черен пипер на вкус и смелете до финна смес. добавете 1.с.л. оцет отново блиндирайте и бавно налейте окло 1/2 кафена чашка зехтин.
Сложете в бурканче в хладилника и ползвайте в рамките на 3-4 дни.


Аз специално приготвям този сос, когато реша да вечеряме  тиквички и зелена салата.
Тогава правя и въпросните гръцки брускети с тиквички и скордалия.


Продукти

Препечен хляб, тиквички, цедено кисело мляко, сос скордалия.


Разрежете тиквичките на половина. След това ги разрежете на средата. половинките разрежете на четвъртинки. Ще получите едни прекрасни пръчици. Сложете ги на скара или грил тиган, напръскани с малко зехтин. Гответе ги докато омекнат. Намажете филийките със соса, сложете отгоре тиквички и цедено кисело мляко и поднесете с любимата си зелена салата.
А сега му сипете по едно узо и...наздраве!


сряда, 23 юли 2014 г.

Едно малко закъсняло писмо


Е, това е то "хлапе". Завърши гимназията.
Никога няма да забравя първият ти ден в училище, когато хванати за ръка, обиколихте двора на училището, а аз развълнувана, те извиках и ти кимнах, а ти вдигна високо глава, за да покажеш, колко самостоятелна искаш да бъдеш. Бях застанала зад моята майчица, бях я прегърнала и опряла глава на рамото и , за да не види никой сълзите в очите ми, а тя, в един момент се обърна и ми каза;
– Успокой се маме! Сърцето ти ще изскочи през гърдите ми!
Е, от тогава минаха дванайсет години, а отлетяха, като един миг!
Пожелавам ти, от цялата си душа и сърце един ден да имаш дете, като теб самата!
Така и не разбрах, че имам дете. Спокойна, търпелива, умна и добра- ти си въплъщение на моята мечта за рожба.
След първият учебен ден се прибра и каза, че ако не ходиш сама на училище, няма изобщо да ходиш. Наложи се да напиша писмо до директорката, за да разрешат да ходиш сама. Отделно от това, навсякъде ходеше с една бележка, на която пишеше;
– Моето дете, ходи леко облечено, яде, каквото, колкото и когато поиска, пие газирано и яде сладолед и през зимата.
Божеееее, сега, като го видях написано се ужасих- каква майка! Но, да ти кажа честно, хич не ми пукаше, какво ще кажат другите! Важното е, че те отгледах и възпитах аз- САМА! И сега бера плодовете на моят метод на възпитание и смело мога да кажа, че съм доволна, пре доволна!
На матурите обаче много се смях, като каза, че в първия ден в училище искаше да си сама, а сега в последния искаш да съм плътно до теб!
Един от най- смешните случаи между двете ни, беше, когато ти казах, че ще те разбера, ако не ти се ходи някой ден на училище, дори да не си изморена. Казах ти, че предпочитам да ми кажеш, аз да извиня отсъствието ти, а не да бягаш и да ме викат преподавателите. Известно време след това, ти ми каза, че съм те лишила от възможността да избягаш от час.
Така се зароди истинското приятество между нас- приятелство основано на доверие, което нито една от нас не изгуби в другата!
Не искам да съм многословна. Каквото искам да ти кажа и да се опитам да те поуча, го правя в движение. Няма правилно и грешно, всеки има своя път на тази земя и определена съдба.
Ти трябва да направиш своите грешки и своите избори!
Както казват старите родопчани имаш нафака и тексират и не можеш да избягаш от тях.
Което означава, че ще изживееш хубавото и лошото, което ти е отредено.
Единственото нещо, което искам да запомниш от мен е, че за всичко си има причина и доста често в живота се случва да мислиш, че нещо лошо ти се случва и в последствие да осъзнаеш, че е било за добро.
Бъди щастлива! Обичам те скъпа моя звездичке 



































вторник, 22 юли 2014 г.

