понеделник, 30 декември 2013 г.

Labneh- моето сирене от цедено биволско мляко


От както живея в Банкя, ми е по лесно да си набавям прясно издоено, прясно мляко , което от своя страна води до подквасване и правене на кисело мляко.
От скоро обаче, започнах да търся рецепти за всякакви продукти от мляко, направени в домашни условия, без мая и всякакви консерванти.
Така попаднах на  сиренето Labneh . Много обичам цедено кисело мляко и крема сирене, а това е превъзходен начин да си направя сирене у дома, без да го подсирвам без да добавям сол и да правя големи количества.
Не изисква много внимание, а вкуса е невероятен, особено като престои една нощ в хладилника. Става идеално за мазане, като добавка към салати, може да се панира, а може да се използва и за приготвянето на десерти.


Количеството мляко както и вида му, подправките и големината на сиренцата са по ваше желание.
Аз лично го направих от биволско мляко, добавих кайен пипер, лимонова мащерка и риган.


Продукти

2 литра прясно мляко
1 литър зехтин
пипер, риган, лимонова мащерка

Подквасете прясното мляко и го изстудете. Изсипете го в стерилна марля и го цедете едно денонощие. На следващия ден, отворете и направете топчета, които оставете да престоят в тензуха още един ден, за да добият малко по-остър вкус.


Готовите сиренца оваляйте в подправки по ваш вкус, сложете ги в зехтин, в който сте сложили от същите билки.


Ако не ви се правят топчета можете да си направите крема сирене, като прецедите млякото два дни.
Играйте си, като добавяте различни любими продукти- чесън, лук, спанак, сушени домати, маслини....или оставете чисто и си направете някакъв десерт.
Поднесете прекрасна лека закуска от домашен хляб, намазан с лабне, полят с малко зехтин и плодове или зеленчуци по ваш избор.



Чудесен подарък за Нова Година- бурканче домашно приготвено сирене.


Весело посрещане на Новата Година!