четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Вкусни малки чудеса


Сутринта се събудих, а спалнята беше обляна от мека златна светлина.
Веднага изскочих с апарата и хванах невероятния изгрев!
Изпих сутрешното си кафенце пред компютъра и слязох да направя невероятните сладки, които ще ви представя днес.
Ако търсите перфектните, ароматни и крехки маслени сладки- не търсете повече, това са те!
Тези сладки водят до пристрастяване! Отиде ми фигуратаааа...
Определено не са диетични и не са за хора, които се плашат от масло, брашно и захар.
Останалите- насладете се на страхотните маслени сладки  с всичките си сетива!


Орехово- маслени сладки с малиново сладко

113 гр. масло стайна температура
50 гр. захар
1 жълтък
140 гр. брашно
2 ванилии
1 белтък
100 гр. печени смлени орехи
сладко по ваш вкус- в моя случай любимите малини със семчици


Разбийте маслото със захарта до побеляване. Добавете жълтъка и разбийте отново.
Сложете ванилията и брашното и омесете гладко тесто.
На леко набрашнена повърхност, извадете и доомесете тестото, разделете го на 16 равни парчета и оформете от тях топчета, които оставете в хладилника за половин час.


Загрейте фурната на 170C.
Разбийте белтъка на сняг и овалвайте изстудените топчета в белтъка, а след това в орехите и ги редете в тавичка, върху пекарска хартия.
С пръст направете вдлъбнатина в средата на всяко топче.
Печете около 15 мин.
Охладете на скара и напълнете с любимото сладко.


Подходящи са, както за кафе, така и за чай и мляко.
Аз избрах да изпия чаша мляко и да се насладя на нежния вкус на сладките и красивата гледка от моята тераса, в това меко време!


Един чудесен и изумително красив есенен ден!
Целувам ви момичета!
Пожелавам ви чудесен, усмихнат и много красив петъчен ден*)



сряда, 28 ноември 2012 г.

Кюфтета с бял сос и фугас





Засипах ви със снимки :) хайде сега към основната тема!
Прибирайки се от поредното си пътуване, минахме да напазаруваме.
Както не веднъж съм споменавала, в Банкя имаме страхотен магазин за месо.
Винаги има всичко и винаги прясно.
Та такааа... купих си аз страхотна кайма и реших да си направя кюфтета.
Да, ама бях гледала Лорейн Паскал ( между другото обожавам я тази жена, с каква лекота, усмивка и финес приготвя всичко, направо залепвам за екрана), която направи страхотен фугас.
Направих го и аз и реших, че не може да са сухи кюфтенца, а трябва да са със сос.
Реших да ги направя по някоя нова рецепта и чукнах в чичко гугъл и... всички пътища водят към Зиче :)
Е, маме, явно имаме особена връзка с теб (няма да пропусна да ти кажа, че те обичам)!
Момичета, рецептата е невероятна- изключително мек и невероятен вкус!
Тук е момента  да благодаря за това невероятно ястие на главната виновничка, чиято всъщност е рецептата, а имено Гуинет!
Ето и рецептата, малко променена от мен:

Кюфтета с бял сос

500 гр. кайма
1 к.ч. ориз
чубрица, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз с дръжките

Омесваме каймата с изброените продукти, правим кюфтенца, овалваме ги в брашно и ги пускаме във вряща вода,около литър и половина, в която сме сложили ситно настъргана целина, морков зелена и червена чушка.
Варим до готовност около 30 мин.

За соса

100 гр. масло
3 жълтъка
3-4 с.л. брашно
400 гр. кисело мляко
сол

Разтапяме маслото. Добавяме брашното и разбъркваме. Разреждаме с бульона, в който са се варили кюфтетата и изсипваме вичко обратно при тях, като бъркаме постоянно.
Оставяме да кипне. Махаме от огъня, оставяме да изстине леко и застройваме с киселото мляко, с разбитите в него яйца. Подправяме с лимон по желание.
Удивителен вкус!


