неделя, 30 септември 2012 г.

Царевичен пудинг


В началото на есента сме, а пазара изобилства от плодове и зеленчуци.
Да се чудиш, кое по напред да направиш?
Изобщо не разбирам жените, които се чудят, какво да сготвят въпреки, че го могат.
При мен, както и при вас, което виждам от постовете, както от публикуваните, така и от всички останали, които не сте сколасали да снимате и пуснете, проблема е обратен:
-Кое, аджиба да напрвя по напред?
И в този ред на мисли, да ви кажа, че си замразих от повечето плодове, от които не съм правила десерти и ще ви изтезавам с тях зимата.
Та да започвам с днешната рецепта за пудинг.


За целта ще ви е нужна млечна царевица.


Царевичен пудинг

Продукти
4 царевици
800 мл. прясно мляко
8 с.л. захар
3 с.л. натурално царев. нишесте
2 ванилии
индийско орехче
1 ч.л. канела


Приготвяне

С нож отрежете зърната от кочаните. Смесете млякото, зърната, захарта, ванилията, канелата и нишестето.
Блиндирайте всичко или го пасирайте хубаво.
Претрийте през цедка  в тенджерка и сложете на печката.


Доведете до кипене, като бъркате непрекъснато.
Намалете котлона на слаб огън и варете, като разбърквате често до сгъстяване на крема.
Налейте в чашки и сервирайте с настъргано индийско орехче.


Пожелавам ви чудесен неделен ден и лека и успешна нова седмица!



четвъртък, 27 септември 2012 г.

Варена мусака и пълнозърнест хляб със слънчогледово семе




Здравейте приятели!
Случвало ли ви се е, когато сте свръх натоварени, сами да си измисляте още и още ангажименти, да се организирате правилно и да успявате с всичко?
Е, при мен определено се получава успешно!
Колкото повече свободно време имам, толкова повече се мотая и всичко ми се получава много бавно и с пропуски.
Искам да ви се похваля, че отново стартирах  блога си Уловени мигове от моя живот.
Напоследък много снимам и реших, че би било чудесно да си имам местенце, където да споделям живота през фото обектива.
Пълен лаик съм във фотографията, карам го по усет, а снимките правя с  телефона си Samsung Galaxy S2  и апарат Canon Power Shot G7.
Ще се радвам, ако ви е интересно.
Стига толкова за другия блог, да се върна на днешните рецепти.

Пълнозърнест хляб със слънчогледови семки


Продукти

300 гр. обикновено брашно
450 гр. пълнозърнесто брашно
350 мл. хладка вода
2 с.л. зехтин
1 пак. суха мая за 1 кг. брашно
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
1 ч.л. мащерка
1 ситно настъргана скилидка чесън
1/2 ч.л. черен пипер
60 гр. слънчогледови семки


Приготвяне

Омесете тесто от брашната, маята, солта, захарта , мащерката и водата и го оставете да втаса.
В зехтина запържете чесъна, добавете семките и черния пипер и разбъркайте.
Свалете от огъня и оставете да се охлади.


Разстелете втасалото тесто на плота и изсипете слънчогледовата смес върху него.
Сгънете го и месете около 5 минути за да се разпредели хубаво сместа.
Оформете на питка и оставете да втаса втори път.
Печете в предварително загрята на 190C фурна около 45 мин.
Хляба става златисто кафяв и при почукване отдолу кънти на кухо:)))
Чудесно се съчетава с моцарела и пресни зеленчуци.





За варената мусака, няма да давам точна рецепта.
Просто моето детенце,никога не е обичало мусака със заливка и затова я приготвям по този начин.


Запържвам лук, морков, целина, чушка, добавям кайма и стривам като за мусака.
Запържвам и каймата. поръсвам с черен пипер и стрита чубрица, добавям нарязаните картофи, разбърквам хубаво сместа, посолявам, поръсвам с червен пипер и заливам с вода, колкото да покрие картофите.
Варя до готовност на картофите.
Поръсвам с магданоз  и сервирам.




За десерт ви предлагам, ако не сте пробвали, да опитате тези смешни смачкани праскови, които излязоха на нашия пазар.


