понеделник, 27 януари 2014 г.

Луда майка, с луда дъщеря в снежната виелица

Исках зима и сняг- на ти сега на тебе снежна виелица! 
Много съм щастлива от чудесното зимно време. Направихме си офроуд с Анджи, в гората над Банкя, снимах я и не ми се прибираше и-зоб-що. 
Зимата се чувствам прекрасно, защото мога да се облека и да не ми е студено, а лятото- събличам, събличам и пак не мога да дишам.
Е, това е моето време! Обожавам го- снежно, нежно, бурно и красиво!




















Йей, свършииии! Бързо да тичаме на топло в къщи:)

неделя, 26 януари 2014 г.

Домашен ръчен хляб


" Никой не е по-голям от хляба"
В тази поговорка е скрита идеята за Спасителя Исус Христос, който казва за себе си, че той е истинския Хляб, който слиза от небето, за да даде Живот на света. Хлябът в  светата църковна литургия е символ на Христовото тяло, а виното- на Неговата кръв. Приети от човека, като свето причастие, водят до обновяване на живота.
В почти всяка традиция в България присъстват хляб и сол.
В нашето семейство, ТОЙ е на голяма почит. За голяма наша радост, в къщи никой не залита по модерните без глутенови диети, така че почти всеки ден се радваме на топъл пресен хляб, без консерванти и пълнители, хляб от който не се пълнее и не мухлясва.


Продукти

1 кг. брашно
700 мл. хладка вода
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 пак. суха мая за 1 кг. брашно

От 900 гр. брашно, солта, захарта и маята- без да я разтваряте предварително, замесете тесто.
Извадете го на набрашнена повърхност и омесете, до меко, не лепнещо тесто.
Колкото по- меко е тестото и колкото по- малко го месите, толкова по- въздушен и шуплест става хляба.
Разделете го на четири, замесете леко и оформете, като хлебче. Оставете да втаса за половин час и печете в предварително загрята на 240C фурна без вентилатор, средна решетка, до зачервяване и суха клечка. Охладете върху решетка, завит с кърпа. съхранявайте в найлонови пликове.



Отче наш

събота, 25 януари 2014 г.

Соленки с кашкавал и сирене


Много обичам соленки. Хахаха... в главата ми прозвуча, като рекламата- " Много обичам пуканки:)))", та да ви кажа са тези превъзходни соленки, които не изискавт никакво усилие, стават много на брой, но за сметка на това, изискват голям самоконтрол, зада не се излапат веднага. Стават много крехки, нежни и ароматни. Можете да интеррпретирате, като добавите някаква подправка, но лично аз ги обичам чисти. похапвам ги с ароматен чай или мляко.


Продукти

2 и 1/2 ч.ч. брашно
130 гр. маргарин
150 гр. сирене
150 гр. кашкавал
1/ 2- 200 гр. кисело мляко, в което е разтворена 1 ч.л. сода
сол на вкус

Приготвяне

Омесете меко тесто от изброените продукти. Ако се наложи, доомесете с малко брашно. Трябва да ви се получи меко, не лепнещо тесто. Разделете на парчета, колкото тенис топка. Разточете тестото на кръг с дебелината на палачинка. Нарежете на триъгълници и завийте от края към средата. Подредете в тавичка, върху пекарска хартия. Печете в предварително загрята фурна на 200C средна решетка, до златисто. Охладете напълно и съхранявайте в затворена кутия или плик.


Насладете се на вкусните соленки с чаша ароматен чай с мед- идеално допълнение на прекрасното зимно време!

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Телешко Бургиньон с талятели


Едно ароматно и изискано ястие, което не се приготвя никак трудно. Една чудесна идея за телешко, поднесено по малко по- различен начин. Насладете се на този невероятен вкус в компанията на скъпи приятели, или просто една незабравима вечеря с любимия партньор и бутилка хубаво червено вино.



Продукти

500 гр. телешко месо- почистено, нарязано на кубчета и оввкусено със сол и черен пипер
1 к. ч. брашно за овалване на месото
1/2 ч.ч. белучка или арпаджик
1/2 ч.ч. моркови, нарязани на кубчета
1/2 гъби, нарязани на дребно
1/2 ч/ч. целина нарязана на дребно
4 скилидки чесън, настъргани
1/2 ч.л. мащерка
1/4 ч.л. розмарин
2 с.л. доматено пюре
1/2 ч.ч. сухо, червено вино
1 ч.ч. телешки бульон
сол и черен пипер на вкус

Талятели
2 с.л. масло
пармиджано и магданоз за поръсване


Приготвяне

Оваляйте месото в брашно и го запечатайте, като го запържите за кратко в силно сгорещено олио. Добавете виното и  го оставете да се изпари. Като остане на мазнина, започнете да доливате по една ч.ч. вода или телешки булщон и задушете почти до пълна готовност на месото. Добавете останалите продукти и подправките и задушете, до готовност на зеленчуците и месото.
Сварете пастата и я разбъркайте с маслото.
Сервирайте соса с месото, върху талятелите, поръсено с магданоз и пармиджано.
Сипете си от любимото вино и...да ви е сладко!