Фугас
500 гр. бяло брашно
300 мл. хладка вода
1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
50 гр. панчета или някакъв сух салам
прясна мащерка или подптавка, която обичате
1 с.л. прясно мляко

Замесете тесто от брашното, маята, солта и водата. Месете десет минути.
Добавете 25 гр. от ситно нарязания салам и мащерката и омесете добре.
Разточете под формата на листо, направете разрез в средата по дължина и още три отстрани.
Раздърпайте ги хубаво, за да не се затворят при втасването.
Оставете да втаса.
Намажете втасалия хляб с мляко и поръсете с останалия колбас.
Печете на 200C , средна решетка около 25- 30 мин. сложете тавичка с лед най- отдолу във фурната.
Оставете да изстине закачен или върху решетка, без напръскване и завиване.
Получава се невероятна коричка.


Този фугас, който ви показвам направих, за втори път, като замених 200 гр. от брашното с черно и разделих на три топки, две от които направих чисти, а останалата с колбас и мащерка.
Най- много ми хареса чистия вариант изцяло от бяло брашно.
Можете да сложите всичко, което обичате- чесън, маслини, любими подправки...импровизирайте!
Пожелавам ви прекрасен утрешен ден и ви обичам момичета!








вторник, 27 ноември 2012 г.

Свински джолан в гювеч, питка и сладки



Знаете ли, водих голяма борба със себе си, как да започна този пост.
Намеренията ми бяха, да ви покажа красотата и невероятния колорит на северна България, защото това, което видях, като цветове на есента, не съм го виждала никъде в страната ни, нооо...много скоро еуфорията и вълнението от тази красота, премина в изумление, разочарование и много сълзи.
Иска ми се да затворя очи и да изтрия спомена, да замълча и да не казвам нищо, нооо... не мога!
Това е един западнал, разрушен, ограбен и изоставен край.
Имах усещането, че е настъпило някакво бедствие и хората през глава са се изнесли от къщите си.
Много плаках и сега, пишейки този пост, отново се натъжавам и затова спирам до тук.
От време на време, ще ви пускам по някоя и друга красива снимка от там.




Да се върна сега на основната тема готвенето.
Малко поизостанах по отношение на публикуването и затова, ще ви покажа три рецепти.

Свински джолан в гювеч

1.5 кг. свински джолан
2 глави кромид лук
2 тиквички
1 стрък праз
2 скилидки чесън
морков , целина, чушка зелена, червена (при мен под формата на ситно смляна домашна пикантина, замразена във фризера)
10 средни картофа
2 дафинови листа
5-6 зърна бахар
черен пипер, сол
1 с.л. ситно нарязан магданоз с дръжките
зехтин
250 мл. бяло вино
вода

Приготвяне

Предварително загрейте фурната на 200C. Запържете джолана от всички страни в малко мазнинаи една лъжичка захар, за да го запечатате.
Извадете го и в същата мазнина, запържете зеленчуците нарязани на едро за около 5 мин.
Прехвърлете месото  в гювеч, добавете обелените и нарязани на половинки картофи, сложете зеленчуците със соса,който са пуснали, подправете с изброените подправки, залейте с виното и долейте вода да покрие всичко.


Гответе до почти пълното извиране на течността.


Насладете се на крехкото, ароматно месце в компанията на чашка домашно винце и...


пухкава топла питка от плитки.


Продукти

900 гр.брашно + 100 гр. за доомесване
2 ч.ч. прясно мляко
4 яйца - единия жълтък за намазване
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 пакетче суха мая за килограм брашно

Замесете тесто от изброените продукти и го оставете да втаса.
Разделете втасалото тесто на 8 топки, всяка от които разрежете на 3.
Направете фитилчета от тройките и сплетете на плитка, която завийте в кръг и поставете в тавата. Оставете да втаса отново, намажете с жълтъка  и печете на средна решетка 180C до готовност. Охладете върху решетка, за вита с кърпа.


И ето, че дойде ред и на десерта.
Сладки от остатъци от блатове за торта.


Тези слакди, направих, като разтопих шоколад със 100 гр. течна сметана и в него овалях направените топчета от изрезките от блатовете за ореховата торта.
Станаха много вкусни и така с един удар два заека, както се казва :)



Е, толкова от мен.
Пожелавам ви хубави есенни, топли и красиви дни :)




събота, 24 ноември 2012 г.

