Всеки има предпочитания към вкуса на храната. Аз лично много обичам солени неща и не си падам много, много по сладкото. Това обаче не важи за милото. В къщи постоянно поддържам меденки, вафлички и шоколад заради него. Не обичам да правя торти, предпочитам малки и сладички нещица, когато приготвям някакъв десерт.
Има десерти обаче, коитоме привличат само като прочета съставките. Така стана и с тези кейкчета- сметана, маскарпоне, индийско орехче, канела, орехи, стафиди, портокалови корички, мммммм......
Затварям си очите и си представям, че навън е много студено и снежна вихрушка е обвила въздуха, а в къщи мирише на зимни, пикантни аромати.
Е, замириса ми, без гледката обаче. Мнооого ми липсва снега!
Затова пък си направих едно кафенце и си ги хапнах на терасата!
Продукти за 18 бр.
250 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/ 4 к. л. индийско орехче
2 големи яйца
3/4 ч.ч. квасена сметана
280 гр. кафява захар
2 с.л. нарязани жълти стафиди
2 с.л. нарязани орехи
За пълнежа
250 гр. маскарпоне
5-6 с.л. пудра захар
настъргана кора от половин портокал
2 с.л. сок от портокал
фъстъчен крокан за посипване
Приготвяне
Загрейте фурната на 175C. Поставете хартиени чашки във формички за мъфини ( при мен се получиха 9 бр., защото хартиените ми формички бяха двойно по големи от обикновените).
Пресейте сухите съставки и ги оставете на страна. Разбийте яйцата и сметаната. Добавете захарта и разбийте хубаво. Сложете сухите съставки на три пъти, отново разбийте и добавете стафидите и орехите. Разбъркайте. Сипете до средата на формичките и печете около 20- 30 мин. на средна решетка.
Извадете, оставете да се охладят за 5 мин. и ги извадете върху решетка.
Разбийте маскарпонето със захарта, коричките и сока.
Издълбайте с нож кейкчетата и напълнете с крема. Поръсете с фъстъчения крокан.
Сега си направете едно кафенце, топъл шоколад или чай отпуснете се и се насладете на всяка хапка!