понеделник, 20 януари 2014 г.

Бухтички


От здравословното КФС да заредим организма с малко калории:), с тези вкусни и много хрупкави отвън, а мекички отвътре понички.
Приготвянето им от началото до края, отнема 15 мин, също толкова време трайност имат:)
Изядоха се за отрицателно време, че питаха и за още.

Продукти

1 и 1/4 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1/ 4 ч.ч. пр. мляко
1/4 ч.ч. айран- 50:50- гъсто к. мляко с вода
1/4 ч.ч. кристална захар
3 с.л. маргарин или масло
олио за пържене
пудра или обикновена захар за овалване


Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта. Разбийте захарта, млякото и айрана, добавете разтопеното масло. Изсипете при сухата смес и разбъркайте. Загрейте олио. С намаслени с олио ръце взимайте от сместа и овалвайте съвсем леко ( без да натискате), за да останат пухкави, топчета с големината на орех. Пускайте ги в сгорещеното олио и ги обръщайте с вилица. пържете до златисто. Вадете ги на хартия и ги оставете да се отцедят. Поръсете с пудра захар или оваляйте в кристална захар. Можете да ги поднесете със сладко или някакъв крем , както и със сладолед. Изборът е ваш! Интерпретирайте!


Насладете се!

неделя, 19 януари 2014 г.

Домашно, здравословно КФС и салата колсло


Това  наистина е  една фантастична рецепта за КФС , с тази разлика, че не е толкова мазно, не е пържено и определено по нищо не отстъпва от вкуса на оригинала. Аз направих само бутчета, но може да се приготви всяка една част от пилето. Можете да поднесете както със салата, така и под формата на сандвич. Аз лично махнах кожата, но за тези, които я обичат и не се притесняват да я ядат, да я оставят.

Продукти

8 бр. цели бутчета- горна и долна част- разделени и с отстранена кожа

За маринатата

8 ч. ч. вода
1/3 ч.ч. сол
2 с.л. рибен сос или хойсин сос

Панировка

1 ч.ч. брашно
1 и 1/4 ч.ч. галета
4 ч..л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. черен пипер

2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко

Приготвяне

Пригответе маринатата и сложете бутчетата в нея за 4 часа.
Смесете всички сухи съставки. Разбийте яйцата и добавете млякото.
Извадете бутчетата от маринатата, измийте ги с вода, потопете в яйчената смес, оваляйте в панировката и сложете в тава, покрита с пекарска хартия. Напръскайте леко с олио.


Печете в предварително загрята на 230C фурна без вентилатор, средна решетка, около 45 мин.


Продукти за салата " Колсло"

1/3 китайско зеле
1 среден морков
1 1/2 ч.ч. майонеза
2 с.л. захар
4 с.л. прясно мляко
4 с.л. к.мляко
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. бял оцет
черен пипер на вкус
1 с.л. настърган лук- аз лично я обичам без него.

Настържете зелето и моркова на ситно, трябва са с големината на ориз.
Смесете всички останали съставки до гладка смес. Добавете зелето и моркова, разбъркайте хубаво и оставете за два часа в хладилника, преди да поднесете.


Насладете се!




понеделник, 13 януари 2014 г.

Пикантни къпкейкове с квасена сметана и маскарпоне


Всеки има предпочитания към вкуса на храната. Аз лично много обичам солени неща и не си падам много, много по сладкото. Това обаче не важи за милото. В къщи постоянно поддържам меденки, вафлички и шоколад заради него. Не обичам да правя торти, предпочитам малки и сладички нещица, когато приготвям някакъв десерт.
Има десерти обаче, коитоме привличат само като прочета съставките. Така стана и с тези кейкчета- сметана, маскарпоне, индийско орехче, канела, орехи, стафиди, портокалови корички, мммммм......
Затварям си очите и си представям, че навън е много студено и снежна вихрушка  е обвила въздуха, а в къщи мирише на зимни, пикантни аромати.
Е, замириса ми, без гледката обаче. Мнооого ми липсва снега!
Затова пък си направих едно кафенце и си ги хапнах на терасата!



Продукти за 18 бр.