Имен ден и и Шварцвалдска торта


Днес имам повод да ви почерпя!
Преди 43 години моите скъпи родители, решили да кръстят първородната си дъщеря ( в ролята моя милост :) Екатерина.
Кръстена съм на моята баба Катина, която казваше:
- Имам една внучка и тя се казва Екатерина!
От раждането ми, до нейната смърт, за нея не съществуваше друг.
Живота и се въртеше около мен и моите желания. Готвеше ми, научи ме да плета и шия, скатаваше ме и ме покриваше, като направех някоя беля (а аз определено бях беляджийка ), а по късно, като пораснах и татко не ме пускаше до късно, просто закъснявах, но отивах да спя при нея и тя лъжеше, че съм се прибрала рано :)
И до ден днешен, баща ми казва:
- Ей, да беше жива баба ти, да те види, каква жена стана, как щеше да ти се радва!
Е, аз определено съм човек, който никога няма да забрави корените си и винаги ще почитам паметта и.
На нея дължа и зелените си очи :)



Лелеее, ако не спря да бърборя, гладни ще си останете :)
Да взема да ви почерпя все пак , а?



Шварцвалдска торта

Продукти

250 гр. брашно
100 натурално какао
1и 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
250 гр. масло
300 гр. захар
2 яйца
2 ванилии
1 и 1/12 ч.ч. извара
125 мл. черешов ликьор
400 гр. пудра захар
1 с.л. силно кафе
череши от сладко
500 мл. бита сметана


Приготвяне

Загрейте фурната до 180C.
Пресейте в купа брашното,какаото бакпулвера и солта.
Разбийте половината масло със захарта. Добавете в нея яйцатаи ванилията и разбийте.
Постепенно разбийте с брашнената смес, като редувате с извара.
Разделете сместа на две и изпечете два блата с големина 20 см.


Извадете ги върху скара и оставете да се охладят.
Срежете ги хоризонтално на две половини, за да получите общо четири блата.


Поръсете ги с черешов ликьор.
В купа разбийте останалото масло с пудрата захар, докато се получи бял крем.
Добавете кафето и разбийте до гладка смес.
Отделно разбийте сметаната.
Намажете един пласт от тортата с една трета от пълнежа, отгоре разбитата сметана и наредете череши.




Повторете същото с останалите слоеве.
Гарнирайте с череши и настърган шоколад.
Да ви е сладко приятели!




Предварително ви се извинявам, за това, че не отговарям на коментарите ви, но отново тръгвам на път и не знам дали ще имам връзка с нета.
Прегръщам ви и ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ!

събота, 17 ноември 2012 г.

Вафлено руло


Дните ми препускат, като луди!
Времето не ми стига почти за нищо, но днес бяхме на гости за обяд и аз трябваше да приготвя нещо сладичко.
Сутрин. Навън е студено, а в къщи е едно топличкооо, уютно...
Сутрешното кафе ухае невероятно.
Сама съм. Анджи спи в стаята си, а Емо е на работа- нищо, че е събота.
Запретвам ръкави и отпивайки от кафето, започвам с рулото. Като ми влезе някоя муха в главата :) не мога да си изпия на спокойствие дори първото кафенце.

Продукти

1 вафлена кора- купих корите от руския гастроном " Берьозка"

За първия пласт плънка

100 гр. захар
170 мл. вода
150 гр. обикновени бисквити

За втория пласт плънка

3 с.л. вода
100 гр. захар
100 гр. масло
100 гр. мляко на прах
 2 с.л. кокосови стърготини


Смелете бисквитите на много фино брашно.
Карамелизирайте захарта и изсипете водата. Бъркайте до завиране и разтапяне на карамела и получаване на кехлибарена течност.
Махнете от огъня и изсипете бисквитите в сиропа, като разбърквате енергично до получаване на гладка смес.
Намажете кората с бисквитената паста, докато е топла.
Разтопете маслото с водата до завиране, сложете захарта и бъркайте до разтапянето и.
Изсипете сухото мляко и бъркайте енергично до получаване не гладка смес.
Добавете и кокоса.
Разстелете внимателно сместа върху бисквитената паста.
Навийте внимателно рулото, завийте го във фолио и оставете в хладилника поне за два часа.
Нарежете и поднесете с кафенце!
Насладете се!