Гръцки, кръстоска между смокиня и праскова!


сряда, 19 септември 2012 г.

Пълнени чушки и домашен течен шоколад



Днес яхнах колелото на спомените :) и то ме отведе далеч назад във времето, когато милата ми майчица беше жива и кухнята ухаеше на нейните гозби.
Така, разглеждайки старите и тефтери, попаднах на рецепта за пълнени чушки с ориз, пилешко и гъби, а за десерт си избрах течен домашен шоколад.
Рецептата за чушките е интерпретация на мама, която като направеше нещо, което много ни е харесало и искаме да го повтори си го записваше.
Така под рецептата пишеше:
"Чушки с ориз и пилешко останало от предния ден"


Рецептата за домашен шоколад присъстваше във всеки един домашен соц.:) кулинарен тефтер.
И въпреки, че сега имаме безкрайно голям избор от шоколад, нищо не може да замени вкуса от нашето детсво:)


Няма точни количества за чушките.
Направете ги спрямо броя на хората, за които ги приготвяте.
Трябват ви:
Чушки за пълнене, ориз, накълцано печено пилешко месо, гъби, лук, черен пипер, чубрица, сол, олио.


Изтърбушете и почистете чушките. Запържете лука и гъбите сложете месото, добавете ориза, запържете и него, подправете, посолете и залейте с вода.
Варете до готовност на ориза.
Напълнете чушките, полейте ги с  малко олио и ги запечете във фурната.


Поднесете с бешамел или кисело мляко с чесън.


За течния шоколад

300 мл, прясно мляко
150 гр. захар
150 гр. масло
4 с.л. какао
250 гр. сухо мляко
ванилия


Приготвяне

Затоплете млякото, добавете маслото и захарта и бъркайте до разтварянето им.
Добавете какаото и разбийте. Сипвайте по малко от сухото мляко и разбивайте.
Накрая овкусете с ванилията.
Сипете в чашки или в буркан.


Да ви е сладко приятели и...  нека в душите ви царят мир , хармония и обич!


събота, 15 септември 2012 г.

Рожден ден и кокосова сладоледена торта

Насладете се на този пост с невероятния, единствения по рода си Бари Уайт!

Ето, че се изтъркули още една година и моето мило момче се подмлади с още една година (нали от 40 натам ги броим наобратно, надявайки се да стигнем поне до една:)
Той е моята сродна душа. Всеки ден търся някакъв знак, че в миналото пак сме били заедно. Еднакво мислене, еднаква ценностна система, еднакви стремежи... Обичам го, не, слабо казано обичам, обожавам го. Гордея се, че имам такъв невероятен човек до себе си и съм благодарна на бог, че ни събра и на Емо, че ме обича и че ме направи своя жена. Пожелавам си да ми е жив и здрав, да е щастлив и дълги години да споделяме заедно живота си. И понеже рождения му ден съвпадна с труден за нас момент, в който не ни остава време за нас двамата, му приготвих една тортичка, която направих по идея на Ева, но доста поизмених, поради липса на време. Ето и моя вариант на тортата на Ева, която нарекох Кокосова  сладоледена торта.
Единственото нещо, което заимствах едно към едно от Ева е крема. Всичко останало е импровизация, спрямо продуктите, които имах в наличност и вкусовете, които харесвам. Кокосова сладоледена торта  Продукти за блатовете  21 бр. бишкоти савоярди  2 чаени чаши кафе еспресо  2 с.л. захар 2 с.л. амарето  Продукти за крема  500 гр. маскарпоне  200 мл. сладкарска сметана  110 гр. мед 3 яйчни жълтъка 60 мл. амарето  кокосови стърготини  за декорация  Приготвяне  Направете кафе, със захарта и ликьора. На водна баня разбийте жълтъците с меда до сгъстяване на крема ( около  10 минути ). Смесете сиренето с ликьора, добавете разбитата на сняг сметана и медения крем до гладка консистенция. В чиния сложете откопчаващ се ринг с големина 20 см. Подредете седем бишкоти потопени в кафето в средата , като блат.
Залейте с 1/3 от крема , загладете, отново бишкоти, крем и последен ред бишкоти и крем. Изравнете и загладете крема, поръсете с кокосови стърготини и сложете във фризера за не по- малко от осем часа. Извадете и нарежете с топъл сух нож.
Еви, благодаря ти за невероятната рецепта, която сподели с нас. Определено ще я направя отново в оригиналния и вариант,когато ми остане време.
 С любов за моето момче- едно любимо стихотворение:  СРЕЩА
Дамян Дамянов
С тебе ни събра случайността,  А можеше нима да се разминем ?  От пътища кръстосан е света  и всеки път е дълъг със години.  Ти щеше да останеш непознат,  аз нямаше да знам, че съществуваш,  аз нямаше да чувствам топлината на устните, които ме целуваха.  Аз нямаше да стискам твойте длани  да пия от очите ти успокоени.  О, това не можеше да стане виновникът е нашето рождение.  С тебе ни събра случайността  един на друг сме били просто нужни и сме се търсили,  събра ни любовта,  защото не можеше да бъдем чужди.
На всички пожелавам:
Обичайте се, бъдете щастливи, бъдете толерантни, ценете всеки миг, защото живота наистина е миг от вечността.