250 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/ 4 к. л. индийско орехче
2 големи яйца
3/4 ч.ч. квасена сметана
280 гр. кафява захар
2 с.л. нарязани жълти стафиди
2 с.л. нарязани орехи

За пълнежа

250 гр. маскарпоне
5-6 с.л. пудра захар
настъргана кора от половин портокал
2 с.л. сок от портокал
фъстъчен крокан за посипване



Приготвяне

Загрейте фурната на 175C. Поставете хартиени чашки във формички за мъфини ( при мен се получиха 9 бр., защото хартиените ми формички бяха двойно по големи от обикновените).
Пресейте сухите съставки и ги оставете на страна. Разбийте яйцата и сметаната. Добавете захарта и разбийте хубаво. Сложете сухите съставки на три пъти, отново разбийте и добавете стафидите и орехите. Разбъркайте. Сипете до средата на формичките и печете около 20- 30 мин. на средна решетка.
Извадете, оставете да се охладят за 5 мин. и ги извадете върху решетка.
Разбийте маскарпонето със захарта, коричките и сока.
Издълбайте с нож кейкчетата и напълнете с крема. Поръсете с фъстъчения крокан.
Сега си направете едно кафенце, топъл шоколад или чай отпуснете се и се насладете на всяка хапка!








събота, 11 януари 2014 г.

Лесен чийзкейк без печене с карамелени круши




Продукти

200 гр. чаени бисквити
150 гр. масло или маргарин стайна температура
250 гр. маскарпоне или крема сирене стайна температура
250 мл. подсладено кондензирано мляко
1 ванилия
1 круша обелена и нарязана на кубчета
1 с.л захар
1 с.л. масло
40 мл. амарето или коняк- за децата вода с ванилия
40 мл. прясно мляко

Смелете бисквитите или ги натрошете на ситно. Добавете маслото, смесете хубаво и направете блат с борд около 2 см- ползвах чиния и коригиращ се  ринг с диаметър 23 см.
Сложете го в хладилника за половин час да стегне.
Карамелизирайте захарта ,добавете крушата и маслото. Разбъркайте и добавете амретото. Доведете до кипене и варете докато се изпари. Сипете млякото и варете, като разбърквате до сгъстяване на соса на крушите.


Оставете да изстине. През това време, разбийте маскарпонето и постепенно добавяйте кондензираното мляко. Разбийте до хомогенна смес и ароматизирайте с ванилията.  Изсипете крема върху блата и гарнирайте с карамелизираните круши. Разбъркайте леко с дървен шиш за да влязат леко крушите в крема- съвсем леко. Охладете около 3-4 часа  и поднесете.
Имайте предвид, че няма желатин и крема, колкото и да е охладен, никога не се втвърдява много и остава с консистенцията на пудинг.





вторник, 7 януари 2014 г.

Бавно печено медно- чесново пиле и прясна салата


Фантастично пилешко, на което се чудих доста време, но нали съм решила да пробвам нови вкусове- направих го и останах много приятно изненадана от невероятния вкус.
Нещото, което ме притесняваше, беше използването на сладкото , меда и соса хойсин, който също е сладък. Но съставките идеално се допълват и водят до един невероятен аромат и вкус.
Прясната салата е чудесно допълнение, към това страхотно пилешко.

Продукти за две порции

3 бутчета без кожата
4 с.л. мед
4 с.л. сос хойсин  ( има го в Кауфланд)
4 с.л. сладко от боровинки
1/2 ч.ч. соев сос
4 скилидки чесън
1/2 ч.ч. бяло вино
черен пипер

за поръсване

2 стръка пресен лук
сусам


Приготвяне

Сложете бутчетата в тава с горната част на месото надолу и така, че да не се застъпват. Направете сос от изброените продукти и сипете върху тях. Долейте вода почти до ръба на тавата. Завийте с фолио и печете в предварително загрята на 220C фурна, на долна решетка около 3 часа. Извадете месото, обезкостете го и го накъсайте на парченца. Прецедете 400 мл. от соса в който е печено, кипнете го в тенджерка на котлона и го сгъстете с нишестето размито в две три с.л. студена вода. Пробвайте и ако искате доовкусете със сол и черен пипер. Залейте месото и го поръсете с нарязания на ситно пресен лук и сусама.
Оставете за половин час соса да попие в месото и сервирайте със салата.

За две порции салата

1/4 айсберг, половин краставица, един домат, два стръка пресен лук и два чесън, начукани, обезкостени и накъсани маслини- всичко това, овкусено със зехтин, бял балсамико, сол и черен пипер.Леко разбъркайте, без да мачкате.



Насладете се приятели! Наздраве!