Пожелавам ви чудесен неделен ден :)

четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Рожден и имен ден!


Днес имам двоен повод за празнуване.
Моето красиво гардже става на 17 години има рожден и имен ден.
Пожелавам си, да ми е жива и здрава и да е много щастлива!
А на Анджела пожелах, да бъде достоен човек, да се бори, да има силна вяра, да бъде обичана и късмета да я съпътства в живота!
Обичам те мило мое детенце, безгранично, безусловно!


И понеже, тя не обича торти, пък аз трябваше да направя нещо сладичко за адет :) ,
ви черпя виртуално с тези вкусни пастички.


Орехови пастички с крем- кафе

Продукти за блата

8 белтъка
2 с.л. брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
150 гр. захар
200 гр. смлени орехови ядки
ванилия

Приготвяне

Разбийте белтъците на твърд сняг. Добавяйте захарта и бийте белтъците.
Добавете всички останали продукти и смесете разбърквайки внимателно.
Изсипете в правоъгълна тавичка ( аз ползвах тази от фурната) върху пекарска хартия.
Печете около 20 мин. в предварително загрята на 170C фурна, средна решетка, с венилатор.
Извадете и оставете да се охлади върху хартията.

Продукти за крема

200 гр. масло
100 гр. захар
2 с.л. тъмно какао
1 с.л. нес кафе

Приготвяне

Разтопете маслото и добавете захарта. Разбъркайте до пълното и разтапяне.
Сложете какаото и кафето и разбъркайте хубаво, до хомогенизиране на сместа.
Оставете да изстине и да се сгъсти с консистенцията на мед.

Нарежете блата на три еднакви дълги ленти.
Разпределете крема и намажете блатовете, като ги подреждате един върху друг.
Най- отгоре завършете с крем.
Нарежете ги на квадратчета и оставете в хладилника за една нощ.


Честит Имен Ден на всички празнуващи днес на Архангел Михаил!
Пожелавам ви един прекрасен ден!


неделя, 4 ноември 2012 г.

Две чудесни жени, две невероятни питки

Като начало, аз отново съм блондинка :)
Може би съм най - често променящата се жена по отношение на косата.
Нищо чудно, утре да ме видите черна.


Това е снимката ,която представих за гостуването си във вестник "Всичко за семейството".
Получих покана от журналистката Деси Митова, която, заедно със своето невероятно семейство са ми клиенти може би от около десет години.
Приех поканата и, защото знам, каква нежна и фина жена е и бях сигурна, че ще ме представи, такава каквато съм- обикновена жена, без преструвки и грим.
За снимката избрах да направя питката на Роси, която малко промених, като оформяне.
Роси, знаеш, колко те ценя и обичам и че ти заемаш особено място в сърцето ми, защото беше най-силно подкрепящия ме човек, в началото на моето блогърстване.
Благодаря ти за подкрепата, за вниманието и за невероятното отношение!
Питката беше чудесна! Определено ще я повторя отново.


Втората питка, която ви показвам е изключително вкусната и красива питка Хризантема
 на Мирето.


Това е една изумителна жена , в чийто блог можете да намерите разнообразни рецепти, които тя показва с невероятна лекота.
Всеки път,когато отворя блога и намирам нещо интересно и вкусно и ме лъха страшно спокойствие.
Без много излишни думи, с много големи детайли, тя винаги ни показва своите творения в кухнята.
Мире, благодаря за чудесната рецепта! Обрах овациите с тази питка, само дето не успях да я снимам разчупена, защото я занесох отивайки на гости и докато се усетя...свършиии :)

Уважавам ви момичета, вас, вашия талант, труд и естетическо виждане при оформянето и снимането на кулинарните ви фантазии.
Целувам ви, прегръщам ви и ви поднасям този шарен букет!