събота, 8 септември 2012 г.

Пълнени патладжани с бешамел и пармиджано


С тази рецепта гостувам на един чудесен блог, при една специална жена с красивото име Мария.
Трогната съм от поканата и затова реших да изненадам Мимето, като оформя поста в любими за нея цветове.
Представям ви рецепта за основно ястие, защото повече си падам по соленото.
За мое щастие, патладжаните в градината ми вече са големи, а и почти всички останали съставки са домашни, так че рецептата е с био продукти.
Не е нищо сложно, а и предполагам, че голяма част от вас са правили тази рецепта.
Ето и моя вариант:


Пълнени патладжани с бешамел и пармиджано

Продукти

2 средно големи патладжани
250 гр. кайма
1 глава лук и 2 скилидки чесън ситно нарязани
1 морков, 1 зелена и 1 червена чушки, целина ситно нарязани
1 голям домат настърган на ситното ренде
сол и черен пипер на вкус
зехтин



за соса

30 гр. масло
1 с.л. брашно
1 ч.ч. студено мляко
сол, индийско орехче
50 гр. пармиджано

Приготвяне

Разрежете патладжаните на половинки.
Нарежете меката част на решетка, полейте с малко зехтин и печете в предварително загрята на 180C фурна до омекване.


С лъжица внимателно издълбайте вътрешността на патладжаните и ги поставете в тавичка.


В дълбок тиган, запържете за кратко лука, чесъна и останалите зеленчуци, без домата.
Добавете патладжана и запържете и него за кратко.
Сложете каймата и я раздробете като за мусака.
Пържете около десет минути, като разбърквате често.
Посолете и подправете пипера.
Сипете настъргания домат и гответе до извиране на течността.
Напълнете издълбаните патладжани с получената смес.


Разтопете маслото, като кипне, сложете брашното, разбъркайте, сипете млякото и бъркайте до сгъстяване.
Подправете с индийското орехче и посолете.
Поръсете с със ситно настърганото сирене и с лъжица полейте пълнените зеленчуци.
Печете на 180C около 30 мин.
Поднесете с прясна салата.
Да ви е сладко!


Пожелавам ви красиво циганско лято!





вторник, 4 септември 2012 г.

Пица с круши и горгонзола


Лятото ни заля с плодове от всякакъв вид.


 Едни от тях са крушите, които обичам под всякаква форма.


Днес ви представям една сладка пица, която много харесвам.
Прави се, както с обикновено тесто, така и с бутер.
Ако не обичате синьо сирене, можете да го замените с моцарела.


Продукти

Половин доза основно тесто за пица (може готово или бутер)
2 круши нарязани на филийки (необелени)
100 гр. горгонзола
орехи
мед


Разточете тестото, наредете крушите, начупете сиренето и го поръсете между крушите, поръсете с орехи, полейте с мед и печете в предварително загрята на 200C фурна до златиста коричка.


Насладете се на тази пица с чаша бяло вино, в компанията на любим човек*)
Пожелавам ви чудесно изкарване на почивните дни!