Чудесен зимен ден. Събуждам се, с обичайната доза кафе, поглеждам календара и ооо...утре е първи и трябва да спретвам коледната украса.
Мъжете пекат ароматна, домашна дюлева ракийка и аз запретвам ръкави и омесвам пухкав бял хлебец. Mеждувременно, докато втасва хляба, слагам тенджерата да направя шкембе, да се подкрепят по обед с по една топла чорбичка, че то печенето на ракия е мнооого тежка работа:)
Готова съм с яденето, и вадя коледната украса- тази година, ще и е за последно. за догодина съм решила друго още от сега- пък то... живот променлив, каквото господ даде.
Да ми беше казал някой, че ще стана такава, нямаше да му повярвам.
Едно време, като живеехме в центъра на София, гледах, хората, събота и неделя как идваха в Сливница и копаеха усърдно едни градинки два на два и се радваха на всяко едно цветенце, на всяко едно доматче и краставичка, а аз се чудех, какво им се случва на тези, вместо да се разхождат по магазините, да си пият кафенцето и да си гледат кефа, те се потяха, заровили ръце в земята.
Тогава майка ми, ми казваше- Спокойно, това време ще дойде и за теб, като те познавам:)
Моят отговор беше- Ти не ми говори! Ако не е трамвая да ми дрънка на главата, не обиколя ли " Графа" и " Витошка" ( тогава нямаше молове) не съм човек!
Е, къде е сега моята майчица да ме види, как нямам търпение да се прибера от работа, да се събуя боса ( лятото) и да заровя ръцете си в земята! Как се радвам и целувам цветята, колко обичам всичко да излиза от ръцете ми!
И така ето и рецептата за този невероятен, пухкав хляб, който става кремообразен в устата и ухае превъзходно!
Хляб с фета -сирене
1 кг. брашно
1 пакетче суха мая
350 гр настъргано сирене- фета
700 мл. вода
1ч.л. сол
4 с.л. зехтин
брашно за до омесване
Омесете тесто от изброените продукти. Извадете го на плота и до омесете до меко, не лепнещо тесто, което разделете на две. Поръсете с брашно повърхността на която работите и месете, като завивате краищата на тестото към средата. Сложете хляба в тава, със събраните краища нагоре ( всъщност гладката му страна да остане отдолу) , върху пекарска хартия, завийте с кърпа и оставете да втаса.
Загрейте фурната на 200C с вентилатор. Печете ха средна решетка до златисто кафяво и суха клечка.
Извадете хляба върху решетка и напръскайте с вода. Завийте с кърпа и...да ви е сладко!
Къщата ухае на зима. Прясно изпечен хляб, миризма на печени сухи чушки и пращящи в камината дърва!
Насладете се приятели, усетете мига и живейте за него, защото никога няма да се повтори!
Пожелавам ви чудесен неделен ден*)