Домашен студен чай от малини


Може би, някои от вас, които ме познават забелязват , колко съм активна и се учудват, че това ми се случва през лятото. Е, това е, защото то се промени, има повече дъждовни дни ( които обожавам ) и е по- хладно. Лятото е най- малко обичаният от мен сезон. Радвам му се в този му вариант- с дъждове, голяма облачност и влажност. Обичам миризмата след дъжда, върху топлата земя, обичам да седя на прозореца с чаша кафе и да гледам и слушам барабаненето на капките. След това, когато започне само да ръми, преди да спре, да грабна апарата и да улавям красотата на изкъпания и освежен свят!
Нещото, което обожавам в този сезон е изобилието от плодове , зеленчуци и подправки в градината.
Най- големия майтап е, че преди две години си купих декоративна слива, за която много ми се смяха, че съм дала 100 лева за дърво, което не ражда, а то пък взе че роди едни красиви виненочервени сливииии.....та сега и сладко ще правя.
И така, да се върна на малиновата тема. Един приятел ни подари корени малини, които раждат като луди, пък аз много обичам студен чай от тях. Правя сироп от плодовете. Понякога  го приготвям с чай, друг път с лимонада или сода. Идеален е и за малиново мартини, джин или водка.
Няма нищо по хубаво от това да си набереш пресни плодове, зеленчуци и подправки и да ги ползваш в кухнята си. Суша маточина, мента и мащерка и си правя чай, който е с неповторим аромат и вкус.С него направих и въпросния студен чай с малини.


За сиропа

2 ч.ч. малини
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар

Сложете всичко в тенджера, доведете до кипене и варете 10 минути, като разбърквате често.
Прецедете през цедка.



Запарете за 5 минути едно пакетче от любимия си чай ( в моя случай една с.л. от моята смес)
в един литър вода.
Прецедете в чая в малиновия сироп, разбъркайте хубаво и оставете да изстине. След това го сложете в хладилника да се охлади. напълнете чаши с лед, сложете резенчета лимон и налейте
от чая. Той е достатъчно сладък, че да търпи много лед , който го поддържа студен, а пък не го разрежда. можете да замените захарта с мед, можете да намалите количеството захар и да промените плодовете, все ще получите фантастичен резултат.
Наздраве!





понеделник, 21 юли 2014 г.

Ламингтън- турски вариант с кафе


Здравейте приятели и честит понеделник! Както се казва нова седмица- нов късмет!
Днес ви представям   един възхитителен десерт, който не приготвям често, но го обожавам. Когато го приготвя, изпращам на сестра ми, татко и брат му на Емчо.
Обичам го  с крем ванилия, сладко от кайсии и ягоди.
Този вариант, много ми допадна, защото сладкиша се топи в турско кафе с канела и кардамон. Добива невероятен аромат, без да убива дъха на кокоса и ягодите.
Скоро една приятелка ми предложи  невероятен ориенталски чай, който ме изуми с аромата, лютивината и съставките си. Когато вдъхнах от него, реших, че съставките са много силни и няма да успея да го изпия, нооо... се оказа едно малко вълшебство! Обаче, за това друг път.
Сега да се върна на сладкиша. Наистина един от най- вкусните, които съм пробвала.


Продукти

За блата

125 гр. меко масло
1 ч.ч. захар
3 яйца
1  3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. мляко
1 ванилия
ягодово сладко на намазване на блата

За заливката

3 1/2 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.ч. какао натурално
1 с.л. меко масло
1/ 2 ч.ч. кафе с щипка канела и кардамон, горещо
кокосови стърготини за овалване


Приготвяне

Загрейте фурната на 180C. В тава с размери 20- 30 сложете пекарска хартия.
С миксер разбийте маслото,захарта и ванилията до пухкава бяла смес. Добавете яйцата едно по една, като разбивате след всяко.
Добавете към тази смес половината от брашното, разбъркайте внимателно с шпатула, добавете половината от млякото и отново разбъркайте внимателно. Повторете с останалото брашно и мляко. Изсипете сместа в тавата, разстелете внимателно и печете до златисто и проба до суха клечка. извадете, махнете хартията и охладете на решетка.
Нарежете блата на ивици с ширина 2 см. и след това, веднъж по дължина. Така, ще получите правоъгълни ивици. Разрежете и на две и след това ги слепете със сладко.
Смесете съставките за заливката, като прецедите кафето. Топете ивиците сладкиш в нея и ги оставете на решетка да се отцедят. Готовите сладки, оваляйте в кокосовото брашно и оставете за една нощ в хладилника да се отпуснат и смеят ароматите.
Успешна седмица!